Hava Durumu

Çıkarma emrini kim verdi-1

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2020 07:30

Yazımıza başlarken Ayasofya kararının hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Karara katkısı olan herkesten, yıllarca 'Zincirler kırılsın Ayasofya açılsın' sloganını atandan en başta danıştayın verdiği kararı onaylayan Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan ve zerre kadar faydası bulunanlardan Allah razı olsun.

**

Kıbrıs'a değineceğiz yazımızda.

Bir ismi de 'Yeşil Ada.'

Kıbrıs Akdeniz'den Kızıldeniz'e giderken son mola verilecek stratejik ve önemi büyük bir ada.

Kıbrıs, Türkiye'ye 112 km. Yunanistan'a ise yaklaşık 1000 km. mesafedeki Akdeniz'in üçüncü büyük adasıdır.

İlk yerleşimcilerin MÖ 1000 yıllarında Anadolu'dan geldiği düşünülmekte.

Daha sonra toprak sofra eşyalarının üretimi ve ticaretin yaygınlaşmasıyla diğer ülkelerden de insanlar adaya gelmişler.
 Vikipedi'ye göre MÖ 1450 yıllarına kadar bağımsız olan ada Mısır'ın hakimiyetine girmiş. Sonrasında hakimiyet, Hitit-Mısır-Fenike-Asur-Mısır-Pers-Antik Yunan-Roma-Bizanslılar da olmuş. 649 yılında Suriye Valisi Muaviye'nin isteğiyle Hz. Osman zamanında bir donanma ile adaya çıkılmış. Böylece 12 000 askerle, ilk Müslümanlar Yeşil Ada'ya yerleşmiş.

**

Bizans'tan 1000 Bizans altını ve bir yıldaki cuma sayısı kadar at ve esir kira olarak alınır olmuş. Daha sonra Bizans'ta yönetim değişmiş tekrar ada Bizans'a, sonra Haçlı Seferleri'nde ele geçirilip Tapınak Şovalyeleri'ne satılmış. Tapınakçıları ada halkı benimsemeyince İngiltere Kralı I. Richard adayı alıp Kudüs kralına devretmiş. 300 yıl sonra ada Cenevizliler'in hakimiyetine geçmiş.
Memlüklüler, Venedikliler ve nihayet 1571 yılında 60 000 kişilik ordu ile Osmanlılar Yeşil Adayı fethetmişler. Feodal sistemi kaldırıp Millet sistemini uygulamışlar.

Gayrı Müslimlerin yönetimi kiliseye bırakılmış. Kıbrıs Kilisesi'nin yönetiminde ve Osmanlı'nın güvencesinde Gayrı Müslim halk, Roma Katolik Kilisesi'nin zulmünden böylelikle kurtulmuş.

1878 yılında Rus Savaşı'na katılmak vaadiyle 92 000 altına Birleşik Krallık'a kiralanmış.

Mülk Osmanlı'nın kalmak kaydıyla tamamen Birleşik Krallık'a geçmiş.( 4 Haziran 1878 Kıbrıs Sözleşmesi). 

Hoş hala Birleşik Krallık delikli beş para ödemiş değil ya!

 ** 

Osmanlı'nın Almanya yanında 1. Dünya Savaşı'na girmesiyle başlayan süreçte 1923 yılında Türkiye adaya konsolos atamıştı. Bu olay adanın Birleşik Krallık'a geçmesinin tanınması demekti. 1931'de Rumlar ENOSİS'i başlattı. Ayaklanma Birleşik Krallık'a karşı yapılıyor, adada Yunan ve Türk bayrağı resmi kullanılmasına yasak geliyordu. 1950'de yapılan referandum oyunu % 90 Yunan'a katılmayla sonuçlanmış ve EOKA kurularak adada silahlı çatışmalar başlamış.

 Türkler de silahlanmaya başlamışlar. 1960 Yunan darbesiyle Kıbrıs Cumhuriyeti ismini almış. Akla hayale gelmeyecek eziyetlerle Türkler katliama maruz kalmışlar.

Gelen haberler Türkiye'de tedirginliği had safhaya yükseltmişti.

**

Bunun üzerine 1974 yılında adaya çıkarma yapılmıştı. Harekat neticesinde adanın kuzeyinde yani Türkiye'ye yakın yerinde Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuştu.

15 Kasım 1983 yılında federe mecliste yapılan oylamada herkesin ayakta verdiği oy ile oybirliğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştu. 2004 yılında adada yapılan evet-hayır oylaması(oyunu) sonucunda Türklerin %35 hayır, %65 evet oyuna Rumların % 25 evet % 75 hayır oyuyla tek devlet olmaları engellenmişti.

Sonrasında Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB üyeliği gerçekleşti.

 **

Yeşil Ada'nın etrafındaki doğalgaz zenginliğinden Türkleri nasıl saf dışı bırakırız, planları hala devam ediyor. Tüm dünyada milletler ayrıştırılırken Kıbrıs'ta birleştirilip zenginliklerin Rumlara verilmesi planı günümüzde de sürüyor.

Kıbrıs'ın zenginliklerinden garantör devlet olan Türkiye'nin de pay alması söz konusudur.

Yakın tarihte bunun mücadelesi verilmektedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Halkı hakkı olan zenginliklerden faydalanabilirse belki de dünyada kişi başına düşen gayrı safi milli hasılada bir numara olacak.

**

Tam da burada şu sorunun cevabı daha fazla önemli oluyor.


Peki adaya yapılan çıkarma emrini kim vermişti.

Karaoğlan Ecevit mi? Mücahid Erbakan mı?
Devam edeceğiz!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.