Hava Durumu

En temel besin; Ekmek

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2018 07:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2018 07:11

Yıllardır hep sorarız 'Hangi ekmeği yemeliyiz ya da ekmek yememeli miyiz?' diye...

Bir sürü makale binlerce köşe yazıları, doktor tavsiyeleri ve daha neleri neleri geçti hayatımızdan. Ancak bu süreç ne zaman başladı bence buna dikkat etmeliyiz...

Ekmekçiliğin oldukça geliştiği memlekette biliyorsunuz, pazar büyüdükçe hilelerde büyüyor.             Yani ekmek endüstrisinde fabrikalaşan kurumlar insan sağlığını düşünmeden umarsızca bir sürü GDO yüklü unları sofralarımıza kadar getirebiliyorlar. Bu kadar zehir tükettikçe hastalanıp tabiî ki hekimlere başvuruyoruz. Nasıl olurda ülkemizde insanlarımızın en çok tükettiği gıda maddesi olan ekmeğe bu hileleri karıştırabilirler. Biraz daha maliyet düşsün ve 10 kuruş fazla kazanalım derken insanların acımasızlaşması gelecekteki dünya için beni endişelendiriyor. Biz yemek kültürümüz itibari ile ekmek banmadan doymayan bir milletiz bu yüzden en çok tükettiğimiz gıda maddesi ekmektir. Bilirsiniz eski mahalle fırınlarını hatta ben daha ufak yaşlarda bir yöresel ekmek yapan ekmek fırınında çıraklık yapmıştım. Ve yabancı hiçbir maddeye denk gelmemiştim. Ustalar işe gelir hamur yoğurur dinlendirildikten sonra ekmekler işlenirdi ve biterdi hepsi bu kadar. Demek ki yabancı maddeler kullanılmadan da ekmek yapılabiliyordu. Peki, neden zehirliyorsunuz insanları ya da bu pişirdiğiniz bir sürü katkı maddesi kullanıp uzun süre dayanmasını sağladığınız ekmekleri kendi evinize götürürken çocuklarınızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz anlaşılır gibi değil.

Peki, ne yapmalı...

Bayramda yayınlanacak olan benim sunduğum bir tv programında çok değerli bir iç hastalıkları uzmanı ağabeyimi konuk almıştım, mutlaka izlemenizi öneririm. Bana, 'Ekmek zararlı değil ancak lif oranı yüksek olan ekmekleri tercih etmemiz gerekiyor. Yani çavdar unu ile yapılan ancak çavdar kepeğini de bolca kullandığımız ekmekleri veya yulaf kepeği ile uygulanan ekmekleri tercih edersek bir zarar görmeyiz' dedi.

Peki, bu ekmekleri nereden buluruz diye soracaksınız? Hemen hemen artık her ekmek fırınında bu tür ekmekleri bulmak mümkün ama ben sizin yerinizde olsam bu ekmeklerin malzemelerini büyük marketlerden kolaylıkla temin edebilir ve kendi ekmeğimi evimde yapardım. Lif oranı yüksek olan besinlerin metabolizmayı rahatlatıp iyi çalışmasını sağladığı gibi vücudumuzun sindirim sistemini de tahrip etmemek gibi yüksek özellikleri bulunmakta. Bu ekmeği bir kere yapın ve ne kadar keyifli bir iş olduğunu göreceksiniz. Ülkemizin en önemli besin kaynağı olan buğdayı maalesef fabrikada değil toprakta zehirliyorlar. Bu acımasız organik besin ve ekolojik yaşam düşmanı olan gıda endüstrisinin bu denli eylemlerini bir nebzede olsa yavaşlatmak için ekmeğimizi evde yapmaya başlayabiliriz. Tıpkı eskisi gibi köyde yapılan ve Emine ninenin saatlerce uğraşıp bir ekmeği elde etmesindeki haklı onurun şahsında bu atalet haline bir son verip sağlığımızla oynayanları püskürtmek için sizlere kolay ve muhteşem lezzette olan ayrıca evde hazırlamaktan korkmayacağınız bir ekmek tarifi veriyorum mutlaka denemelisiniz...

KURU MEYVELİ YULAF EKMEĞİ

Malzemeler

700 gr yulaf unu

150 gr yulaf kepeği

1,5 yemek kaşığı kuru maya

2,5 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı şeker

1 çay kaşığı tuz

2 adet kuru kayısı

2 adet kuru incir

1 yemek kaşığı kuş üzümü

Hazırlanışı

Bir kâsede kuru mayayı 2 yemek kaşığı ılık su ile karıştırıp 15 dakika bekletelim. Daha sonra yulaf ununu ve kepeğini geniş bir karıştırma kabına alıp üzerine küp küp doğradığımız meyveleri şekeri ve tuzu ekleyip iyice karıştıralım. Harekete geçen mayayı da ekleyip kalan suyu ilave ettikten sonra iyice yoğuralım. Karıştırma kabında kıvamlanan hamuru tezgâhın üzerinde de bir miktar yoğurduktan sonra aynı kaba alıp 40 dakika üzeri kapalı şekilde mayalayalım. Mayalanan hamuru yuvarlak şekil vererek pişirme tepsisine alalım ve 20 dakikada bu şekilde dinlendirdikten sonra üzerini yulaf tanesi veya çekirdek içi ile süsleyip 40 dakika 200 derece fırında pişirelim. 30 dakika dinlendirdikten sonra yemeğe başlayabiliriz. Afiyet olsun...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.