Hava Durumu

Fizyoterapist gözüyle postür

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2020 06:30

Vücudumuzun ideal duruş pozisyonuna postür denir. Sağlıklı omurga ve sağlıklı 4 ekstremite (kollar ve bacaklar), sağlıklı postür demektir. Postür vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimidir. Vücudun her kısmının, kendisine bitişik segmente ve bütün vücuda oranla en uygun pozisyonda yerleştirilmesidir. Postür statik veya dinamik olarak ikiye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş), hareket esnasında vücudun duruş şekline ise dinamik postür (hareketli duruş) denilir.

Normal postür (duruş) nedir?

Kas iskelet sisteminde bir zorlanmaya sebep olmayan, vücudun normal eğriliklerinin korunduğu, eklemlere uygulanan kuvvetlerin dengeli dağıldığı duruşa normal postür ya da normal duruş denilir.

Duruş bozuklukları doğuştan kalıtsal yani aileden gelen veya farklı bir rahatsızlıktan dolayı meydana gelebilir. Bu tür duruş bozuklukları tıbbi tedavi ile düzeltilebilir. Duruş bozukluğu genel olarak çalışma sırasında sürekli tekrarlanan hareketler sonucu ortaya çıkar. Kişi kendini ayna karşısında; başı önde, omuzları yuvarlak, sırtı kambur, daha kısa, öne bükülmüş bir görünümde bulabiliyor. Bu durum; uzun süre aynı pozisyonda çalışmak ve bacakları çaprazlayarak ara vermeden oturmak gibi eylemlerin, omurgayı yaralanmaya yatkın hale getirmesinden kaynaklanıyor. Ayrıca kitap üzerine eğilmek, çocukların okulda kendi boylarına uygun olmayan okul sıralarında oturması, çok küçük yaşlardan itibaren ağır sırt çantası taşımak gibi alışkanlıklar da duruş bozukluklarına neden olabilirler. Sağlıklı duruş konusunda eğitim eksikliğiniz, hareketsiz ve durağan bir yaşam tarzınız, kilo probleminiz ve kemik, kas, eklem hastalıklarına dayalı problemleriniz varsa zaman kaybetmeden doğru postür için fizyoterapistinize danışmalısınız.

İdeal ayakta durma pozisyonu

Baş dik ileri ve geri eğiklik yapmaksızın yanlardan bakıldığında kulaklar tam omuzlar hizasında olmalıdır. Göğüs dik durmalı bel ve boyundaki çukurluklar normalden fazla veya az olmamalıdır. Karın düz olmalıdır. Omuzlar dik olmalı, çökmüş gibi olmamalıdır.

İdeal yatış pozisyonu

Yatak sert ve düz olmalı, vücut ağırlığı ile yaylanmamalıdır. Baş ve gövde uyum içinde olmalıdır. Yastık çok alçak veya çok yüksek olmamalı, boyundaki çukurluğu destekleyecek kadar olmalıdır. Çok yumuşak yastıklar zararlıdır. Ayrıca çok sert ve yüksek yastıklar başın askıda kalmasına ve boynun zorlanmasına sebep olur

İdeal oturma pozisyonu

Oturma postürü ayakta durma postürüne göre daha gevşek bir postürdür. İdeal bir oturmada yük her iki kalça üzerine eşit olarak dağılmalı, bel ve sırt dik olmalıdır. Oturulan yer yeterli yükseklikte olmalı, her iki ayak yere eşit olarak temas etmelidir. Çalışma esnasında öne eğilmeyi önlemek için masaya yakın oturulmalı, araba kullanılıyorsa direksiyona yakın olunmalıdır. Sırt ve mümkünse baş, eğimi hafif arkaya bakan bir destekle desteklenmelidir. Otururken kolların bir destekle desteklenmesi omuz ve boyuna binen yükü azaltır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.