Hava Durumu

İftar Bayramı

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2017 09:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2017 09:01

İçinde çok hikmet güzellik barındıran Ramazan'ın bir hikmet güzel yanı da iftar buluşmaları. Yakınlaşma, kaynaşma, konuşma, halleşme demidir o dingin zamanlar.

Akrabalar buluşur, iş arkadaşları buluşur, çeşitli meslek grupları buluşur bir mini bayram havası yaşanır o kısa zamanda. Günün sonunda küçük bir bayram sevincidir yaşanan.

   Naif sohbetler edilir, hikmet sözler söylenir, anlamlı konuşmalar yapılır kısa zamanda uzun anlar derinliğinde. Uzun zamandır görüşülmeyenlerle görüşülür, mesafeler yakınlaştırılır, nefesler birbirine karışır, gönüller buluşur.

   Ramazan insanı ne yapar denirse en kısa cevabı insanı insan olduğunu hatırlatır. İftar saatleri bunun en yoğun saatleridir adeta. Âdetimize de bu denli derin etkilemiştir ramazan; medeniyetimiz içinde sanki küçük bir medeniyet meydana getirmiştir.

   Fakiri düşünmek, muhtaca yardım etmek, darda olanın elinden tutmak, dostları, arkadaşları, akrabaları arar olmak; bu ayda daha bir hatırlanır olunur; bu özellikler insan olma ve medeni olma özellikleri değil midir?

  Hele ezana az zaman kala yaşanan; duygusal derinlik, zihni zenginlik, kalbi safilik; eşyayı daha anlamlı kılar, hadiselere başka pencereler açar; insan olma zirvelerine taşır o demler.

  Bizi biz yapan ve ayakta tutan bunlar değil mi? Fert olarak da öyle memleket olarak da öyle. İçeriden ve dışarıdan bunca tazyiklere rağmen ayakta duruyor isek dayandığımız sağlam hakikat sütunlardandır.

   İftar sevinci insan olma bayramıdır. Bu bayramı uzaklara tattırmak da insani bir vazife.

   Elma yemeyene elmanın lezzetini anlatmanın en güzel yolu elma yedirtmekle olur. İftarı yaşamayanı iftar nasıl anlatılır; oruç hatırlatması yapılarak, insan olunduğu düşündürülerek yapılır.

   Sahuru, seheri, iftarıyla bir ramazan geride kalmak üzere, bayrama ne kaldı? Ağız tadı, gönül zenginliğiyle bir bayram geçirmek duasıyla...

    

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.