Hava Durumu

Enginar

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2019 07:00

Tam zamanı enginarın...

Bir çok şehirde festivalleri bile var. Peki enginarın ne işe yaradığını ve enginarın kokusuna bile burun kıvıranların neler kaçırdığını bu yazı ile anlatmak istiyorum.

Enginar asıl adı Cyanara scolymus olan ve yüz yıllarca sağlıklı bir meyve çeşiti olarak tüketilen papatyagillerden bir besin kaynağı... Kolesterol dengesi için oldukçada faydalı bir yiyecek.

Türk mutfağında oldukça hatırı sayılır bir yere sahip olan enginarın insan vücuduna faydalarını ansiklopedilerce sayamayız.

C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin ve neredeyse artık her yerde bulunan bir besin türü. Önceleri hatırlıyorum... Enginarı bulmak için baya uğraş lazımdı. Ama artık neredeyse her pazarda, her markette ve her şehirde bu mucizevi meyveye uşlaşmak kolay.

Yahnisi, pilavı, türlüsü, dolması, kebabı, mezesi, çorbası ve sayamadığım bir sürü yemeğini barındıran mutfağımız içinde enginar olmazsa olmaz pozisyondadır.

Vücudun ihtiyacı olan magnezyum, çinko, demir ve potasyum ihtiyacının büyük yüzdesine cevap vermekle birlikte cilt hastalıkları içinde ele geçmez bir besin.

Demem o ki!

"Enginarı sevmiyorum" diyenlerin gerekirse tadını almadan yutarak yemeleri gerekiyor. Çocuklarımıza ve ev halkına bu besini sevdirme görevi tabbiki annelere düşüyor.  Vücudun lif kaynağı olan bu besini evizde sürekli bulundurmamız ve yenilmesi zorunlu kurallar koymamız demek sağlıklı insanlar yetiştirmemiz demektir.

İşten eve giderken yemek hazırlamaktan kaçıp hazır ve yapay gıdalar almak maalesef çocuklarımızın ömründen çalmakla aynı şeydir. Bu besinleri ve ülkemizde yetişen kerevizden brokoliye pırasadan ıspanağa bütün sebzeleri bolca tüketmek demek milli ekonomiyi ve bin türlü emek veren üreticiyi mutlu etmek demektir.

Anemi hastaları içinde adeta allahın bir lütfu olan enginar, yoğun demir içerdiğinden anemi tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Diyet yapanlar için, vegan ve vejetaryen beslenenler içinde önemli bir besin kaynağı olan enginarın 100 gramında sadece 47 kalori bulunmakta.

Enginarı halka sevdirmenin bir yoluda tabiiki meslektaşlarıma düşüyor. Profesyonel aşçıların yapması gereken mevsimine göre menü belirlemektir. Bu durumda içinde bulunduğumuz ay itibari ile enginar menüleri geliştirip insanlara sunabilirler.

Yaratıcı şeflerin enginar ile yapacakları yemekleri, benim saydığımdan çok daha fazla çeşitler üreteceklerini bildiğim için, insanların enginar ile alakalı algılarını değiştirmek en önemli yoldur diye düşünüyorum.

Düşünsenize enginar mevsimindeyiz ve dışarda yediğimiz bütün yemeklerin enginarlı menülerden oluştuğunu düşünsenize. Türk mutfağına görev yapan her aşçının, mutfağımıza birazda borcudur bu...

Önceki hafta sonu pazar günü Nilüfer Belediyesi'nin düzenlediği enginar festivalinde benimde enginar ile alakalı yemekler workshopum vardı. Enginarı iyi tanımak ve enginarla neler yapabileceğimizi görmek için ben kendime düşeni yaptım bütün meslektaşlarımdanda nacizane ricam budur

Sizler için hazırladığım bu eşsiz tarifi mutlaka denemelisiniz.

KUZULU ENGİNAR

4 çanak enginar

300 gr kuzu kuşbaşı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1-2 dal taze soğan

½ orta boy soğan

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı salça

Kekik

Pulbiber

Karabiber

Tuz

Nar ekşisi

HAZIRLANIŞI

Orta boy tencerede riviera zeytinyağını kızdıralım.İnce kıydığımız soğan ve sarımsakları kuşbaşı kestiğimiz etler ile birlikte soteleyelim.Daha sonra salça ve baharatları ekleyip iyice pişirelim.

Önceden limonlu su ile haşladığımız enginar çanaklarını servis edeceğimiz tabağa dizelim hazırladığımız harç ile çanakları doldurup taze soğan ve nar ekşisi ile süsleyerek servis edelim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.