Hava Durumu

Neruda'nın dediği

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2018 07:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2018 07:23

Ne diyordu Neruda; " Yapraklarımız farklı ama köklerimiz aynı." Farklılık ve aynılık, başlangıç ve sonuç; bir şey veya her şey... Aynı şeyin değişik şekillerde ifadesinden başka nedir?

Güneşe bakış açılarımız farklı olduğundan düşünce yapraklarımız birbirine benzemez, kim kökünün farklı olduğunu söyleyebilir, ancak kökünü inkâr edenler.

  İnkâr edilmeyecek gerçek; bütün çocukların evrensel masumiyet fidanı olduğu, çocuk öldürenlerin evrenin kökünü, kendi kökünü kurutmak isteyenler olduğu gerçeği... Güneş gibi gerçek, ağaç kadar aşikâr hakikat bu...

   Hakikat yolcusu fikirler ağıyla bir yerlerde buluşur, birbirine geçer, birbiriyle harmanlanır;  düşünce toprağında yeni filizler verir, yeryüzünü yenibaharlarla yeniden boyar. İnsan kökünü kaybetmişler ise çocuk öldürür, masum öldürür, tabiatı talan eder.

   Şimdilerde yeryüzü köksüzlerin talan ve katliam alanı değil mi? Ortadoğu'nun kanı, Asya'nın ağıtı, Afrika'nın ağlayışı nedendir?

   Yere, kendine, köküne dönmeyen medeniyet, bütün medeniyetlerin kökünü kibrit çaktı; farklıkları yok etti, yeryüzünü ateş alanına çevirdi. Aya boşa çıktı, Mars'a talan edebilir miyim diye bakıyor; bir bakmadığı farklı yaprakların aynı kökten beslendiği, aynı kökün değişik yapraklarla insanlık ağacını meyve verdiği, ırkın bir ayrım sebebi olmadığı, renklerin çoğulculuğun güzelliği olduğu, tabiatın düşman olmadığı, evrenin ecnebiler diyarı olmadığı...

   Neruda'yı kim duyar? İnsanı insanın kurdu olduğunu söyleyenler duymaz, medeniyetler çatışmasını körükleyenler duymaz, masum çocukları öldürenler duymaz, fitne ile aldatma ile ayartma ile ayakta durmaya çalışanlar duymaz.

   Kökünden koparılmış yapraklar kurur ve hafif bir rüzgârla savrulur; Kopuş ve boşlukta savruluş; varoluşsal yangın. Yangın kalplerin orta yerinde, zihnin merkezinde, kopuş ruhlarda...

   Ruh köklerinden koparılmış insan da şimdiki medeniyet gibi kimliğini kurutur, kişiliğini katleder, insan öldürür, evrene kafa tutar, eşkiyalaşarak dünyaya hükümran olmaya çalışır.

   Fıtrat ise hep doğru söyler; eşkıyaları alaşağı eder, zalimleri alt eder; masum çocuklar kazanır, hakikat hüküm ferma olur, gerçek gün yüzüne çıkar. Kararan insanlık ufku fıtri doğumları ümitle bekliyor, dua yaprakları uçuşuyor umut semalarında.

  Köklerimiz aynı demekle ne güzel söylemişsin Pablo Neruda.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.