Hava Durumu

Kaliteli zaman nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 30.07.2017 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.07.2017 08:33

Çocukların dünyasının en önemli yapı taşları anne-babası ile geçirdiği zamanlarda inşa edilir. Yoğun hayat temposunda ebeveynlerin bu önemli ihtiyacı farketmesi ve uygun planlamayı yapabilmeleri oldukça zor olmaktadır.

Peki çocuğun ihtiyaç duyduğu kaliteli zaman nedir? Kaliteli zaman kavramı ebeveyn ve çocuğun arasındaki ilişkiyi besleyen, birlikte olmaktan öncelikle keyif aldıkları zaman dilimidir. İki taraf da birlikte olmaktan keyif alırlar, bu sayede de ilişkilerini beslerler. Çocukla geçirilen zamanın en önemli noktası anda olmaktır. Yani o an sadece çocuğumuzla geçirdiğimiz zamanın içinde olmak, o andaki iletişime odaklanmak... Bu önemli anlarda çocuk ebeveynin dikkatinin, kendisiyle olurken eğlendiğinin mutlu olduğunun farkında olmak ister. Eğer ebeveyn gerçekten orada ise oyundan ya da etkinlikten gerçekten keyif alıyor ise o zaman kaliteli bir zamandan söz edebiliriz. Anne ya da baba, çocuğuyla geçirdiği bu özel anlarda istenilen düzeyi yakaladığında çocuğa 'sen önemlisin, seninle vakit geçirmek bana iyi geliyor, seninle mutlu oluyorum, seni seviyorum, seni önemsiyorum' mesajlarını vermiş olur.

Çocukların birey olma ve kendini gerçekleştirme yolunda ihtiyaç duyduğu olumlu benlik algısı, özdeğer, özsaygı, özgüven gibi kavramlarının gelişmesinde ebeveynin rolü ve önemi büyüktür. Anne ve baba ile geçirilen her an, çocuk için hayat egzersizidir. Bu bağlamda kaliteli zaman ifadesi belirgin bir hal almaktadır.

Kaliteli zamanı nasıl planlamalıyız sorusuna gelirsek,

-Ebeveynin bun gerçekten istemesi ve keyif alması önemlidir. Ebeveyn hayatın dinamiklerinden uzaklaşmamış, bir yandan başka bir şeyler ile ilgileniyor ve zaman geçiriyor ise çocuk bunu hisseder. bu durum ise iyi olma halinin yerine hayal kırıklığını bırakır.

-Her ailenin zaman yönetimi farklıdır. Kimi ebeveyn hemen işten geldikten sonra çocuğuna zaman ayırmak isterken bazı aileler için sabah saatleri çok daha keyifli olabilmektedir.

-Kaliteli zamanın süresinden çok, geçirilen zamanın içerisindeki paylaşımlar, anda olma, aynı olay ya da duruma dikkati verme önemlidir. En az 20 dakika diye öneride bulunabileceğimiz bu zaman diliminin sonunda süreyi uzatmak isterseniz buna da birlikte karar verebilirsiniz.

-İki ebeveynin katılımı önemlidir. Aynı zamanda mümkün olmuyor ise ebeveynler farklı zamanlarda bu zaman dilimini geçirmeye özen göstermelidir.

- Kaliteli zaman geçirebilmek için çocuğun yaşı, gelişimi, dönemsel ihtiyaçları, ilgi alanları, sevdiği / sevmediği oyun, oyuncak ve etkinlikler, günlük düzen akışı göz önünde bulundurulmalıdır.

-Telefon, tablet, bilgisayar gibi seçenekleri kaliteli zaman uygulamalarında ikinci planda tutulmalıdır. Çünkü önemli olan karşılıklı bir iletişim ve paylaşım yaratabilmektir.

Sevdiklerinizle kaliteli zamanlar geçirebildiğiniz, mutlu bir hafta dileğiyle...

                                                                                           

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.