Hava Durumu

Mutfakta stajyer var

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2019 07:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2019 07:06

Birisi bana kendi yanında staj yapan öğrenciye bilgi aktarmak yerine meslek sırrı diye öğretmemeyi seçen mutfak görevlisinin hangi ruh halinde olduğunu açıklayabilirmi? Burada Türk gastronomisi ile alakalar olan  derneklere ve turizm okulları yöneticilerine büyük görev düşüyor. İşletmelerdeki stajyer öğreticilerin yeterlilik belgelerinin kontrol edilmesi birinci şart.

Çoğu stajyer olarak görev yapan öğrencilerimizin kendi bölümlerinden uzak alanlarda zorunlu olarak görevlendirilip aksi halde orada staj yapamayacağını dayatan işletmelerin denetlenmesi ikinci ve önemli şart.

 Stajyer çalıştırma kanunlarına uymayan bir sürü işletme var.

Öğrenciyi çalışma saatleri dışında çalıştıran ve eğitim vermek yerine temizlik ve bulaşık işlerinde kullanan aşçı meslektaşlarıma buradan bir tavsiye iletmek istiyorum.

Yapmayın!..

sizinde çocuklarınız aynı pozisyonda görev alabilirler.

Zaten sizinde eğitimini almadığınız konuların sizden öğretilmesi istenirse alın size fırsat kendinizi de eğitebilecek şansı aslında stajyer öğrenciler tarafından elde etmiş oluyorsunuz. Bu egolarınızdan kurtulun ve öğrenin sonrada doğru olanı paylaşın ve öğretin.

Aksi halde haklı olduğunuz tek konu bilmediğiniz bir bilgiyi meslek sırrı diye öğretemediğiniz olur.

Asıl mesleki ego bildiklerini öğretip senden öğrenenleri uygulama sırasında seyretmektir ve senden öğrendiklerini uygulayan öğrencilerin seni daha başarılı görmesidir.

Mesleğimizi çocuk yaşlarda öğrenip alaylı olarak devam ettiren üstadlarımızı yeterlilik belgesi almak için teşvik edecek tek kuruluş mesleğimizle alakalı olan derneklerin en önemli görevlerindendir.

Ve aynı derneklerin turizm okulları ile elele verip öğrencilerimiz için mücadele etmeleri gerekiyor.

Bu sayede pastacılık bölümünde okuyan bir öğrencinin kurufasülyecide veya sıcak mutfak bölümünde okuyan bir öğrencininde bir cafede garsonluk yapmasını engellemiş oluruz.

Zaten agresif olan bir meslek seçimi yapmış bilhassa kız çocuklarımıza içinde bulunduğu durumu sevdirmekten başka çaremiz yok. Maalesef bu konuda kız çocuklarının aşçılık mesleğini sadece evde yapabileceği bir toplum baskısı konumuzda var .

3Hal böyle olunca onları kendi alanlarından uzaklaştırıp başka işlerde kullanarak bıktırmak yerine, eğitimlerini doğru tamamlayabilecekleri alanlarda bulundurmayı seçmeliyiz.

Birde endüstriyel mutfak ekipmanları satan esnaflara bir görev düşüyor .

Ben mutfağında bıçak olmayan okul bile gördüm .

Okul yönetimleri maalesefki bu konuya bir çare bulamadı

YABAN MERSİNLİ BONFİLE

Kuzey yarım kürede en yüksek dağlarda yetişen,ülkemizde karadeniz bölgesinin orman meyvesi olarak bilinen yaban mersini,tam bir sağlık deposu. Türk mutfağının mihenk taşlarından biri olan bu şirin meyveyle bir et hazırlamaya ne dersiniz?

MALZEMELER

300 Gr dana bonfile

50 gr yaban mersini

1 y.kaşığı tereyağı

1 ç.kaşığı kimyon

1 ç.kaşığı kekik

1 ç.kaşığı pul biber

1 tutam tuz

1 su bardağı vişne suyu

HAZIRLANIŞI

Öncelikle sosumuzu hazırlayalım. Tereyağını tavaya alıp iyice kızdıralım yabanmersinini ilave edip baharatları ekleyelim. Kokusu çıkana kadar kavurduktan sonra vişne suyunu ekleyelim. Vişne suyunun kaynaması ile birlikte sosumuz kıvamlanacaktır.  Zeytinyağı, taze kekik ve rosmarin ile marine ettiğimiz dana bonfile etimizi, ızgara tavada her iki yüzünü 6 dakika pişirip suyunu kaybetmeden servis tabağına alalım.  Üzerine hazırladığımız yaban mersini sosumuzu ekleyip servis edelim. Ben taze bebek sebzelerle servis ettim siz arzu ettiğiniz şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.