Hava Durumu

Üretim yapacağız, diz çökmeyeceğiz

Yazının Giriş Tarihi: 14.08.2018 06:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.08.2018 06:17


 

Türkiye ekonomik anlamda, bir diz çöktürme operasyonu ile karşı karşıya.

Dövizdeki hareketlilik, öyle sıradan bir kriz değil.

Yapılanlar, tek kelimeyle ekonomik savaş.

İstenen, arzulanan...

Ülkemizde kaos meydana getirip, ticari ve sanayi alanında iflas bayrağının dalgalanmasını sağlamak...

Şu bir gerçek ki, küresel finansal sistemin en büyük oyuncusu ABD'nin başlattığı bu saldırı, tüm gelişmekte olan ülkelerde benzer durumu ortaya çıkardı.

Tüm bu yaşananlara rağmen...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü Trabzon'da, "ABD'nin oyununu gördük, meydan okuyoruz. Her türlü önlemi aldık" ifadelerini kullanarak, karşı hamlelerinin olduğunu işaret etmişti.

Dün itibariyle Merkez bankası,  finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla tedbirler aldı.

***

Buna göre,  gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkânlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacak.

Türk lirası işlemler karşılığında alınan teminatların iskonto oranları tür ve vadelerine göre güncellenerek bankalara teminat yönetiminde esneklik sağlanacak.

Ayrıca,  bankaların Türk lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitleri 7,2 milyar Euro seviyesinden 20 milyar Euro'ya çıkarılarak, güven verildi, piyasaların rahatlaması sağlandı.

Ankara'nın bu adımları sayesinde, Pazar gecesi Asya piyasaları açıldığında 7,23 gören dolar, pazartesi 6,60 kadar geriledi.

***

Kim ne derse desin, bu ülke bizim. Yaşananlar karşısında sevinç çığlıkları atmıyoruz, atanlara ise utanç içinde bakıyoruz.

Bu saatten sonra daha doğru adımlar ve devletten başlayan tasarruf tedbirleriyle, bu sıkıntıların üstesinde gelineceğini düşünüyorum.

Hükümet bundan sonra daha doğru algılar ve eğitimler vererek üretimin önünü açarken, yabancı hayranlığına son verecek hamleler başlatmalı.

Artık, Bulgaristan'dan saman ithal etmeyelim.

Kapı komşumuzda küçükbaş kurbanlık 600 liraya alınırken, İsabey'deki hayvan pazarında 45 kilo ağırlığındaki kurbanlığın fiyatı bin 500 lira civarındaysa, bir an önce üreticiye ucuz yem verebilmek için basit hamleleri gerçekleştirmek zorundayız.

Bizim topraklarımızın üzerindeki meralarımız bomboş duruyor. Hayvancılık yapmak isteyenlere kucağını açmış bekliyor.

Başkan Erdoğan dün Beştepe'de Büyükelçilere seslenirken şu tarihi ifadeleri kullandı. "İnsanı motive etmeyen hiçbir sistem ayakta kalamaz."

Bu şu anlama geliyor, "üreteceksin, üreteni memnun edeceksin."

Evet, bugünlerde yaşadığımız ekonomik saldırı ne 94'te yaşananlara ne de 2001 kriziyle bir benzerlik taşıyor.

Bu yüzden elimizi bu vatan için taşın altından çıkarmamalıyız.

Bir an önce basit ve pratik hamlelerle, bir birimizi motive ederek tarım, hayvancılık ve sanayi alanında başlayan ciddi adımlar sayesinde ekonomik olarak büyüme yolunda yürüyelim.

Bu sayede,

Başımıza çorap örmek isteyenlerin oyununu hep birlikte bozalım.

***

BİR SÖZ

Ne söylediğini, ne zaman söylediğini ve kime söylediğini iyi düşün

H.Z Ebubekir (r.a)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.