Hava Durumu

Ökten'i dinlemek

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2019 07:30

Salonun doluluğu konunun ve konuğun önemine binaen olmalı; "Medeniyet Tasavvuru, Sadeddin Ökten" Ciddi konu, ciddi insanı ciddiye alarak gelen dinleyiciler; bir akşamüzeri hayırlı bir zaman dilimi yaşamak istemiş olmalılar.

Konuşurken bile sükût eder bir tarz sergileyen Ökten Hoca, akşam ezanı okunması ile bütünüyle sükûta büründü. Edeb en başta gelen ders, ilim sonra gelir!

Bugün için medeniyetle ilgili konuşan, konuşabilen birkaç kişiden biri Sadeddin Bey. Akıl ayakları yere basan gönül ufku ile geniş daireler çizen bir medeniyet insanı; takip edilmeye değer, rehber edinilmeye, kılavuz kabul edilmeye layık biri.

Babası Celaleddin Bey Osmanlıda Medrese Hocası, Cumhuriyet döneminde Edebiyat Öğretmeni, felsefe bilen biri. Evleri ilim, âlim, maneviyat meclisi adeta; böylesi ortamda büyümüş, batıyı görmüş bilmiş biri. Ömrünün verimli devrinde eriştiği hikmetleri kitapları, konuşmaları ile paylaşıyor, bunun için Bursa'da, Tayyere Kültür Merkezinde idi. Ömrüne bereket...

Bugünü medeniyet perspektifinden değerlendiren az insanlardan; konuşmaları ve yazıları sade fakat derin içerikli.

İstanbul'u yedi tepeden bakan Yahya Kemal gibi seyrediyor tarihe, mekana medeniyete. Onun bir kısım şiirlerini adeta şerh ederek İstanbul'u anlattığı, İstanbul üzerinden medeniyetimizi anlattığı bir kitabı da var.

Bursa'nın yedi tepesi yok fakat birkaç mevki yerinden, Uludağ yolundan, Uludağ'dan baktırıp şehri okuttursak -tepeye gerek yok şehrin göbeğindeki acubeyi göstersek-  başımız dik olur mu?!

Yaşadıklarımız temelde medeniyet kırılmasını yansıtıyor, dalgalanarak hayatımızın bütününü kapsıyor bu kırılma.

Günde yaptığımız eylem ve söylemler dünün kırılması, yarına yansıma olarak karşımıza çıkacak.

Önce edep ve sükût. Nereden geldim, nereye gidiyorum, ne haldeyim; sorularına medeniyet düzleminde edep ve sükûtla cevap aramak.

Düştüğümüz yer belli, kalktığımız yer de bundan farklı olmayacak.

Salonun sessiz sesliliği ile sükût akşama akışı yarın için müjde veriyordu. O müjde ve umutla bugün ayaktayız; bundan sonraki günlerde yürümek ve koşmak umuduyla!

"Düşünen Şehir Bursa" güzel şeyler bunlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.