Hava Durumu

Bağırsaklarınız sızdırıyor mu?

Yazının Giriş Tarihi: 08.10.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.10.2019 07:30

Bağırsaklarınızı asma köprü olarak düşün. Bağırsaklarınız, küçük minik teknelerin (mikro besinler) bağırsak duvarınızdan ve kan dolaşımınıza geçmesine izin vermek için doğal olarak yarı geçirgendir. Yediğimiz yemek yarı geçirgenlik sayesinde emiliyor. Yiyecekler, enfeksiyonlar, toksinler ve stres gibi belirli dış etkenler bağırsak duvarınızdaki sıkı bağlantıları parçalayarak asma köprünün açık kalmasına sebep olur. Bu olduğunda, sızdıran bir bağırsaktan söz edebiliriz. Bağırsaklarınız sızdığında asla geçmemesi gereken daha büyük tekneler (toksinler, mikroplar ve sindirilmemiş yiyecek parçacıkları) kan dolaşımınıza girebilir. Bağışıklık sisteminiz bu "yabancı istilacıları" patojenler olarak işaretler ve onlara saldırır. Bu istilacılara karşı bağışıklık tepkisi, aşağıda listelediğim, sızdıran bağırsaklara sahip dokuz işaretten herhangi biri şeklinde görünebilir.

Sızdıran Bağırsağın 9 İşareti

Gaz, şişkinlik, ishal veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim sorunları

Gıda alerjileri veya gıda intoleransları

Beyin sisi, konsantre olma zorluğu, DEHB veya DEHB

Depresyon ve anksiyete gibi duygu durum dengesizlikleri

Sivilce, rosacea, sedef veya egzama gibi cilt sorunları

Mevsimsel alerji veya astım

Düzensiz dönemler, PMS veya PKOS gibi hormonal dengesizlikler

Romatoidartrit, Hashimototiroiditi, lupus, sedef hastalığı veya çölyak hastalığı gibi otoimmün bir hastalığın teşhisi

Kronik yorgunluk veya fibromiyalji tanısı

Tüm bu saydığım mevsimsel alerjiler, bilinç kararması, cilt problemleri, ruh hali, hormon dengesizlikleri, sindirim sorunlarının asıl kaynağının bağırsaklarınız olabileceğini biliyor muydunuz? Çünkü bağırsak gerçekten de sağlığa açılan bir kapı. Bağışıklık sisteminizin yaklaşık yüzde 80'inin yaşadığı ve serotonininizin (yüzde 95'ine kadar ruh halinizden sorumlu birincil nörotransmiter) üretildiği yer. Bağırsaklarınız sağlıklıysa, bedeniniz, ruhunuz, cildiniz de sağlıklıdır.

Bununla birlikte, sızdıran bağırsak adı verilen ve birçok sağlık sorununa yol açabilecek ve sizi kronik hastalığa götürecek birçok durum vardır. Sızdıran bağırsakların neden olduğu semptomlar sindirim sorunlarının çok ötesine geçer. Modern çevremiz sayesinde, sızdıran bağırsak sandığınızdan çok daha yaygın. Aslında, milyonlarca insan bilmeden sızdıran bağırsaklarla mücadele ediyor!

Sızdıran bağırsaklara sebep olan etmenlerle haftaya karşınızda olacağım.

Bağırsaklarımız sağlıklı, serotoninimiz bol olsun!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.