Hava Durumu

Erdem yolunda ilerlemek

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2020 06:30

Kaba ve sert konuşmamak; büyük bir fazilet, yüksek bir ahlak, yüce bir ruh hali ve yine böyle konuşana sükût sabırla karşılık vermek de aynı kemal hali. Kendini ölçmek isteyenler için mühim bir mihenk bu; ölçmek gibi meselesi olmayanlar için söylenecek söz var mı?

Kaba ve sert konuşanın yanından uzaklaşmak, cahilane tavır sergileyeni terk etmek; dalaşmaktan sataşmaktan daha iyi olsa gerek. Maneviyatı bozar, ruh halini sarsar, vücut kimyasını olumsuz etkiler böyleleri ile inatlaşmak.

Yiğit, güçlü, kuvvetli kime denirse bunlara denir; madde zengininden zengin, pazı gücünden güçlü bu kişilikler toplumu ayakta tutan direklerdir.

Bir ömür böyle yaşayan melek misal insanlar tanımak, onlardan hal devşirmek de bir güzellik nişanesi. O nişanede umut ışıltıları gizli; onlar gibi olunamasa da onları sevmek, onlara benzemeye çalışmak; yapılabilir şeylerden!

Yapılabiliniri yapmamak, bunda gayrete girmemek; sorumluluktan kaçan küçük kişiliklerin küçültücü işleri! Mevcudu yetinmek geriye gitmektir çünkü iki gün eşit değildir, sayan da ziyandadır.

Denir ya insan biraz da kendinin doktoru olmalı; öyle de yine insan kendinin eğitmeni olmalı, nihayetinde dış telkinleri iradesi ile uyacak olan yine o.

Günlük tartılar, anlık ölçümler; acaba kaba ve sert konuştum mu, böyle konuşanın yanından sükûtla uzaklaştım mı? Bunu kendisi bilir; kişisel tarihinde gezdiğinde nice örnekleri karşılaştırıp not da verebilir!

Dönem karneleri, ömür neticeleri ile baş başa hasbıhal edebilir kendi iç dünyasında. Bedava dünya turu; insan olma yürümek isteyenler için!

Yok, benim böyle derdim yok diyenler mal biriktirir, enesini büyütür, kibrini arttırır, zevk esiri olur, şöhretini çoğaltır; sonra da mutsuzum der!

Ne bekliyorsun ki ne bekleyebilirsin ki?

Çatıda deve aranır mı? Böyle beis bir şeyi; allayıp pullayıp yutturuyor dünyaya hâkim zihniyet; kaç oldu çatıdan düştü insanlık, düşmeye devam da ediyor!

Bu zihniyete mesafeli olmak, korunmak için maske takmak, zihnini kalbini temizlemek; diğer insanlara kaba ve sert konuşmadan bunları anlatmak; insan olma sorumluluğu başka nasıl yerine getirilir ve erdem yolunda ilerlenir?

  

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.