Hava Durumu

Savrulan kim olacak?

Yazının Giriş Tarihi: 21.05.2019 07:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.05.2019 07:08

Ramazan ayında oruçsuzluğun pervasızlığını görünce ne denli derin bir beka meselemiz olduğu açık bir şekilde görülüyor. Görüntü bu, gerçeklik yansıdığı gibi... Direnç köklerimiz zayıflıyor, mide kalbe ve akla galip geliyor, nefsi ruhtan uzaklaşıyor, asileşiyor; edep eriyor, hayâ uçuyor.

Dünyalaşma dünyası her yıl biraz daha yol alıyor, uçurumla aramızdaki mesafe azalıyor.

Bütün sokaklar, bütün şehir böyle değil elbet, yine de azınlıktalar. Fakat dün böyle değildi, yarın ise bugünden dünü aratacak gibi.

İman köklerimiz zayıflarsa rüzgâr önünde savrulan yaprak misali yokluğa savruluruz; toplum, millet devlet olarak...

Komplolara uygun bir yapıya dönüşür, suyun üstündeki çöp misali meçhule akarız. Feraset ve dirayet gider, hallaç pamuğu gibi savruluruz.

Bugünü dün ve yarınla birlikte okumak durumundayız. Tarihi sorumluluğumuz, gelecekle ilgili yükümlüğümüz, yaşadığımız coğrafyanın bedeli; basit düşünce, basit yaşayıştan uzak kılıyor, kılmalı da.

İşte ABD 120 bin ordusu ile yine Ortadoğu'ya geliyor. Demokrasi, hürriyet ihracı için değil, bozgunculuğu ortadan kaldırmak, fitneleri durdurmak için hiç değil. Daha önceki gelişleri yeni gelişinin ne için olduğunu net bir şekilde gösteriyor.

Bölge insanı bunu neden fark etmez de, birlik sergilemez ortak hareket etmez? Yıllardan beri aynı oyun sergilendiği ve acılar yaşandığı halde.

İman zayıflayınca karşı koyacak güç ve mecal de azalır. İma sebepleri başvurmayı ilim öğrenmeyi, teknoloji üretmeyi, bir ve beraber olmayı da gerektirir.

Oruç sadece aç kalmak değildir; nefsi baskılamak ruhu yüceltmek ve insan olma yüceliğinde yürümektir. Fert, toplum, ümmet olarak; arınmak ve yükselmektir.

Cehaletten, zaruretten, ayrılıktan arınmak, sanat marifet beraberlikle düşmanlara diklenmektir. Oruç diğer farzlarla birlikte böyle bir direnç de verir.

Ülkemiz ve bölgemiz bu manada ciddi bir beka ile karşı karşıya.

Ramazan var olma, var kalma ayı; ona sımsıkı tutunmak, ondaki hikmetleri 11 aya taşımak; bu ayda bekamız ve baki bir hayatı kazanmak için yapmamız gereken en elzem bir fiil.

Su gibi, ekmek gibi, hava gibi bir ihtiyaç oruç; ondan kana kana içtiğimizde içteki ve dıştaki düşmanlara derin ve etkin bir mücadele kudret ve gücüne sahip oluruz.

Bakalım bu defa kim savrulacak? Çöl kumu kimin gözüne girecek?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.