Hava Durumu

Sektörün tek kaygısı...

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2018 07:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2018 07:05

Sektörümüzün en büyük problemi biliyorsunuz ki maaş kaygısı ... Yeni kurulan işletmelerin bütçe belirleyememe problemi doğrudan personeli etkiliyor. İşletmelerin doğru lokasyon bulamaması nasıl olsa çevrem var diyerek anlamsız işletmeler kurup ve bu işi bilen sanatkar ustalardan fikir veya danışmanlık almadan kurulan işletmeler maalesef aşçının, işçinin maaşını ödeyemez duruma geliyor...

Acaba bu işçilerinde çocuğu var, geçindirmeleri gereken bir evleri, okutmaları gerektikleri çocukları olduğunu birkere düşünmüşlermidir?

Durun ben söyleyeyim...

Aşçılar onları sömürmenizi beklemek için bu mesleği öğrenmiyorlar. Bu mesleği seçtikleri için bile sadece saygı duymanız gerekirken, maaşını ödemeyip sosyal haklarını etkileyecek patronluk biçiminde bulunmanız ne kadar acımasızca... Birçok işletmede mesleğini icra eden arkadaşlarımız var.

Ve neredeyse tamamından aynı şikâyetleri dinliyorum. Kimisi 2 ay kimisi 3 ay maaş alamamış ve bu maaş ödeyemeyen yada ödemeyen işletmeler öyle küçük dönerci büfeleri değil, Bursa'nın en prestijli semtlerinde kurulmuş ve korkunç paraların umarsızca harcanıp kurulan işletmeler.

Demem o ki...

En baştan bir bütçe planlaması yapılırsa eğer ve işletmeyi kurduktan sonra en az 4 ay iş yapamayacağınızı hesaplarsanız sizin ile yola çıkacak olan bu mutfak sanatçılarını meslekten soğutmamış olursunuz. Zaten agresif olan bu işi yapmaya karar vermiş bir aşçının bu meslekten maaş kaygısı yüzünden kopması bana acı veriyor. Çok meslektaşım bu yüzden bu meslekten ayrılıp fabrikada işe başladı. Neden? Maaşını zamanında ödemeyen işletmeci yüzünden. Aslında bu problemdeki çözümün yine büyük görevi meslektaşlarıma düşüyor. Biz bu mesleğin daha prestijli bir hale gelmesi için ne kadar mücadele ediyoruz ya da bize sunulan her neyse çok çabukmu karar veriyoruz diye sorguladıktan sonra ne yapmalıyızı iyice düşünmemiz gerekiyor. 3 ay maaşınız ödenmediği zaman yada sigortanız ödeniyor denildikten sonra ödenmediği zaman nasıl bir hak iddia edeceksiniz hiç!.. Çünkü hata baştan yapılmış.

Nedir bu hata?

İşletme zaten sizleri bulup mutfak için çalıştırmakla kendini garantiye almış oluyor. Çünkü çalışmaya başladığınız günden itibaren maaşınız işliyor sizde haliyle maaşınızı alamamaya ihtimal vermeyip hayat planlamanızda güncellemeler yapıyorsunuz. Yani yeni alışverişler rahatça harcanan taksitli alışverişler vs. Peki maaşınızı, işinizi ve sosyal güvencenizi garanti altına aldınız mı? Hayır.

Belki utanç verici ama maalesef bizim meslek böyle ve artık çaresi var.

Yapmanız gereken tek şey mutlaka ve mutlaka sözleşme yapmadan işe başlamamak.

Ve bu sözleşmenin kesinlikle avukat aracılığı ile hazırlandığını kontrol etmek ve maddeleri çok iyi okumak daha sonrada noterde tasdik ettirmek olmalı. Aşçılık mesleğini tanımayanların, saygı duymayanların, bu mutfak sanatçılarının sömürülmesine karşı çıkacak stk'ların sayısı zaten yok gibi.

Hal böyleyken kendinizi garanti altına alın daha sonra işletme menfaatlerini düşünün yoksa herzaman olduğu gibi üzülen siz olacaksınız...

Sizler için hazırladığım muhteşem bir Osmanlı yemeğim var mutlaka denemelisiniz...

VİŞNE TİRİDİ

150 gr vişne tanesi

180 ml vişne suyu

Taze nane yaprakları

½ soğan

3 diş sarımsak

15 gr dolmalık fıstık

½ limon suyu

180 gr pide hamuru

1 yemek kaşığı antep fıstığı

15 gr tereyağı

Tuz

Karabiber

KÖFTE HARCI İÇIN:

170 gr orta yağlı kuzu kıyma

1 adet yumurta

Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı yenibahar

1 çay kaşığı kuru nane

Tuz

Karabiber

HAZIRLANIŞI

Öncelikle bir karıştırma kabında köfte malzemeleri iyice yoğurulur ve misket haline getirilir. Daha sonra bir tencereye köftelerin üzerini geçecek şekilde su koyulur. Haşlama suyuna bir tatlı kaşığı tuz ve yarım limon sıkılır. Kaynamaya başlayınca köfteler 30 saniye üzeri açık 30 saniye üzeri kapalı şekilde haşlanır ve sudan alınır. Elimizle yuvarlak biçimde açtığımız hamur tırnak pide haline getirilir ve fırında 270 c ısıda pişirilir. Daha sonra küp küp doğranır.Bir yayvan tavada kızdırılan zeytinyağında bruonise tekniği ile doğranan soğan ve sarımsak sotelenir.Daha sonra misket köfteler tavaya eklenir ve çevirilir. Dolmalık fıstık eklendikten sonra bir müddet daha soteleme işlemi sürdürülür. Vişne suyu ve vişne taneleri eklenip kıvamlanması için bir müddet pişirilir. Kıvamlandıktan sonra küp küp doğranan pideler, taze nane yaprakları eklenir ve baharat dengesi sağlanır. Daha sonra sunuma uygun seçilen servis tabağına alınır ve Antep fıstığı ile süslenerek servis edilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.