Hava Durumu

Kanseri yenmek için yapabilirim, yapabiliriz, yapacağım...

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2019 07:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2019 07:03

04 Şubat - Dünya Kanser Günü... Aslında bir farkındalık günü, Kanser gerçeğinin farkındalığı günü.

Farkında olmak ise sağlıklı kalmak için atılacak ilk adım aslında... "Hissetmek ve harekete geçmek, kendimiz ve çevremizin sağlığı için katkılarda bulunmak,"Dünya Kanser Farkındalık Gününü amacı...

Farkındalık günü ilk kez 2005 yılında düzenlendi. 170'e yakın ülkede binden fazla üyesi bulunan UICC - Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından her yıl milyonlarca ölüme neden olan ve önlenmesi mümkün olan "Kanser" hastalığına dikkat çekmek, toplumsal bilinci artırmak için kampanyalar düzenliyor.

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Füsun Tokatlı, "Dünyada her yıl 17 milyon kişinin yakalandığı, yılda 8,2 milyon kişide ölüme sebep olan kanser, tüm insanları etkilemektedir. 2030'da 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması beklenmektedir" diyerek konuya dikkat çekmekte...

Geçtiğimiz yılarda Dünya Sağlık Örgütü; bulaşıcı olmayan önlenebilir hastalıklardan kaynaklı ölümleri 2025 yılına kadar %25 azaltmak gibi önemli bir hedef belirledi.

Kanser; hayatımızın bir gerçeği aslında.. Meme, tiroid, mesane , bağırsak, akciğer, rahim ağzı derken  içimizde bir yerlerde bir kanser hücresi olabilmekte.. Ürkmek yerine korunmayı ve kontrol edebilmeyi tercih edebileceğimiz bir hastalık olduğunu düşünmeliyiz...Kanserden korunmak istiyorsak; hastalıkları önlemeden tedaviye, bireyden topluma, sivil toplumdan resmi kurumlara kadar hepimizin üzerine ödevler düşmekte..

Geçtiğimiz yıllarda Prof. Tezer Kutluk, "Dünyanın kansere karşı yapabileceği çok şey olduğunu, artık kanserin kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu, bu nedenle kanseri yenmek için yapılacakların Dünya Kanser Günü'nde "YAPABİLİRİZ, YAPABİLİRİM" sloganı ile özetlendiğini belirtiyor..

Öncelikle hayatımızın güncel sorunu olan "Kansere" yakalandıysanız eğer doktor yerine şifacıların kapısını çalmayın, en güncel tıp tedavi protokolleri yerine hekim olmayan beslenme uzmanlarının önerdiği, temeli belli olmayan çeşitli ot ve benzeri kürleri tedavi diye kullanmayınız.

Kanser teşhisi yolun sonu değildir, kendimize sormalıyız, "NELER YAPABİLİRİM"...

  1. Destek isteyebilirim
  2. Sevebilir, sevilebilirim
  3. Sağlıklı yaşam tercihleri yapabilirim
  4. Sesimi duyurabilirim
  5. İşe dönebilirim
  6. Kanser yolculuğumu yönetebilirim
  7. Erken tanının hayat kurtardığını anlayabilirim.

Bizlerde sağlıklı kalmak ve toplumsal sağlığı korumak için kendimize soralım "NELER YAPABİLİRİZ"...

  1. Kaliteli iş gücü yaratabiliriz
  2. Algıları değiştirebiliriz
  3. Sağlıklı şehirler yaratabiliriz
  4. Sağlıklı okullar yaratabiliriz
  5. Sağlıklı işyerleri yaratabiliriz
  6. Kanser tedavisine erişimi artırabiliriz
  7. Harekete geçebiliriz
  8. Farklılık yaratmak için el ele verebiliriz
  9. Kanser kontrolüne yatırım yapabiliriz
  10. Kanseri önleyebiliriz
  11. İnsanları işe dönmeleri konusunda destekleyebiliriz
  12. Politikaları şekillendirebiliriz

Yeni üç yıllık kampanyamızın ilk yılı olan 2019 sloganı ise "KARARLIYIM VE YAPACAĞIM" olarak belirlenmiştir. Bu slogan ile belirlenen aksiyonlar;

  1. Beceri Açığını Azaltmak
  2. Beraber Çalışmak
  3. Devletler ve Sorumluluklar
  4. Farkındalık, Anlayış, Efsaneler
  5. Finansal ve Ekonomik Etkiler
  6. Kanser Hizmetlerine Erişimde Eşitlik
  7. Önleme ve Riski Azaltma
  8. Zihinsel ve Duygusal Etki

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yapılan çalışmalar hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz http://dunyakansergunu.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kanseri önemseyelim, farkında olalım, farkındalık yaratmak için görevler alalım... Kanser gerçeğini bildiğimiz sürece yaşam misyonunuz; "Hayata şans verin" olsun...

Saygılarımla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.