Pazarda yangın var

Emre İdrisoğlu 03 Kasım 2018 Cumartesi, 07:58

Pazardaki sebzelere dokunmayın elinizin yanabilme ihtimali çok yüksek ...

Eskiden yaz gelsin deyip dururduk...

Yaz gariban bayramıdır diye ata sözümüz bile var.

Ancak ben bu söze artık üzülerek inanmıyorum çünkü artık sebzeler bu mevsimlerde daha pahalı!

Mesela mandalina 4,5 tl, sivri biber 7 ,00 tl, salatalık 3,5.00 tl domates 4,5.00 tl (ne hikmetse fiyatı düşmez)

Peki bursalılar olarak bu sebzelerin ve meyvelerin en çok yetiştiği bu kentte sizce de bu fiyatlar tuhaf değilmi?

Ya da bu şehir türkiyenin manav kenti olmasına rağmen bu fiyatların halka tuhaf gelmemesini nasıl tanımlayabiliriz?

Bana sorarsanız bir tür uyuşturucu var bu gıdalarda ve farkında değiliz hiçbirşeyin.

Bizim bunun için nasıl bir çözüm önerimiz var ?

Durun ben söyliyeyim ...

Biz millet olarak boğazına düşkünüz ve acı biber seviyorsak 20 tl bile olsa alıyoruz. Diğer sebzeler içinde söylüyorum .

Halbuki bir müddet pazardan alışveriş yapmayıp boykot etsek bu durumu göreceksiniz kendiliğinden düzelecektir.

Çünkü biz göz yumdukça soyulmaya devam ediyoruz.

Pazarcı ne yapsın zaten üretici ile tüketici arasındaki basamak sayıları sürekli artarken haliyle maliyetlerde yükseliyor. Bu durumu fırsat bilen satıcıda bahçeden doğrudan aldığı bir meyveyi bile %500 zam ile bize satabiliyor. Çünkü öyle alışmış malesef.

Peki pazara gidemeyenler için bu durumu düşündünüz mü hiç?

Bence olması gereken ne biliyormusunuz.

Hem üreticinin kazancı hemde tüketicinin cebi korunsun diye devletin kendi hal pazarı olması gerekiyor.

Denetleme kurulu olması gerekiyor.

Pazarcı yine olsun ama kafasına göre fiyatlar yazan değilde devletin belirlediği zamların uygulandığı ve denetleme kurulunun sürekli takipte olduğu bir sistemden bahsediyorum.

Birde bununlamı uğraşacaklar diyenlerin sesini duyuyorum .Bir devlet vatandaşının doğrudan gıda ile alakalı cebini düşünmeyecekse vay halimize dediğimide duymuşsunuzdur.

Demem o ki şimdi sizlere vereceğim aslında masrafsız olması gerektiğini düşüneceğimiz bu kolay kebap tarifini pazardan alışveriş yaparak lütfen deneyin ne demek istediğimi anlayacaksınız...

YOĞURTLU MANİSA KEBABI

1 yemek kaşığı tereyağı

500 gr parça dana eti

2 tırnaklı pide

250 g süzme yoğurt

2  adet orta soğan

Tuz 

Karabiber

Kimyon

Üzeri için

Yarım demet maydanoz

HAZIRLANIŞI

Tereyağını bir tencerede eritelim. Etleri ekleyip etler suyunu bırakıp çekinceye kadar kavuralım. Etlerin üstünü iki parmak aşacak kadar sıcak su, tuz ve baharatları ekleyelim. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirelim. Bu arada pideleri bir lokmalık kareler halinde kesip fırında hafifçe kıtırlaştıralım. pideleri servis tabaklarına paylaştırıp etleri ocaktan alıp hafifçe ılınmasını sağlayalım. Hafif ılındığında suyuyla birlikte pidelerin üzerine ekleyelim. Etin üzerine çırptığımız süzme yoğurdu gezdirelim. Piyazlık doğradığımız soğanları yıkayıp suyunu süzelim ve yoğurdun üzerine yayalım. İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapalım afiyet olsun.