Hava Durumu

Büyüme Bütünlüğü

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2017 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2017 08:57

Büyüklük bütünlükle başlar. Düşüncede bütünlük, mefkûrede bütünlük, idealde bütünlük... Hedefe beraber yürüme, amaca beraber hareket etme, aynı çizgi üzerinde bir olma, tek olma. Vücut tektir ama milyarlarca hücreden müteşekkildir.

Bütün hücreler birebir aynı değildir; saç hücresi ile beyin hücresi birbirine benzemez fakat aynı gayeye hizmet ederler, vücut ülkesini ayakta tutmak için çalışırlar. Keza dokular, organlar da öyle değil midir? Gözümüzün kulağımıza, burnumuzun ayağımıza, elimizin boynumuza benzeyen tarafı var mıdır? Hepsi bir araya gelince bir insan oluşur, o birliktelikle hayat devam eder.

Ülküler ve ülkeler de bu şekilde değil midir? Farklı parçalar, değişik düşünceler, başka başka hisler bir araya gelip, birlikte aynı hedefe yürüyünce ülkü ve peşinden ülke oluşur. Irkların farklılığı, renklerin tonları, fikrin çeşitliliği iyi yönetildiğinde ülküye ve ülkeye zenginlik getirir, refah getirir, madden ve manen kalkınma getirir.

Bir göz diğer göze rakip olur, bir el diğer eli döver, dil kalbe söverse; o ülke ülküsünü yitirmiş hasta bir ülkedir. Arıza kalplerde ve kalbin derinliğindedir. Ortak akıl yetmez onu tedavi etmeye. Kalbin bütün şubeleri, ruhun bütün hassaları toplanmalı ki derinlere işleyen hastalığı tedavi edebilsin. Bireyden ülkeye değişen nedir?

Tek yönlü, tek gözlü bakış; farklılık zenginliğini çatışma ve çarpışma olarak görür, ötekini yok etmek için uğraşır. Öteki de onu. Aynı vücudun iki eli birbiriyle yumruklaşır, kendi gözlerini vurur, kendi kafasına kurşun sıkar. Faili aşikâr cinayetler işler. Kendi cenazesi başında ağlamayı bilmez, gülemez de.

Hastalığını fark eden, teşhisten tedaviye giden bir ülke görmek; geleceğe ait güzel umutlarımızı kuvvetlendiriyor. Kültürel kazılarından kemik çıkan ülke; artık ihtilalcileri sanık sandalyesine oturtuyor. Ülkenin genleriyle oynayan hasta unsurların bir bir ortaya çıkması sağlıklı günleri müjdeliyor, günlük güneşlik günlerden haber veriyor.

Küçük prangalardan kurtulduktan sonra sıra büyük adımlarda... Bütünlüğü sağlamak, büyüklüğe erişmek başka nasıl olacak? Birey hücreleri bu çizgiye ne kadar çabuk erişirse büyüme o kadar çabuk ve erken olacak.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.