Hava Durumu

Kök şehir

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2019 07:00

Doyduğun şehir, köklerinin şehri, manen beslendiğin şehir, şehirler; kendimce üçe ayırdım şehirleri. Tanpınar "Beş Şehir" demiş, o da onun tasnifi ve sıralaması. Bu beş şehir kiminde altı, kiminde on, kiminde üç olur.

Medeniyet tasavvuru dediğimiz şey şehir tasavvurunun bir üst basamadığı değil midir? Medeni insanların toplamının oluşturduğu şuur akışı mekâna çizikler atar; zamanın medcezirleri diye okur tarih onları.

Nerelisin; göçmen mi, yörük mu soruları büyüdüğünde iş medeniyete akar, hangi medeniyete aitsin? Beslendiğin şehirler ele verir bunu; Paris, New York, Mekke Medine.

İstanbul, Bursa, Edirne?

Bir iç sızısı ve yaşayan hüzün; Endülüs, Kudüs. İkisinin minyatürü Ayasofya.

Suyun iki yakasını birleştiren şehir İstanbul'da sular bulanık akıyor kaç asırdır. İstanbul'da doğup da şehirden habersiz yaşayan hatta ölen nice insan var.

Keza Bursa da öyle değil mi?

Kudüs dünyanın gözü önünde Endülüsleşiyor, yaşadığı şehri tanımayan bunu nasıl fark eder? Bunun izdüşümü Ayasofya ve İstanbul, İstanbullu seçime gidiyor, sıcak haziranda...

Çok asırdır İstanbul sıcak, Kudüs ise kavruluyor, Endülüs'ün külleri savrulalı asırlar oldu. Çanakkale savaşı; biz varız ve İstanbul'uz diklenişi. Halen de diklenen ve dik duran şehir İstanbul.

Kök şehir Bursa halen diri ve yaşıyor, çok şehri manen besliyor. Mahzun Muradiye, fetih muştusu Hüdavendigar, bahar Yeşil, Medine nefesli Emir sultan, Mekke hatırlatıcı Ulu Cami; bugünkü canlılığı ile İstanbul'a, Kudüs'e umut.

Bursa seçimini yaptı.

Sıra İstanbul'da. Sonra Kudüs'e uzanış...

Köklerim yüzyıl ötesinde Balkanlara uzanıyorsa da Kudüs'ü soluklayan, Endülüs'ü sayıklayan bir Bursalı olarak görüyorum kendimi.

İkinci bir Çanakkale yaşar mıyız?

O yedi düvel hiç çekmedi ki elini illerimizden, ülkemizden. Kılık değiştirip değiştirip saldırıyorlar.

Çanakkale ruhunu bizde hissederlerse cesaretleri olmaz.

Paris, New York dünyada olan şehirler, benim dünyamda değil.

Bir tarafım Yörük, bir tarafım göçmen.

Nihayetinde ne demiş Yunus;

"Biz dünyadan gider olduk, kalanlara selam olsun"

Önce insan olmak, sonra insan, sonunda yine insan... Nereli olmak çok mu önemli?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.