Hava Durumu

Külçe altın patlıcan

Yazının Giriş Tarihi: 02.02.2019 07:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.02.2019 07:15

Şimdi nerden çıktı bu başlık diyeceksiniz! Eğer öyleyse patlıcan fiyatlarından haberiniz yok demektir.

Ne gariptir ki halimizden çok memnunuz, yaz aylarında 1 TL'ye kadar düşen patlıcan nasıl olurda % 500 zamlarla satılabilir? Üreticiye sorduğumuzda 2 yıldır aynı paraya sattığını söylüyor ki kamu kayıtları da üretici fiyat endeksinde bir değişiklik olmadığını gösteriyor. Peki bizi kim soyuyor diye düşündük mü hiç? Ya da tepkimiz ne olmalı sizce?

Bence üretici ile tüketicinin arasında olan basamak sayısı oldukça fazla.

Hal böyle olunca komisyoncu dediğimiz sebze tüccarları istedikleri gibi fiyat belirliyorlar.

Halbuki devletin kendisine ait hal pazarı olursa bu sorun tamamen ortadan kalkar.

Üreticiden alıp tüketiciye minimum karla satmış olur, bizler de yazın 1 TL'ye yediğimiz patlıcanı, kışın 5,5 TL'ye tüketmek zorunda kalmayız...

Biz çocukken kış aylarında patlıcan olmazdı. Yaz aylarında bolca kurutulan patlıcanlar iplere asılıp kurutulurdu ve kış ayı geçerdi. Domateste de durum böyleydi.

Peki şimdi neden böyle olmuyor? Neden yapmıyoruz, evlerimiz çok mu? Lüks ya da hepimizin ilgileneceği başka işler mi var? Çünkü artık kış aylarında da bütün sebzeleri bulabiliyoruz. Bunun rahatlığı bize harcadığımız paranın hesabını unutturuyor.

Aslında rahatladıkça zehirleniyoruz çünkü gün geçtikçe ülkeye giren GDO'lu gübrelerin hesabını tutmak zorlaşıyor.

Geçen hafta Isparta'da organik üretim yapan bir gıda firmasına misafir oldum. Onlarca çeşit ege otları, marmelatlar, çeşit çeşit sirkeler, çeşit çeşit pekmezler, zeytinyağı ve daha neler neler...

Hepsinden tatma fırsatım olmadı fakat organik ve katkısız olması halen bu şekilde yaşayabileceğimizi gösteriyor...

Kendini bu işe adayan bir ekiple karşılaştım.

Büyük bir özveri ile çalışıp üretiyorlar ve üzerinde 3 yıl son tüketim tarihi olan değil de 2-3 ay gibi kısa süreler olan taze gıdaları bizlere ulaştırıyorlar.

Başka firmaların bu şekilde üretim yapmama sebeplerinden en önemlisi bizim tükettiğimiz ürünlerin nerede ve nasıl yapıldığına dair pek dikkat etmediğimizdir...

Ayten Hanım ile ufak bir sohbet etme şansımız oldu ve dedi ki organik üretmek daha kolay çünkü,

Organikten uzaklaştıkça üretimde kullanacağın zehir sayısı artıyor ve gittikçe sahtekarlaşıyorsun...

Bence de haklı insan sağlığı ile oynamak sahtekarlık değil de nedir?..

Sizlerle Güneydoğu mutfağının en lezzetli menülerinden olan ve kurutulmuş yaz patlıcanı ile yapılan dolma tarifimi paylaşacağım.

MALZEMELER

1 dizi kuru patlıcan ve biber

200 gr orta yağlı kıyma

1 orta boy kuru soğan

5 diş sarımsak

1 su bardağı pirinç

2 yemek kaşığı salça (ev salçası)

1 tatlı kaşığı limon suyu veya 1 yemek kaşığı sumak

1 çay kaşığı karabiber

 1 çay kaşığı pul biber

1 Tatlı kaşığı tuz

SOSU İÇİN

1 yemek kaşığı salça

1 çay kaşığı sumak

1 çay kaşığı tuz,

Yarım çay bardağı zeytin yağı

1 lt kaynar su

HAZIRLANIŞI

Öncelikle kuru patlıcanları bir tencerede kaynar suya koyup 20 dakika pişirelim

Kontrol etmek için tırnağınızı batırın ne çok sert nede çok yumuşak olmalı.

Daha sonra kaynar sudan alıp soğuk suya koyalım ve sonrada işlemi sonlandıralım.

Pirinçleri iyice yıkayalım ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzelim.
Soğan ve sarımsakları ince ince doğradıktan sonra pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştıralım.
Haşladığımız patlıcan ve biberleri hazırladığımız iç harcı ile dolduralım ve ağızlarını sıkalım, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizelim.

Patlıcan ve biberlerin yarısını geçmeyecek şekilde iç harcımızı doldurursak patlamamış olurlar.

Bir tavaya zeytin yağını, yarım kaşık salçayı koyup 3-4 dakika kavuralım daha sonra
İçine sumak, tuz ve sıcak suyu ilave edelim ve karıştırıp, kaynatalım.

Dizdiğimiz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirelim.
Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar 50 dakika pişirip,
5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.