Hava Durumu

Aşık duası

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2018 05:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2018 05:17

Önceden kitapçılık yapan arkadaşım 'ihtiyaç sıralamasında 297'inci' dedi kitap için. Kitapçılık yaptığı günleri aradığını da ekledi: "Şu kadar borcum olsaydı da devam etse idim kitap işine."

Borç ve tutku... Kitap işi ile ilgilenen kişiler için bağlayıcı iki etken. Tutkunun ötesi aşk taşıyanların yükü daha da ağırdır; ne o bırakır, ne de o onu.  Para kovalar ikisini; tavsan ve tazının yakalanmaması gibi sürer gider bu kovalamaca ve koşuşturmaca.

Böylesi bir aşık o kadar çok ödemesi vardır ki uyandığında bugün bir şey olsun der! O heyecan ve sıkıntı ile sokağa çıkar sabahın erken saatlerinde. Askerler ne arıyorsun sokakta demesiyle kendine gelir, meğer 12 Eylül Darbesi olmuştur!

Aşıkların duası böyle kabul olur! Daralma insanı böyle dua ettirir! 297'inci sıra ihtiyaç kimilerinde aşktır, öyle ki yakan bir aşktır. O yangına tutulmayı gör ne dualar ettirir!

Endüstriyel bir meta indirgense de kitap hala hak ettiği yeri bulmuş değildir. Hava, su, ekmek ve kitap sıralamasıgerçekleştiğinde aşıkların yükü azalır ya da aşıklar çoğalmıştır!

Aşk ülkesinde ülkülerin gerçekleşmesi kolaydır; fert ve toplum ahengi, toplum katmanları arasında denge sağlanmış, tarih ve gelecek hamuru çağın kazanında yoğrulmuştur. Umut taşıyan değil mutlu yaşayan insanlardır o insanlar.

Sırtımızda umut yürüyoruz o mutluluğa.

Okumak sadece yetmez elbet; neyi, neden okuduğunu bilmek gerek. Başlangıç itibariyle iyidir yine de; bulanlar arayanlar olmuştur.

Aradığını bilmeden okumak da umulmadık ummanlara götürür, rehbersiz açılma istenmeyen sonuçlar doğurur; keşke karada küçük kulübecikte dursaydım dedirtir.

Herkes Cemil Meriç değil ki, herkesten de beklenmez bu. Hep Meriç Nehri gibi akmış; aramış, bir yerde kalmamış; Batı'dan sonra Hint'e dönmüş, oradan kendi kültürüne. Aydın, 360 derece dönen ve sonra yörüngesinde akandır; bütün renkleri gören, bütün sesleri duyan, gökkuşağını şahitlik eden bir akış.

O aydınlara ne kadar ihtiyaç var? Kitap, ihtiyaç sepetine ekmekten sonra girdikten sonra gerek yok, çünkü ekseriyet aydındır!

Kitap fuarından sonra kitap düşünceleri; kaç aşık gitti oraya ve ne meşk etti? Şu kadar kişi ziyaret etti diyebilirsiniz fakat bunu ölçmek çok zor.

Aşıklar dua etse de hakikat okuyuşlar artsa.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.