Hava Durumu

Bir kanat çırpış

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2017 10:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2017 10:30

Ne zor şey insanlarla bir arada yaşamak; bunun için mi "İnsan insanın kurdudur" denmiş.

Hele gövdeye giren kurtla mücadele etmek çok güç bir şey.

Küçük grup insandan büyük insanlık ağacına; değişen şey bir şey, farklı bir durum yok, aynı halin değişik şekillerde sergilenişi ve akışı var. İki kişilik aile arasında da anlaşamama oluyor, iki millet, iki devlet, iki blok arasında da... Aileler sıkıntı yaşıyor, küçük gruplar sarsılıyor, milletler çarpışıyor, devletler çatışıyor, bloklar bozuluyor... Neden? Ne uğruna?

Cevap vermesi hem çok kolay, hem de çok zor; Basitliğin zorluğu, zorluğun basitliği. Hem aşikâr, hem gizli olabilir mi bir şey; evet, bazen olur. Hep düz devam etmez mantık; esner, eğrilir, daire çizer, sonra yoluna yine devam eder. Esneten, eğrilten histir, heyecandır... 

İnsan insanın sınanma vesilesidir, denenme vasıtasıdır. Gül gibi geçinilirken, ilişkilerin diken dikene dönüşmesi bundan değil midir? Gülü koruyan diken, dikeni çekilir kılan gül olduğu kıvamında olursa problem yok, hatta bazen gereklidir de... Denge bozulur, hat aşılır, sınır geçilirse; güzel olarak ne gül kalır orta yerde, ne de onu seven bülbül.

Haddini bilmek ne büyük bilmektir, kaç ilme bedel bir ilimdir? Kritik hallerde, tercihler kavşağında belli olur bu ilim. Sözden çok yaşantıdır, haldir. Tercihi belirten hal, yücelere kanatlandırabileceği gibi, kurt gibi kemirterek bitirebilir de.

İnsan insanın kurdudur doğru bir bakıştır, ondan daha doğru olanı da, insan insanın kanadı oluşu. Evi yapan dişi kuş denir,  eşi kanatlandıran kuştur aslında. Bazen de erkek kanat olur; mutluluk ülkelerinde birlikte gezilir durulur. 

Tek kanatlı uçuş olmayacağını göre tek bakışlı görüşle de doğru sonuç çıkmaz. Kurt bakışı bir bakış, kanat bakışı da bir başka bakıştır; hakikate bu iki kanatla birlikte uçulur.

İnsansız dünya mümkün mü?

Yeryüzünde bozgunculuk yapan, kalp kıran, kan akıtan, insan öldüren kimdir? Medeniyetler kuran, medeniyetler yıkan da aynı şekilde?

Kimlik kanatları keşfedilmedikçe de insanların anlaşamaması, çözülmeyecek bir problem olarak devam edip gidecektir.

Nereye kadar?

Sorunu bittiği yer cevaba atılan ilk adımdır; bu bir kurt adımı da olur, bir kanat çırpışı da.

Gerisi gelecekte değil, içimizin içindeki kara kutu "benlik" te.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.