Hava Durumu

Doğu Karadeniz İsviçre olabilecek mi?

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2017 11:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2017 11:43

Bursa Artvin Vakfı Başkanı Osman Başaran ve yönetim kurulu üyeleriyle Artvin'in dağlarını, yaylarını gezmeye devam ediyoruz.
Önce şu hususun altını çizelim, Karadeniz'in doğusuna doğru gittiğinizde dağların heybetini daha iyi anlıyorsunuz.
Üç gündür dik yokuşları tıraşlanarak açılan yollarda, hırçın akan sulara, arkadaşlık eden dağların tamamını bir örtü gibi kaplayan, hepsi tornadan çıkmış olan çam ağaçlarının olağanüstü güzelliklerine şahitlik ediyoruz.
Karadeniz öyle bir yer ki; rüzgârı, suyu, dağları, yayları ve kuşları ile kâinatın yüce mimarının akıl almaz eseri olarak karşınıza çıkıyor.
Bakarken bile insanın aklını başından alan iki büyük dağın arasına kurulan Artvin, adeta bir balkonu andırıyor.
***
Fotoğraf tutkunlarına, fotoğraf işinden para kazananlara Artvin inanılmaz enstantaneler sunuyor. 
Artvin, düz bir ovada kurulan bir şehir olsaydı, sizi yormayan bir kent olacağından emin olabilirdiniz. Ama dağların arkadaşı olan şehre girdiğinizde dik yokuş size bu imkânı vermiyor.
Şu hususun altını çizelim; Artvin doğa turizmin merkezi olmaya aday. 
Zaten, Artvin Vakfı yöneticileriyle birlikte ziyaret ettiğimiz Artvin Valisi Ömer Doğanay, yönettiği şehri turizme kazandırmak için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.
Artvin tüm Türkiye'ye tarihiyle, kültürüyle, ağaçların bir asker gibi dizildiği dağları ve barajlarıyla yakın gelecekte Doğu Karadeniz Turizminin parlayan yıldızı olacağını haykırıyor.
Vali beyin ardından Artvin'de ikinci durağımız, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe oldu.
***
Ziyaretimiz esnasında üretimle ilgili ilginç birkaç söz söyleyerek dikkatleri üzerine çekti. 
Başkan, "kendin üret, kendin tüket" parolasıyla yola çıktıklarını; yerli gübre, yerli tohumla yeniden kalkınacaklarını söyledi. Aslında farkında olmadan insana yapışan kanser mikrobunu bu şekilde söküp atacaklarını belirtti.
Başkan Kocatepe, Artvin'in gelecekte Türkiye'nin İsviçre'si olacağını vurguladı.
Her ne kadar betonlaşma ve çarpık yapılaşma olsa da, gelecekte yepyeni projeler çerçevesinde binaların bir çam ağacı boyunu geçmeyeceğini söyleyerek iddialı bir çıkış daha yaptı. 
Bakalım Artvin, betonlaşmadan kurtulup Türkiye'nin Davos'u olabilecek mi? 
 ***
DÜNYADAKİ CENNET KARAGÖL
Resim çizmek istiyorsanız, "ben rüyada mıyım yoksa" diyerek doğal güzelliği ile şaşkına dönmek istiyorsanız Artvin'in bakir kalan, bozulmamış, korunmuş olan ilçesi Şavşat'a gelmeniz gerekiyor.
Hele, ilçenin çam ağaçlarının arasına gizlenmiş, gökte uçan kuşları bile kıskandıracak güzellikteki Karagöl, inanın masal kitaplarına konu olacak kadar farklı bir yer.
Gölde gezen balıklar insanlara öyle alışmış ki, gelen misafirlerin ellerindeki ekmekleri kapmak için bir birleriyle yarışıyorlar.
***
Karşılaştığınız anda nefesinizi kesen Karagöl, etrafını saran sazlıkların sudaki yansımasıyla, toprağı çarşaf gibi sermiş yeşiliyle ve gözünüzü dolduran ağaçlarla birlikte "usta bir ressamın yarattığı" müthiş bir manzara resmi gözlerinizin önüne geliyor.
Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, buraların bakir kalması için inanılmaz uğraşlar vermiş ve sonunda başarmış. 
Evet, Artvinliler şehirlerine, dağlarına, ağaçlarına sahip çıkıyor. 
Ve en önemlisi doğdukları topraklara geri dönüyor.
Doğu Karadeniz her ne kadar insansızlaşsa da bölgede kalan halk, güler yüzüyle bu topraklara gelenlere gelecek adına umut veriyor.
Bakalım göreceğiz, Artvin ne kadar sonra muradına erip, İsviçre gibi olabilecek. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.