Hava Durumu

17 yaşındaki çocuk sağlıksız beslenme nedeniyle kör ve sağır oldu

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.09.2019 07:30

İngiltere'de 17 yaşında bir gencin sağlıksız beslenme sebebiyle kör ve sağır olma noktasına gelmesinden sonra çocuklarda sağlıklı beslenme konusu tekrar gündeme oturmuş durumda. Çocuklarda sağlıklı beslenme konusunda önce öğretmenlere sonra ise,  okullarda velilere seminer ve eğitimlerin verilmesi gerektiğinin oldukça önemli olduğu kanaatindeyim.

Gelelim haberimize, vakayı takip eden hekimlerin hazırladığı rapora göre gencin patates kızartması, beyaz ekmek, cips, salam, sosis gibi işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu sağlıksız beslenme koşulları nedeniyle görme ve işitme kaybı yaşadığına değiniliyor. Çocuğa uygulanan testlerin ciddi vitamin eksikliği ve yetersiz beslenme durumunu ortaya koyduğunu belirten uzmanlar aileleri çocukların sağlıklı beslenmesi konusunda uyarıyor.

İŞLENMİŞ GIDALAR DAHA FAZLA YEMENİZE SEBEP OLUR

Vakaya konu olan çocuğa, 14 yaşındayken aşırı halsizlik şikâyetleri ile hekim tarafından değerlendirildikten sonra beslenmesinin düzenlenmesine yönelik tedavi verildiği ancak bu tedaviye sadık kalmayarak kötü beslenmeye devam ettiği görülüyor. Annals of InternalMedicine dergisinin raporuna göre vaka üç yıl sonra, görme kaybı nedeniyle Bristol Göz Hastanesine başvurdu.

Hastanede, vitamin seviyeleri kontrol edilen çocuğun vücudunda aşırı derecede düşük B12 vitamini tespit edildi. Ayrıca çocuğu takip eden hekimler diğer önemli pek çok vitamin ve minerallerin de düşük olduğunu tespit etti. Vitamin takviyesi aldı ve bir diyetisyen ve uzman bir ruh sağlığı ekibine yönlendirildi.

SAĞLIKSIZ BESLENME KONUSUNDA AİLELER DİKKATLİ OLMALI

Uzmanlar vaka ile ilgili olarak, bu gibi ileri boyuttaki vakaların nadir yaşandığını, erken teşhis konduğunda tedavi edilebildiğini belirtti. Ancak bu durum çok uzun sürdüğünde, optik sinirdeki sinir lifleri ölür ve hasar kalıcı hale gelir. Aileler dikkatli ve bilinçli olmalı mesajı verdi. 

Multivitamin tabletleri beslenme programını dester, ancak sağlıklı beslenmenin yerini alamazlar. Çeşitli ve dengeli beslenmenin çocuk sağlığı ve gelişimi için çok önemli olduğunu unutmayalım. Önce kendi beslenme farkındalığı seviyenizi arttırıp, çocuklara örnek olmakla beraber çocukların bedenlerine aldıkları yiyecekleri takip etmekte fayda var.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.