Hava Durumu

Üç şeye dikkat

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2019 07:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2019 07:09

Üç şey hem esaret, hem kolaylık; kredi kartı, akıllı telefon, araba. farkındalıkla kullanılırsa ne ala, değilse ayartma ve yönlendirme aracı üçü de.

Gel gör ki zaman onları zaruri kıldı; az kimsede yok bu üç şey, bilhassa tel ve kart.

Dünya küçülmüş de avuç içine girmiş; aklımıza yönlendirir, hissimize hissedar olur, kalbimize çeler olmuş; kontrollü kullanmayan, akıllıca bakmayan için. Reklamlar, yalan bilgiler, yavan gündemlere çanaklık etmek, ayrıntıda boğmakla nice zamanları heder eder olmuş bu "akıllı alet"!

Dünya artık orada dönüyor, onlar dünyayı döndürüyor! Az olan tahkik ehli hariç; dünyanın en önemli bilgileri bilgisayarda bulunmaz der Ümit Meriç. Bir bakıma doğru değil mi?

Bu aletin çok şeyi kolaylaştırdığı da bir vakıa. Madalyonun iki yüzüne bakmak daha iyisi; ihtiyacı olan almalı ve ihtiyacı kadar kullanmalı. İhtiyat ve temkin israfa düşmekten muhafaza ettiği gibi zaman gibi en değerli şeyi boş yere harcamaktan korur.

Kredi kartı dikkatli ellerde olmazsa bomba gibi tahrip eder; 25 milyon gibi neredeyse nüfusun üçte biri bu bombanın etkisi altında kalmış durumda! Tıkanmışlığı kredi vererek aşmağa çalışmak onları daha teşvik etmez mi? Başka nasıl çözüm buluna bilinir?

Kredi kartı kullanma eğitimi? Bankalar kendilerini korumak için sayfalarca maddeyi okutmadan imzalatıyor; kartların olumsuzluklarını kim anlatacak, nasıl bir bilgilendirmeden sonra kart verilmeli, 18 yaşını doldurmak yeterli mi?

"Onun arabası da var" Mustafa Sandal'ın bir zamanların hit şarkısı şimdilerde gerçek olmaya başladı; yollardan, trafikten belli değil mi? Çoğunlukla tek kişi ve kadın kullanıcıların artması nereye gittiğimizin net görüntüsü?

Sigara içen ve araba kullanan kadınların çoğalması nasıl bir psikolojik ve sosyolojik gerçeklik; hürriyet mi, esaret mi?

Bu ne getirdi ne götürdü; bunu kim tartışacak, keskin karşıtlık ve tarafgirlikle nereye varılır?

Cebinde kredi kartı, elinde akıllı telefon, altında araba olan tüketilme ve öğütülmeye hazırdır; bu üç şey yerinde kullanmazsa, kullanılır ve atılır hale gelinir. Yeni dijital dünya böyle emrediyor!

Bunlar olmadan da dünyada var olmak zor; bu da başka gerçeklik.

Yollarda virajları ve uçurumları dikkat ettikten sonra zararlarını aza indirmek mümkün.

Aklını kullanan, kalbini dinleyenler için sükuttan başka ne söz söylenir?

Toplu taşıma araçlarını kullanan, bırakın akıllı telefon saat bile taşımayan sükût ehli bir sufi görüyorum zaman zaman. Demek zaman içinde bunlar da olabiliyormuş ve de zamana esir olmamak böyle bir şey olmalı vesselam.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.