Hava Durumu

Bursa'nın şiirinde kaybolmak

Yazının Giriş Tarihi: 12.12.2018 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.12.2018 08:10

Medeniyetlerin doğup, büyüdüğü, öldüğü bir merkez olan Anadolu'da, nadide bir inci Bursa. Evliyalar şehri, ipeğin son durağı, Osman Gazi ile Orhan Gazi'nin ebedi yatağı bir kent. İçinde nice şiirler doğmuş, nice büyük şairler yaşamış, adına ağlatan şiirler yazılmış...

 Manevi bir havaya sokulmuş, Ulucami ile ruhaniyeti yıkanmış bir şehir.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın konakladığı bu şehir, büyük şairlere hapis olduğu kadar maneviyatlarını beslediği, paha biçilmez havasıyla, nadide bir güzellikte yaşamaya devam ediyor.

  Orhan zamanından kalma bir duvarın selamladığı bir şehre geliyor insanlar. Ona bakarak eski insanlarla dertlerine ağlıyorlar dünyanın. Emir Sultan'da bir kaç sufinin zikir sesi olup insanları ürpertiyorlar mezarlıklarda o eskiler.

  Süleyman Çelebi'yle mutluluğa sebep olup Peygamber'e selam götürüyorlar binlerce insanın kalbinden.

  Bursa böylesine büyük, yüce, ahenkli, ulvi bir şekilde yaşıyor bizlere rağmen.

  Mesela Osman Gazi'nin, Orhan Gazi'nin ovaya bakışlarını kesen büyük binalar dikilmesine rağmen yaşatıyorlar bizi bu ulu yerde. Mesela zulüm edenlere çok kızmalarına rağmen, ulviyetlerinden pay almalarını bekliyorlar, belki bir gün düzelirler diye. Çünkü o yatan ulular da biliyorlar ki ''Bir zafer müjdesi burada her isim''.

  Her uğrayanın çinilere sinmiş Kur'an sesini dinlemeleri için sükun etmiş her biri o evliyaların. Ruhlarını doyurmalarını sağlıyor her biri sessizce yatarak. Düzelmelerini umut etmeselerdi hepsi ayaklanmış, yürüyor olurlardı zalimlerin üstüne.

  İşte böyle böyle her biri Bursa'yı yaşatarak varacaklar kutlu sona. Geçecek zaman Bursa'da.

  Son uykusunu burada uyumak isteyecek, berrak bir su gibi geçecek zamanları, ağlayarak, birbirlerine sarılarak kıyamı bekleyecek sevgililer. Uyandıklarında anacaklar Bursa'yı ve diyecekler; Billur bir avizeydi Bursa'da zaman. Böylece kaybolacaklar Bursa'nın şiirinde ve uyanacaklar sonsuz ebediyete...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.