Hava Durumu

Grip ve soğuk algınlığına karşı evinizde bağışıklığınızı arttırma yöntemleri

Yazının Giriş Tarihi: 07.01.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.01.2020 07:30

Soğuk algınlığınızı evde tedavi etmemiz mümkün. Semptomlarınızı hafifletebilecek ve sizi normale döndürecek birçok ev ilacı vardır. Hastalığınız ciddi semptomlarda ve daha uzun seyrediyorsa, lütfen doktorunuzdan randevu alın.

Köy tavuğu çorbası

Tavuk çorbası bir tedavi olmayabilir, ancak hasta olduğunuzda mükemmel bir seçimdir. Araştırmalar, sıfırdan hazırlanan veya bir kutudan ısıtılan sebzeli bir kase tavuk çorbasının vücudunuzdaki nötrofillerin hareketini yavaşlatabileceğini göstermektedir. Nötrofiller yaygın bir beyaz kan hücresi türüdür. Vücudunuzu enfeksiyondan korumaya yardımcı olurlar. Yavaş hareket ettiklerinde, vücudunuzun en çok iyileşmeyi gerektiren bölgelerinde daha etkili olurlar. Birçok çalışma, tavuk çorbasının özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını azaltmada etkili olduğunu bulmuştur.

Taze zencefil

Zencefil kökünün sağlığa yararları yüzyıllardır lanse edilmiştir, ancak şimdi iyileştirici özelliklerinin bilimsel kanıtlarına sahibiz. Kaynar suda birkaç dilim çiğ zencefil kökü öksürük veya boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, sık sık influenzaya eşlik eden bulantı hislerini de önleyebileceğini göstermektedir.

Gerçek Bal

Balın çeşitli antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri vardır. Limonlu, ballı çay içmek boğaz ağrısını hafifletir. Araştırmalar, balın da etkili bir öksürük baskılayıcı olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar çocuklara yatmadan önce 10 gram bal vermenin öksürük semptomlarının şiddetini azalttığını buldular. Çocukların daha sağlıklı uyuduğu ve bu da soğuk algınlığı semptomlarının azaltılmasına yardımcı olduğu bildirildi. Genellikle botulinum sporları içerdiğinden, 1 yaşından küçük bir çocuğa asla bal vermemelisiniz. Genellikle büyük çocuklar ve yetişkinler için zararsız olsalar da, bebeklerin bağışıklık sistemleri onlarla savaşamaz.

Sarımsak

Sarımsak, antimikrobiyal özelliklere sahip olabilen bileşik allisin içerir. Beslenmenize sarımsağı dahil etmek, soğuk algınlığı semptomlarının şiddetini azaltabilir. Bazı araştırmalara göre, ilk etapta hastalanmaktan kaçınmanıza bile yardımcı olabilir. Sarımsaktan en etkin şekilde yararlanmak isterseniz; sarımsağı soyduktan sonra mutlaka ezin, hemen zeytinyağı ile karıştırıp yemeklerde, salatalarda veya ev yoğurdunuz ile karıştırıp her akşam rahatlıkla tüketebilirsiniz. Şifasının farkında olduğunuzda inanın kokusunun hiç önemi kalmıyor. Kokusunu nötralize etmek isterseniz ise cezvenizde kaynattığınız 2-3 adet karanfilli suyu ılınınca ağzınızda gargara yapın, dilerseniz kalanını için, yüksek oranda kokudan eser kalmayacaktır .

Ekinezya çayı

Yerli Amerikalılar 400 yıldan uzun süredir enfeksiyonları tedavi etmek için ekinezya bitkisinin bitki ve kökünü kullanmaktadır. Aktif bileşenleri arasında flavonoidler, vücut üzerinde birçok terapötik etkisi olan kimyasallar bulunur. İçeriğindeki flavonoidler bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve iltihabı azaltır.

Ekinezya, soğuk algınlığı gelişme riskinizi yüzde 50'den fazla azaltır. Soğuk algınlığının süresini de kısaltır. Sağlıklı bir yetişkinseniz, soğuk hava koşullarına maruz kaldığımız bu dönemde günde 1-2 fincan ekinezya çayını 3-4 dakika demleyerek içmenizi tavsiye ederim.

C vitamini

C vitamini vücudunuzda önemli bir rol oynar ve birçok sağlık yararı vardır. Mandalina, portakal, greyfurt, yapraklı yeşillikler ve diğer meyve ve sebzelerle birlikte, limon, maydanoz iyi bir C vitamini kaynağıdır. Ballı sıcak çaya taze limon suyu eklemek, hasta olduğunuzda balgamı azaltabilir. Bu içecekler soğuk algınlığınızı tamamen temizlemese de, bağışıklık sisteminizin ihtiyacı olan C vitamini almanıza yardımcı olurlar. Yeterli C vitamini almak, üst solunum yolu enfeksiyonları için güvenilir kaynaktır.

Ev yoğurdu

Ev yoğurdunda bulunan probiyotikler, vücudunuzda, bazı yiyeceklerde ve takviyelerde bulunan "dost" bakteri ve mayadır. Bağırsak ve bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olurlar. Araştırmalar probiyotiklerin üst solunum yolu enfeksiyonu ile hastalanma sıklığını azalttığını göstermiştir.

Tuzlu su

Tuzlu su ile gargara üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde yardımcıdır. Soğuk algınlığı semptomlarının şiddetini de azaltabilir. Örneğin, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığını hafifletebilir. Tuzlu su ile gargara yapmak, bakteri ve alerjen içeren mukusu azaltır ve gevşetir. Bu ilacı evde denemek için 1 çay kaşığı tuzu bir bardak suda çözün. Ağzınızın ve boğazınızın etrafında döndürün, sonrasında ise tükürün.

Nem

Grip, kuru ortamlarda daha kolay gelişir ve yayılır. Evinizde daha fazla nem oluşturmak, bu grip oluşturan virüse maruz kalmanızı azaltır. Artan nem, burun iltihabını da azaltabilir ve hasta olduğunuzda nefes almayı kolaylaştırır. Yatak odanıza geçici olarak serin bir nemlendirici eklemek daha rahat hissetmenize yardımcı olur. Bu özellikle kuru iç mekan ısısının semptomlarınızı şiddetlendirebileceği kış aylarında geçerlidir. Birkaç damla okaliptüs yağı eklemek de nefesinizi uyarır. Unutmayın, küf ve diğer mantarların büyümesini durdurmak için nemlendiricilerde kullanılan suyun günlük olarak değiştirilmesi gerekir. Nemlendirici olmadan aynı etki için, uzun bir duş alın veya buharlı bir banyoda oyalanabilirsiniz.

Ilık banyolar

Sıcak banyolar yetişkinlerde soğuk algınlığı ve grip semptomlarını azaltabilir. Suya Epsom tuzu veya kabartma tozu eklemek vücut ağrılarını azaltabilir. Çay ağacı, ardıç, biberiye, kekik, portakal, lavanta veya okaliptüs gibi birkaç damla tıbbi yağ eklenmesi de rahatlatıcı bir etkiye sahip olabilir.

İnsanların soğuk algınlığı ve grip semptomlarını ev ilaçları ile tedavi etmenin farklı yolları vardır. Şifanızı bulmanız dileğimle...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.