Hava Durumu

Germinal

Yazının Giriş Tarihi: 12.11.2015 09:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.11.2015 09:27

İzlediniz mi bilmem Germinal adında bir film vardır.

Şöyledir hikayesi; Etienne Lantier , maden yatakları sayesinde geçimini sağlayan bir Fransız kasabasına yerleşip tek derdi bir işe sahip olmak olan sıradan bir adamdır. Fakat kısa bir süre içerisinde Maheu ile tanışmasıyla birlikte hayatını kökünden değiştirecek yaşanmışlıklar edinecektir. Madende iş bulmasına yardımcı olan Maheu ile günden güne yakınlaşır, bu esnada ailenin genç kızı Catherine'e umutsuzca aşık olur. Tek derdi ise maden işçilerinin içerisinde bulunduğu zorlu çalışma şartlarıdır. Etienne, Maheu'yu ikna ederek yeni bir madenciler sendikası kurmayı üstlenip büyük bir grevi organize eder. Elele verip bir araya gelen işçiler devasa bir isyan başlatır, fakat maden sahiplerinin gazaplarından kurtulmaları kolay olmayacaktır...

Film diye bahsettiğim aslında Emile Zola'nın bir kitapıdır da... Hani biz de izlemeyi okumaya tercih eden bir millet olduğumuzdan film tavsiye etmek daha kolay oluyor. Hatta Emile Zola'nın en iyi eserlerinden biridir. Aynı zamanda eser beş sinema uyarlaması ve iki televizyon yapımına ilham kaynağı olmuştur.

Germinal, Latince'de tohum, tomurcuk, filiz anlamına gelen germen sözcüğünden türemiş Fransızca bir sözcüktür, Fransız cumhuriyetçi takviminin 7. ayı anlamına gelir.

Filmi izlersin izlersin... Sonuna kadar bir ışık vardır zaman zaman parlar zaman zaman söner. Ancak o ışık hep vardır. O ışık da umut verir insana...

 "Şimdi, nisan güneşi, toprağı ısıtıyor, vadilerden hayat fışkırıyor, tomurcuklar patlıyor, ekinler yükseliyordu. Her yandan tohumlar şişiyor, uzuyor, toprağı deliyordu. Ve arkadaşlar, tekrar tekrar, sanki yüzeye yaklaşmışlar gibi daha berrak bir şekilde vuruyorlar vuruyorlardı. İnsanlar yetişiyor, kara kin dolu bir ordu, bir asır sonraki hasada hazırlanıyor, tohumlarını patlatıyordu."

Söylenene göre Emile Zola'nın ölümünden sonra insanlar cenazesinde Germinal! Germinal! Diye bağırır. Yanı Germinal o dönemde yaşayan herkes için bir umut vaat etmiştir önemli bir kilometre taşı olmuştur.  Zola'nın dehası öylesine kuşatıcıdır ki, modernizmin şekillenişine tanıklık etmek isteyen herkes, sinemaya uyarlanan bu büyük yapıtı izlemelidir.

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.