Hava Durumu

Bu un başka un

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2018 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2018 08:10

Asırların ve atalarımızın her kıtlıkta, her savaşta ilk kullandığı besin,karbonhidratın ve proteinin büyük büyük babası...

Nohut!

Türk mutfak kültüründe oldukça geniş yere sahip olan nohudun yüzyıllarca etli yahnisi, püresi ve mayası yapılmış.

Güneydoğuda sokak lezzetlerinin başını çeken nohut dürümleri ve nohudun piyazı bile var. Bir humusu var ki dillere destan.

Son zamanlarda beyaz una artan tepkiler sonucu yüzlerce kez denemeler yapılmış ve beyaz ekmek tehlikesini uzaklaştıramamışız kültürümüzden. Toplumun en büyük beslenme kaynağı olan ekmek neredeyse hiçbir uzman tarafından insanlara önerilmemekte. Fakat ekmek yemeden doymayan bir toplum olduğumuz için ya da tabiri caizse ağzımız dolmadan doymayan bir toplum olduğumuz için ekmeğin bizdeki önemi oldukça değerli.

Ancak son zamanlarda ekmekteki hilelerin ayyuka çıkması ile birlikte daha çok lifli ve organik ekmeklere bir yönelme söz konusu.

Bu yazı aslında glutensiz, vejetaryen ve vegan beslenme biçimlerini yaşamına yerleştirmiş insanlar için oldukça önemli.

Artık beyaz ekmekten uzak durmaya karar veren bireylerin çok fazla bu konuda arayışta olmamaları gerekiyor. Çünkü markete gitmeden un,fırına gitmeden ekmek bulacağınız yer evinizin zahirelik dolabı.

Evet, bu dolap Anadolu kültüründe büyümüş herkesin bildiği bir dolap ve bu dolapta kesin nohut bulundurulur.

Demem o ki!

Nohudu sert ve çiğ halinde mutfak robotundan kolayca un haline getirip, bu nohut ununu, beyaz unun kullanıldığı bütün alanlarda kolaylıkla kullanabilirsiniz. Sağlıklı bir poğaça, sağlıklı bir ekmek ve hatta istediğiniz çorbayı kıvamlandırma işlemlerinde kolaylıkla kullanabileceğiniz bir un çeşidi.

Ve o kadar kolay ki nohut ununu elde etmek, lezzetine de doğrusu hiç laf edemem. Kalsiyum var, potasyum var, fosfor var, lif var, demir var, B6, A, C, K, B12 ve E vitaminleri de bolca var nohutta.

Eee daha ne olsun derler elbette...

Kötü kolesterolü yok ediyor. Tansiyonu dengeliyor ve şekeri düşürüyor. Beyaz ekmek tehlikesi yerine evimizde elde edeceğimiz nohut unu daha sağlıklı beslenmemizin önemli bir yolu... Kadınlarda meme kanserini önemli ölçüde yok ettiği de son araştırmalarca kanıtlanmış. Bu kadar zehirleşen gıda endüstrisi artık kendi başımızın çaresine bakmamızı öğretti bize. Giderek daha kötü bir hal alan ve neredeyse organik buğdayın dünyanın hiç bir yerinde olmadığını düşünürsek bu besinler altın değerinde, geçen yazımda kinoadan bahsetmiştim kinoa unu ile yine yukarda bahsi geçen bütün yiyecekleri elde edebiliriz. İnsanları türlü oyunlarla üretilen yapay gıda ve endüstriyel gıda bombalarına mahkum eden kalpazanlara karşı, biran önce bilinçlenmek ve beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Bu gıda terörü ile savaşmak ve bu yöntemlerle üretilenleri tüketmemek insan sağlığı ile oynayanlara en büyük ceza olacaktır. Nohut ununu tüketmek ve farkındalık yaratmak adına sizlerle nohut unundan yaptığım muhteşem poğaçamı paylaşacağım mutlaka denemelisiniz.

MALZEMELER

2 yumurta
180 gr yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı nohut unu
150 gr lor peyniri
½ demet maydanoz
Kabartma tozu
Tuz
Çörek otu

HAZIRLANIŞI:

Öncelikle yumurtaların birinin sarısını bir kaseye ayıralım. 2 yumurta beyazını ve bir yumurta sarısını bir yoğurma kabında iyice çırpalım. Yağ ve yoğurdu ilave edin, karıştırmaya devam edelim. Nohut ununu ilave edelim ve kaşıkla yavaş yavaş karıştıralım. Kabartma tozu ve tuzu da ilave edip bir miktar daha yoğuralım ve hamurumuz hazır. Klasik kulak memesi kıvamı da diyebiliriz. Diğer bir tabakta kıyılmış maydanoz ve lor peynirimizi karıştıralım. Elimize bir parça hamur alıp, içine maydanoz ve lor harcından koyalım, hafifçe elimizde yuvarlayıp şekil verelim. Üzerine fırça ile kenara ayırdığımız yumurta sarısından sürüp, çörek otu serpiştirelim. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında 170 derecede 25 dk pişirelim. Kahvaltılarımızda ve keyifli çay partilerimizde muhteşem bir lezzet. Herkese afiyet olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.