Gurmeyim ben (Yersen)

Emre İdrisoğlu 08 Haziran 2019 Cumartesi, 07:30

Biliyorsunuzdur Türk mutfağında 11.000 çeşit yemek bulunuyormuş ancak bunların birçoğu hatta neredeyse yarısından fazlası kaybolmuş. Bunun sebeplerinden daha önce de bahsetmiştim. Ama hatırlatmak istedim Türk mutfağımız, yazılı müfredatta yer almadığı için maalesef kaybolmaya mahkum edilmiş. Fakat günümüzde Türk gastronomisine yoğun ilgiden dolayı ya da başka bir açıdan değerlendirecek olursa birçok üniversitede gastronomi bölümlerinin açılmış olması bunun sebeplerinden biri.

Gelelim son zamanlarda bu yeni mutfak akımımızla birlikte gelişen gurmeliğe...

Yazarken güldüğüm doğrudur..

Çünkü bir çoğunun daha degüstatörlük sertifikası bile yok.

Sırf ben yemekten anlıyorum diye birçok işletme gezip bir sürü şeyi ziyan eden sadece fotoğraf çekip sosyal medya hesaplarında paylaşmakla olmuyor bu iş .

Ülkemizde bu işten gerçekten anlayan üstad sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor maalesef

Gurmelik bir çok şeyi tadıp kendi lezzetini bulmaktır bence ..

Zaten bu durumun adı damak tadında fabrika ayarları yani dünyanın bütün ülkesini gezsek bile ilk ayarı annemiz vermiş oluyor.

Bizi katı yiyeceklerle ilk beslediği an aslında fabrika ayarlarını belirlemiş oluyor annelerimiz.

Bu yüzden çocukken evde pişen yemekleri büyüdükten sonra yada sırf birilerine ben yemekten anlıyorum diye imajı yaratmak için fast food yada doğru işlenmeyen dünya mutfağı yemeklerini Türk mutfağına ve kendi fabrika ayarlarımızda kayıtlı olan damak tadımıza değişiyor olmamız annemize yaptığımız büyük bir haksızlık değil mi?

Evet tam da öyle ...

Çünkü türk mutfağındaki yemekleri günümüz şartlarında tam hakkıyla işlemek biraz zor..

Et ve sebze fiyatları kuyumcularla yarışıyor maalesef.

Ve hal böyle iken bu durumu göz ardı edip bizlere muhteşem Türk yemekleri hazırlayan annelerimizin

Emeklerini ne olduğunu bilmediğimiz fast food yemeklere değiştirirsek fabrika ayarlarımız bozulur hatta damak tadımızı tamir edecek bir anne eli bulamayabiliriz.

Bu yüzden kendinize ve Türk mutfağına yapacağınız en büyük iyilik

Annelerimizin veya büyükannelerimizin tariflerini ve Türk mutfağı ile alakalı önerilerini mutlaka not almanız olacaktır.

Bunun faydası belki size değil ama yeni doğan çocuklarınızın damak tadındaki fabrika ayarlarını

Oluşturmanızda çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum

Sizlerle paylaşacağım türk mutfağının muhteşem tatlarından kuzulu bakla aşı yemeğini birlikte hazırlayalım mı?

MALZEMELER

500 gr kuzu kuşbaşı

750 gr taze bakla

1 yemek kaşığı salça

1 adet soğan

6 diş sarımsak

2 adet orta boy domates

100 ml zeytinyağı

Tuz

Karabiber

Pulbiber

3 su bardağı su

1 su bardağı yoğurt

HAZIRLANIŞI

Öncelikle sarımsak ve soğanı ince kıyıp zeytinyağında etler ile birlikte soteleyelim.

Daha sonra kabuklarından ayırdığımız domatesi küp doğrayıp salça ile birlikte tencereye ekleyelim.

İyice yıkayıp iki-üç parçaya böldüğümüz baklalarımızıda ilave edip kavurmaya devam edelim .

Baharatlarını ekleyip suyunuda koyduktan sonra 40 dakika ağzı kapalı orta ateşte pişirelim.

Sarımsaklı yoğurt ile servis edelim afiyet olsun.