Hava Durumu

Nerde o eski bayramlar

Yazının Giriş Tarihi: 05.06.2019 06:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.06.2019 06:52

Nerde o eski bayramlar demek adetten oldu...

Aslında ne kadar acı ve hüzünlü bir cümle ...

Çünkü bir kültürün uğruna yok oluşunu anlatıyor bu cümle. Bayram dediğin sabah erken fırına gidip sıcak ekmeği alıp aileden herkese haber verip,ulaşamadıklarımızında nasıl olsa gelecek olacağını bilip büyük ve kalabalık bir sofraya oturmakla başlardı.

Daha sonra ziyaretler ,gezmeler ve dahası...

Ama şimdi annenin hazırladığı muhteşem bayram kültürümüzün o nefis yemeklerini ve bütün tatlarını  hiçe sayıp dışardaki anlamsız fast food dükkanlarında oturup benim yemek demediğim şeyleri yemek ve aile ziyaretlerinden bi haber olan bir toplum haline gelmek ne acı ...

Halbuki bayram kültürünü anlam ve tat olarak dünyada en iyi yaşayan Müslüman ülke biziz!

Marmara bölgesinde tatlı ikramları, Akdeniz'de pişen sebze yemekleri, Güneydoğu'da sabah erkenden hazırlanan et yemekleri ile uzayıp giden bir kültürü bu kadar çabuk nasıl yok ettik hiç düşündünüz mü?

Ben biliyorum nasıl olduğunu...

Daha önceden de yazmıştım. Tek sorun başka özentiler peşinde koşarken kendi kültürümüzü hiçe saymak ve bunu not etmemek.

Bütün dünya bize aşıkken bizim kendimizi beğenmememiz. Daha sayacağım bir sürü sebep var ancak bu saydıklarım en can alıcısından.

"Nerde eski bayramlar" diyen bir sürü insan tanıyorum.

Aslında çok basit bir yolu var...

Biz bayramların eski değerini kaybetmemesi için ne yapıyoruz yada bayramlar artık bizim için ne kadar önemli  diye bir sorgularsak problem çözülecek.

Çünkü bayramı tatil yapmak ve dinlenmek olarak gören bir toplum haline gelmemiz bu problemin en büyük sebebi.

Bayram kültürünün önemli bir parçasıda kabristan ziyaretidir.

Peki bayram gelmeden tatile çıkıp ve zaten eski bayramlar yok diyenler acaba nerede bu sorumluluklarını yerine getiriyorlar çok merak ediyorum.

Ben annemin bayram manileri ile büyüdüm  yani bayram kültürünü iliklerimize kadar yaşardık

Bütün aile bir araya gelip yemekler yapılırdı sonra topluca ziyaretlere gidilirdi...

En güzeli de yarın kim gelecek veya biz kime gideceğiz heyecanıydı...

Umarım bu ruhu bu kültürü tekrar yaşatırız ve nerde o eski bayramlar cümlesini tarihimizden sileriz.

Bütün ülkemize sağlıklı,huzurlu,keyifli,kardeşlik ve esenlikler içinde bir bayram dilerim.

Yine bayram yemekleri kültürümüzden annemin mutfağına götürmek istiyorum sizi mutlaka denemelisiniz.

Üzlemeli pilav

Pilav için

2 su bardağı baldo pirinç

50 gr tereyağı

4 yemek kaşığı ayçiçek yağı

3 su bardağı su

Tuz

Üzeri için:

1 su bardağı nohut

1.5 su bardağı kuru üzüm

400 gr kuzu kuşbaşı

1 su bardağı pekmez

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

Hazırlanışı

Öncelikle pirinç pilavımızı hazırlayalım ve dinlendirelim.

Daha sonra bir tencerede yağı kızdırıp etimizi sotelemeye başlayalım.

Etlerin renkleri dönünce üzümü ve haşlanmış nohutu ilave edelim .

Bir miktar pişirmeye devam ettikten sonra, pekmezi ve baharatlarını ekleyip orta ateşte 20 dakika daha pişirelim.

Hazırladığımız pilavın üzerine dökerek servis edelim

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.