Hava Durumu

Aktaş sanatçıları alkışlıyor, biz de onu!

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2018 07:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2018 07:08

Yemekten, makam aracından, personelden ve daha birçok şeyden tasarruf yapılabilir, yapılıyor da.

Ancak şehrini, ülkeni tanıtmak için sanattan, sinemadan ve tiyatrodan tasarruf yaptığında tanıtımda sınıfta kalırsın.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, koltuğuna oturduktan sonra belediyede bazı tedbirler aldı, kemerleri sıktı.

Aktaş'ın attığı bu adım kimilerince eleştirilse de kamuoyunda takdirle karşılandı.

Ancak...

Her seferinde kendisinde istekte bulunanlara, tasarruf tablosunu işaret eden Alinur Aktaş, yönettiği şehrin dünya kenti olabilmesi için tanıtıma, sanata, tiyatroya, sinemaya kısacası algıya aç olduğunun şuurunda...

Kafamıza, hafızamıza sokulan dünya kentleri ve ülkeler; sanatla, sinemayla ve tiyatroyla bir yerlere geldiler.

Bugün Bursa'mızın onca değeri, kıymeti istenildiği gibi tanıtılamamasının en büyük sebebi, festivallerin, farklı organizasyonların yapılamaması, kentteki sanatçıların feryadının duyulamamasıdır.

Şimdi bu sıkıntıyı, kanayan yarayı gören Başkan Alinur Aktaş, Bursa'nın tanıtılması için tasarrufun yapılamayacağını açıkça ifade ediyor.

Sanatçılarla ve özellikle tiyatrocularla buluşuyor, "şehrin tanıtımı ve sanata nasıl katkı koyabilirim?" diyerek adımlar atıyor.

Şehrin en önemli festivallerinden biri haline gelen, sadece Bursa değil Türkiye ve dünyanın da parmakla gösterilen organizasyonu olan FotoFest yeni bitti. Açılışta konuşan ve Başkan Aktaş'a seslenen eski milletvekili ve FotoFest'in mimarlarından Ceyhun İrgil'in de değindiği gibi, "Sanattan tasarruf olmaz." İrgil, aday gösterilmesi ve hatta seçilmesi halinde Alinur Aktaş'tan bunun sözünü almıştı.

***

Aktaş'ın sanata ve sanatçılara yaklaşımı ve son dönemlerde özellikle de Şehir Tiyatrosu'nun seçkin ve yetenekli isimleriyle yan yana boy gösterip onları desteklemesi, yıllardır özlediğimiz bir tabloydu. 

Elbet Altepe döneminde FotoFest kazandırılmıştı ama Bursa'nın bir başka değeri olan İpek Yolu Film Festivali de yok edilmişti ki, sinemanın önemini Alinur Aktaş da biliyordur.

Sadece Büyükşehir bünyesinde değil, Bursa içinde amatör koşullarda iyi işler yapan sanat kurumları ve dernekler de var.

Aktaş'ın haberi yoktur ama İnSanat bünyesinde çekilen son kısa film "Derse Devam" Sırbistan'ın Novi Sad kentinden ödül aldı, Rusya'nın Perm şehrinde 25-26 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası festivalde de finale kaldı.

Belki Bursa Büyükşehir Belediyesi ve sanatsever başkanı Alinur Aktaş da projeye el uzatır.

Bir de bakmışsınız Bursa'da çekilmiş uzun metraj bir sinema filmi Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanmış ya da Oscar Ödülü'nü Bursa'ya getirmiş, belli mi olur?

Bundan daha etkili tanıtım ve reklam yöntemi bilen varsa söylesin!

ABD nasıl dünya devi oldu sanıyorsunuz?

Sinemanın gücü ve etkisi...

Peki, bize "sanatı ve sinemayı kullanmayın" diyen var mı?

Yok...

O zaman, Alinur Aktaş'ın sanatçılara verdiği ve bundan sonra vereceği destek için bir kez daha alkışlıyor ve bu çizgide devam ettikçe kendisini desteklediğimizi ifade etmek istiyorum...

***

TAŞ MEKAN, MÜZE OLABİLİR

Şair Necip Fazıl Kısakürek İstanbul için şöyle diyor:

"Her iki yakasına tarih yapışan şehir."

İstanbul her ne kadar betonlaştırılsa da, ecdadın eserleri onun yakasını bırakmıyor.

Dün, TESAM'ın düzenlediği ve bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi için İstanbul'un Üsküdar ilçesindeydik.

Gizemli ilçenin meşhur Selamsız Semti'ni bir kere daha hissederek, dokuna dokuna gezerken, dedemiz Abdülhamit Han'ın yaptırdığı ve bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Şube Müdürlüğü'ne hizmet veren 250 yıllık bir geçmişe sahip olan Taş Bina'ya rastladık.  

Etrafındaki heybetli  "çınar ağaçları" ile muhteşemliği ve heybeti bir kat daha artan tarihi yapıyla ilgili, Üsküdar sakinleriyle sohbet etme fırsatım oldu.

Abdülhamit Han dedemizin emriyle ortaya çıkan eserin, hiç vakit kaybedilmeden turizme kazandırılmasını,  hatta müzeye dönüştürülmesi görüşündeler.

Umarız, İstanbul Valiliği bir adım atar, İçişleri Bakanlığı da anlayış gösterir de burası turizme kazandırılır.

***

BİR SÖZ

Türkiye 200 milyonluk Türk dünyasının başı durumundadır. Bu başın boğazı Azerbaycan, gövdesi Türkistan'dır.

Ebulfez Elçibey

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.