Bir tutam maydanoz

Hatice Kösecik 23 Mayıs 2019 Perşembe, 07:01

Geliyor diye heyecanla beklediğimiz ramazan ayının ikinci yarısına girdik bile.

İnsan ömrü boyunca bekler, heves eder, sever, hazza kapılır, karşılar, bakar gidenin ardından.

Bu bir süreçtir hiç bitmeyen, sürekli tekrarlanan.

Camilerde 'hoş geldin ey şehri ramazan' derken şimdilerde 'elveda' dediğimiz gibi...

Bir manevi ay ki, hem ruhen hem de bedenen tedavi ediyor bizleri. İçindeki hikmetleri saymaya kalksak vakit yetmez.

Açlık...

Aç kalmayı öğrenmek, aç insanın belki de hayvanın haliyle hallenebilmek.

Aç olanın bedeni de naif olur, kalbi de incelir, derin düşüncelere dalar gider.

İşte tam da bu zamanlar, manevi detoks yanında bedeni detoksa da girdiğimiz...

Elbette aç kalıyorum diyerek iftarda ipin ucunu kaçırmamak çok önemli.

Senenin on bir ayı boyunca hiç mesaisi bitmeyen midemize, izni hakkıyla verebilmek de öyle.

Hava sıcak, dışarıda çalışanlar için oldukça da zor belki.

Ama orucun sağlığımıza ne denli etkili olduğunu bilmek işi kolaylaştırıyor.

Manevi boyutunu zaten hissediyorsunuz, onu uzmanlık alanı olanlara bırakalım.

Gece ne denli çok yenirse o kadar acıktığınızı bilmenizi isterim.

İftar olduğunda, o eşsiz zamanda, nasıl hızlı yüklenilirse vücuda, o kadar da sıkıntıya gireceğinizi de. Zaten geçen on beş gün sonunda mide açlığı hissetti, daha azla doyabileceğini kavradı.

Beynimize neyi verirsek aynen geri alıyoruz ya, tekrarlanan hareketler bir zaman geldiğinde alışkanlığımız olup çıkıyor.

Zaten beden tepki de veriyor, fazla yememek gerektiğinin işaretlerini de.

Ah çok geldi, şiştim, kalbim sıkıştı, fazla mı yedim ne?

Hiç bunlara fırsat vermeden, ifrat ve tefrite girmeden uğurlayalım bu sultanı...

Bugünlerde sıkça canım maydanoz ister oldu.

İnsan vücudu öyle bir mekanizma ki, neye ihtiyacı olursa haber verir sana.

Demek ki o bir tutam muhteşem demete ihtiyaç duyuyorum, nedendir diye düşününce seriliverdi gerçekler önüme.

Sahurda yenilen maydanoz ve diğer yeşillikler hemencecik sindirilmediği için iyi bir tercihtir.

Acıkma, susama olaylarında oldukça da etkili.

İçindeki vitaminleri saymayacağım, A ve C desem zaten yeterli gelir.

Göz sağlığı için de birebir haliyle.

Sürekli okuyup, ekrana bakanlar için de ideal.

Güçlü bir karaciğer dostudur, ruh sağlığı ve cilt güzelliği üzerinde olumlu etkileri vardır.

Depresyona karşı, vücuda zindelik verici, yüksek tansiyonu engelleyici etkilerini de saymak gerekir. Taze ve doğal olan, küçük yapraklı ve mis gibi kokan maydanoz tercihimizdir.

Böylece sahurun da vazgeçilmezi haline gelebilir bu küçük yeşillikler.

Şifa olması dileğiyle...

Unutmayalım ki; ne yersek yiyelim severek ve isteyerek yediğimiz besin şifadır.

Midesi istemeyerek zorla alınan yiyecekler zarardır, aynen tokken yemek yemeye kalkmak gibi. Vücuda zarar vermek istersen acıkmadan yemek yeter sana.

Ve de hızlı yemek, çiğnemeden yutmak.

İnsanın tüm zenginliği önüne konan yemeği yiyebildiği orandadır aslında.

Sağlıksız olup istediğini yiyemedikten sonra ne tat kalır ne de lezzet insanda.

Ağzımızın tadının bozulmaması, önümüzdeki manevi zaman diliminden en güzel şekliyle istifade edebilmemiz temennisiyle...