Antioksidanlar : Vücudumuzun en iyi temizlikçileri

Dyt.Elif Nur KÖPRÜCÜ 22 Ocak 2019 Salı, 07:05

Antioksidanlar birer temizlikçi gibi hücrelerimizde biriken metabolik artıkları büyük bir titizlikle temizlerler.

Hücrelerde biriken metabolik artıkların hücrenin çöpü olduğunu düşünebiliriz.

Eğer bunlar temizlenmezse; hücrelerin hastalanmasına ve ölümüne yol açar.

Ayrıca insanların daha kısa sürede yaşlanmasına da neden olur.

ANTİOKSİDANLARIN VÜCUDUMUZ İÇİN ÖNEMİ

  • Akciğeri astım, bronşit, amfizem gibi kronik hastalıklara karşı korurlar.
  • Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatırlar.
  • Aterioskleroz riskini azaltırlar.
  • Her türlü kanser riskini azaltırlar.
  • Vücudun kanser yapıcı maddelerden temizlenmesine yardımcı olurlar.
  • Kalp hastalıklarına ve inmeye karşı korurlar.
  • Gözleri bulanık ve karanlıkta görememeye karşı korurlar.
  • Kandaki kolesterol oranını düşürürler.
  • Sigaranın vücuda yaptığı zararları azaltmada yardımcı olurlar.
  • Tümörlerin oluşmasına ve gelişmesine karşı olumlu etkiler yaparlar.
  • Yaşlanmayı geciktirirler ancak durdurmazlar.

ANTİOKSİDAN İÇEREN BESİNLER VE GÖREVLERİ

  • Sarı, yeşil, kırmızı ve portakal rengi meyve ve sebzelerde bulunan karetoneitler vücudumuzu kanser türlerine karşı korurlar.
  • Pişmiş kabak ve havuçta bulunan alfa karoten deriyi, gözleri, akciğer ve karaciğeri kansere neden olan serbest radikallere karşı korurlar.
  • Ispanak, havuç, kayısı, brokoli ve kavunda bulunan beta karoten kansere karşı koruyucudur.
  • Baklagillerde bulunan izoflavonlar hormona bağlı ve diğer formdaki kanserleri bloke ederler. Vücuttaki kolesterol oranını düşürür, kanda yüksek oranda bulunan trigliseriti azaltır ve kalp hastalıklarına karşı korurlar.
  • Yeşil çayda, üzümde ve üzüm suyunda buluna kateşin kalp damar hastalıklarından ve kanserden korur. Akciğer ve mide kanserine de etkilidir.  (Dikkat: bol miktarda alınan kateşin zehir etkisi gösterir.)
  • Soğanda bulunan kuversetin kanser, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Domates, karpuz, kırmızıbiber, çilek, içi pembe greyfurt ve kayısıda bulunan likopen kalın bağırsak, meme ve prostat kanserini önlemektedir.
  • Havuç, ıspanak ve domateste bulunan lutein yaşlılıkla artan bulanıklık ve karanlıkta görememe rahatsızlığını azaltır.
  • Üzümde bulunan resveratrol kalp damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucudur.
  • Çiğ badem, deniz ürünleri, soğan, sarımsak, kırmızıbiberde bulunan selenyum prostat kanserine karşı koruyucudur. (Dikkat: aşırı miktarda alınan selenyum cilt kanserine neden olabilmektedir.)

Antioksidanların en bol bulunduğu sebze, meyve ve tahıl tüketimi sağlığımız için çok önemlidir.

Beslenmemizde sebze ve meyveye daha çok yer verip, bilinçli tüketelim.

Sağlıklı, afiyetli günler diliyorum...