Hava Durumu

Neden 25 Kasım?

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2015 09:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2015 09:46

25 Kasım, Dominik Cumhuriyeti'nde, Salcedo'da Ojo de Agua adlı köyde doğmuş  Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi'nin öncülerinden olan Patria, Minerva ve Maria Mirabel kardeşlerin sistem tarafından katledildiği tarihtir.

Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümüdür.

1960 yılının 25 Kasım'ında, Dominik Cumhuriyeti'nin kuzey bölgesinde, bir uçurumun dibinde üç kadının cesedi bulunur. Bunlar Mirabel kardeşlerdir. Ertesi sabah gazetelerde bu ölümlerin bir kaza sonucu meydana geldiğini anlatan bir haber çıkar. Ama gerçek göründüğü gibi değildir. Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için kararlılıkla mücadele ederek Latin Amerika'daki diktatör Rafael Leonidas Trujillo'ya meydan okur. Bu yüzden diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedilir ve en son olarak da 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledilirler.

Sonrasında, bu katliam kayıtlara "araba kazası" olarak geçecektir.

Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının Kelebek olmasından da esinlenerek; o günden sonra bu üç kız kardeş, gerek Dominik'te gerek dünya da "Kelebekler" adıyla efsaneleştirilerek anılmaya başlarlar. Önce 1981'de Dominik'te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım , "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü"  olarak kabul edilir. Daha sonra 1985 yılında, BM tarafından "25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele" günü ilan edilir.

1981 den bu yana dünyanın dört bir köşesinden kadınlar, efsaneleşen bu üç kelebeği anılır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa,  ırkçılığa ve milliyetçiliğe,karşı; kadın dayanışmasını örüp, seslerini yükseltirler.

Kelebek gibi kanat çırparak uçmaya çalışırlar.

Avrupa Kadın Hakları Girişimi nin kadınların vazgeçilmez ve ertelenemez bu mücadele günü için yayımladığı bildiri özetle şöyle:

"25 Kasım 1960 3 kız kardeş Patria, Minerva ve Maria Terasa Trujillo diktatörlüğü tarafından tecavüz edilerek katledildiler. Mirabel kardeslerin bu katliami ibreti alem tarzında tüm dünya kadınlarına özelde ise demokrasi ve devrim mücadelesine katılan kadınları korkutmak silikleştirmek ve baskı altında tutmak için yapılmıştır. Sistemin sahipleri kadınların örgütlü gücünden korkuyor. Çünkü tarih defalarca gösterdi ki, dizginlerinden boşalan kadınların öfkesi onların saltanatları için büyük bir tehlike. Baskının olduğu yerde isyan etmek meşrudur. Mirabel kardeşlerin katledilmesinden 39 yıl sonra Birleşmiş Milletler "kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için uluslar arası mücadele günü" olarak karar altına almıştır. Fakat aynı Birleşmiş Milletler Irak'ta ve Afganistan'da kadınların dolayısıyla toplumların yaşadığı tecavüz, işkence ve katliamlara yönelik herhangi bir yaptırımda bulunmayıp savaşan taraflardan güçlü olanın gerekli gördüğünde kendisini devreye sokacağı gününü beklemektedir.   Örgütlü yaptırım gücü olmak için Mirabel kardeşler gibi örgütlenip ve örgütlemekte ısrarlı olmalıyız, bedeli ne olursa olsun. Çünkü bizi hiç kimse ve hiç bir kurum kurtaramayacak ve karşı karşıya olduğumuz psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddet kendiliğinden sona ermeyecektir. Mirabel kardeşlerin mücadelesi tüm dünya kadınlarının mücadelesidir. Kadına karşı uygulanan her türlü şiddeti insanlık suçu olarak kınıyoruz. Mirabel kardeşlerin mücadelesi tüm dünya kadınlarının mücadelesidir, çünkü dünyanın neresinde olursa olsun;

"BEN KADINIM" demek yürek ister!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.