Hava Durumu

Aliya'dan âli bir söz

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2019 07:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2019 07:02

Bilge kral, mücadeleci Müslüman, sade insan Aliya âli bir söz söylemiş; "Savaş ölünce değil, düşmana benzeşildiğinde kaybedilir"

Derin sadelikte net bir yaşanmışlık gözleniyor bu sözde. Bugünümüzü, yakın geçmişimizi ve yakın geleceğimizi ne kadar da güzel ifadelendirmiş ve özetlemiş Aliya.

Ayna temiz ve parlak; tek yapılacak bakma cesaretini göstermek, sonrası gelir; fikre, kalbe, hisse, hayata...

Yediğimiz, içtiğimiz, giydiğimiz, alışkanlıklarımız, şehirlerimiz, düşünce duruşumuz, fikri mihverimiz, eşyaya, hadiselere bakış acımız; neye sevindiğimiz, neye üzüldüğümüz kısacası kültürümüz kime benziyor, hangi medeniyete aidiyet hissediyoruz?

Düşmanlarımıza benziyor muyuz, benzemiyor muyuz? Ondan önce düşmanımızı tanıyor muyuz; o feraset ve dirayet var mı?

Büyük cevap büyük sorudan sonra gelir. Fert, toplum, ülke genelinde büyük sorulara cevap arama gayreti gözleniyor mu?

Biz Avrupalıyız demekle Avrupalı olunmaz, kaç yüzyıl geçti olmadık, olamayız da; onlar da kendilerinden kabul etmiyor, etmez de zaten; ta ki köle olmayı kabul edinceye kadar!

Hem Avrupa homojen değil ki kendisiyle kavgalı; iç derinliğinde Hıristiyanlık ve putperestlik mücadelesi olduğu gibi menfaat üzerinde iki dünya savaşı yaptılar, milyonlarca kendi insanlarını öldürdüler. Bakmayın AB olduklarına, o da çatırdıyor.

"Arap baharı" benzeri bir rüzgâr eserse kumdan kulelerin dağılması gibi yerle bir olurlar; bu kadar çürük yapıları var. Sarı yelekler o bahardan esinti olmasın!

Medeniyet kurdular, ilimi geliştirdiler, teknoloji ürettiler evet, fakat bu onların malı değil ki insanlık birikimi üzerine oturdular; sonrasında da dünyaya talan ettiler, yağmaladılar; bunlara devam da ediyorlar. Bizde terörü kim destekliyor, sınırlarımıza diktikleri teröristleri kim besliyor?

Fertten devlete ülkeye şöyle bir bakalım düşman adetleri yok mu üzerimizde? Önce aydınlar sonra bütün halk ve yönetenler bu soruyu soracak; sorun yumakları başka nasıl çözülür, sözde muasır ülkeler ötesine nasıl geçilir?

Herkes kendince bilge, kendince mücadeleci olacak; var olmak ve var kalmak şuurunu düşmana çaldırtmamak istiyorsak.

Büyük söz söylemişsin Aliya; bu sözü yaşayan Aliya'lara ve bir yanı Aliya olanlara çok ihtiyaç var; ülkemiz için, balkanlar için, Ortadoğu için, Asya için, dünya için.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.