Hava Durumu

Artık sanatkar gençler yetişsin

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2019 07:30

Bursa bir zamanlar sanatkârların merkeziydi.

Sanayide çalışan makinaların, otomobilin motorundaki arızayı ilk bakışta anlayacak kadar 'usta', işinin ehli insanlar vardı.

Otobüs karoseri, torna, kaporta, oto boyacılığı, bıçak hatta gıda sektörünü omuzlayanlar, eti senin, kemiği benim sırrından yola çıkarak çırak, işinin ehli sanatkarlar yetiştirdiler.

Bu insanlar öyle kaliteli işlere imza attı, öyle liyakatli çalıştılar ki Bursa'nın namı ülke sınırlarını aştı.

Tofaş ve Reno'nun üst düzey müdürleri şehrimizde fabrikalarını hizmete açarken, çok sayıda tamirci, kaportacı ustasının kapısını çalıp, 'fabrikamızda çalışır mısınız' teklifinde bulunduklarını, kentimize değer katanlardan dinliyoruz.

***

Aradan seneler geçti, aklı bir karış havada olanlar tüm gizemi, kaliteyi yok etti.

İşin ehli olmayan, devleti yöneten iktidarlar, çırak ve kalfalık müessesinin köküne kibrit suyu döktü.

O gün bu gündür, Bursa başta olmak üzere ülkemizin 81 ilinde, aklınıza hangi sektör gelirse gelsin, işyerlerinde çalıştıracak çırak ve kalfa bulamıyorlar.

Şimdi liyakatli yani işinin ehli sanatkârların tekrar ortaya çıkarılması için bir adım atılıyor.

Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, BTSO, iş dünyası ve BEBKA'nın desteğiyle 'Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Projesi', Türkiye'de ilk kez 19 okulda hayata geçirilecek.

Tek hedef ve amaç; meslek liselerinde okuyan gençlerin sanatkâr olması ve anında pratik yapabilecek kalibrede bireyler olabilmeleri.

Projeyle meslek liseleri, yaklaşık 20 milyon liralık destekten yararlanabilecek.

Mesleki eğitimde Bursa'ya önemli yatırımlar kazandıran, BUTGEM ve Mutfak Akademi gibi çalışmalarla 25 binden fazla gencin istihdama katılmasını sağlayan BTSO, mesleki eğitim alanındaki bu hamlede "bende varım" demesi sevindirici.

Okul- sanayi iş birliği vizyonunun en önemli hamlelerinden olan projeyle mesleki ve teknik eğitimin geleceğe daha sağlam taşınması hedefleniyor.

Kimse kusura bakmasın ama şimdiye kadar meslek okulu diye açılan eğitim yuvaları, gençleri meslek sahibi yapamadıkları gibi, pratikte de başarılı olamamalarına neden oldular.

Umarız atılan bu samimi adım, sayıları gün geçtikçe azalan, birçoğu emekli olmuş Bursalı sanatkârları gülümsetir, kentimizde parmakla gösterilen ustalar tekrar yetişir.

***

İYİ PARTİ'NİN HASTANE DİRENİŞİ DEVAM EDİYOR

İYİ Parti Bursa Teşkilatı'nın kapatılacak olan 4 devlet hastanesiyle ilgili direnişi, tepkisi devam ediyor.

Osmangazi İlçe Başkanı Mehmet Hasanoğlu, ulaşım başta olmak üzere, şehre çok uzak bir bölgede dün açılacağı duyurulan hasta garantili Şehir Hastanesi'nin doğuracağı sıkıntıları bir kez daha gündeme getirdi ve kamuoyu meydana getirmek için #hastanemedokunma diyerek imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.

Hasanoğlu, yaptığı açıklamada yüzde 70 doluluk garantisi ile hizmete girecek olan hastanenin insan sağlığını ranta dönüştüreceğini söyledi.

Bilhassa şehir merkezinde oturan Bursalıların mağdur edileceğini, özel hastanelere ise gizli bir kapının açılacağını ifade etti.

Kısacası Hasanoğlu, hastane açılmasına karşı olmadıklarını bir kez daha yenilerken, insan hayatının riske atılmasından dolayı imza kampanyasına herkesin destek vermesi gerektiğine dikkat çekti.

***

BİR SÖZ

Kamuoyu, araştırma şirketlerine doğru bilgiler vermiyor.

Muharrem Sarıkaya

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.