Hava Durumu

LİBYA ikinci dikta rejimine kapalı (1)

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2020 07:30

Milenyum ile birlikte A.B.D Kaddafi'nin ipliğini pazara çıkarmıştı. Kaddafi'nin Libya'sındaki 48 milyar varil kanıtlanmış petrol rezervi ile  54.6 trilyon m3 kanıtlanmış doğalgaz rezervi toplamı, enerji kaynaklarının değeri tam 6 trilyon USD olan Libya için kumpas çoktan kurulmuştu. Fakat, Avrupa'nın petrol ihtiyacının Libya'dan karşılanıyor olması A.B.D'nin plânlarını yavaşlattı.  Zira, Avrupa petrol ve türevlerinin neredeyse yüzde 90'ını Libya'dan karşılıyordu. Avrupa kıtasında suyun başını tutan Kaddafi Avrupa Devletlerine ziyaretlerini sıklaştırmış, iyi ilişkileri geliştirmiş, ülkesine uygulanan silah ambargosunu da kırmıştı. Artık Avrupa'dan Libya'ya silah satışına izin çıkmıştı.  Zaman içinde Libya ve Avrupa ortak komisyonu birçok sektörde işbirliğine girdi. Gidişatı uzaktan izleyen A.B.D'nin ise bu duruma kayıtsız kalması zordu. Zaten bir süredir Libya'da büyükelçilik açma istekleri vardı. Önce küçük bir irtibat bürosu kurdular. Körükledikleri olaylara direk merkezden müdahale etme zeminini de yakalamış oldular böylece.Planlar işlemeye başlamıştı. İlk yayınladıkları raporda Libya Devletinin teröre destek verdiği bildirisi yapıldı. Batı bu duruma kayıtsız kalmadı ve Kaddafi'yi kınadı. Libya-Avrupa ilişkileri  çözülmeye başladı.

HER DOĞRU HER YERDEMİ SÖYLENİR?

Kaddafi durumu toparlamayacağına, gövde gösterisine kalkışınca bacağına sıkmış oldu.  

Birleşmiş Milletler (B.M) Genel Kurulunda yaptığı konuşma dikkatlerden kaçacak türden değildi.

Konuşması için kendisine ayrılan 15 dakikalık süreyi fazlasıyla aşarak  tam 1,5 saat kürsüde kaldı. Yağdı gürledi, verdi veriştirdi. Birleşmiş Milletler (B.M) sözleşmesini herkesin şaşkın bakışları arasında yırttı attı. Arapların kendi aralarındaki ticaretlerinde yine kendilerinin belirlediği ortak para birimini kullanması gerektiğini kürsüye vura vura dikta etti. Güvenlik Konseyini terör örgütlerine benzetti. Önceki sömürgeci yönetimlerin Afrika ülkelerine 7,7 trilyon dolar tazminat ödemesini istedi.

Bu açıklamaları üzerine Libya sert yaptırımların hedefi haline geldi. 2011 yılında İnsan hakları savunucusu bir kişinin Bingazi'de gözaltına alınması, bu şehirde şiddetli protestoların başlamasına neden oldu. Ve böylece Kaddafi'nin hazin sonunu hazırlayan kıvılcım çakıldı. Yetkililer, başka şehirlere de yayılan eylemleri bastırmak için hava saldırıları düzenlediler. Birleşmiş Milletler (B.M) Güvenlik Konseyi Libya üzerine uçuş yasağı koydu.  Başlatılan hava saldırılarını ise NATO üstlendi. Londra Konferansı'nda bir araya gelen dünya liderleri, Kaddafi'yi yönetimi halka devretmeye çağırdı.

Bu teklife elbette ki ret yanıtı gecikmedi.

KADDAFİ THE END

İngiltere, Fransa, A.B.D ve Türkiye, Ulusal Güvenlik Konseyi adı altında örgütlenmiş olan Libyalı isyancılara destek verdiklerini açıkladılar.

Burada yeri gelmişken değinelim, hep merak edilen sorudur.  Türkiye neden Kaddafi'ye sırtını döndü destek çıkmadı. Bu sorunun yanıtını dönemin Başbakanı Erbakan hocaya Kaddafi tarafından edilen hakaretlerin içinde bulabiliriz. Kaddafi, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın kendisine yaptığı ziyaretlerinde tüm basın mensuplarının önünde hocayı aşağılamış ve küçük düşürmüştü. Libya liderinin çadırda geçen konuşmasını küçük bir kesit ile hatırlayalım. 'Başbakanlığınız tam bir komedi. Zavallı bir lidersiniz. Hiç bir yaptırım gücüne sahip değilsiniz. Adeta tam bir kukla faresi.' diyerek söze başlamış; Türkiye'nin Irak petrollerinde gözü olduğuna kadar haddi aşmıştı. Yaşadığı bu akıl tutulması T.C dış politika tarihinin en skandal sözlerine şahitlik etmiştir. Diğer marifetiyse, PKK'ya verdiği maddi ve manevi destektir. Bu iki eylemi sonucunda Kaddafi dosyası zamanı gelince indirilmek üzere yüce devletimiz tarafından rafa kaldırılmış, doğru zaman beklenmiş, ve hak edene hakkı yeri gelince iade edilmiştir. Keskin sirkenin zararı yine küpüne olmuştur.  

Asıl konuya dönecek olursak; Kaddafi bize karşı olduğu gibi, dünyaya karşı da yükselmesinin cezasını aciz acı bir ölümle ödedi. Kendi halkı tarafından darp edilerek öldürüldü. Haber bültenleri Kaddafi'nin linç hâlini ekranlara servis etti. Bugün ise Libya'da çift başlı bir yapı iktidar için kıyasıya çatışıyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (U.M.H) ve General Halife Hafter'in Proxy güçleri şuan sahadalar.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (U.M.H) Türkiye, Katar ve Birleşmiş Milletlerin (B.M) de destek verdiği, halkın benimsediği demokrasi yanlıları. Fransa, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (B.A.E) desteğini alarak Birleşmiş Milletler (B.M) tarafından tanınan meşru hükümete karşı aylardır saldırılar gerçekleştiren Halife Hafter ise ikinci bir dikta. Kaddafi taklidi. Halk, bu asker eskisine başından beri taviz vermedi. Hiçbir şekilde desteklemedi. Ama, Kaddafi'nin yanından başarısızlığı ve hırsı yüzünden uzaklaştırdığı Hafter'in Libya'nın başına geçmek için çalmadığı kapı, yalvarmadığı devlet adamı kalmadı. Biyogrofisini hatırlamakta fayda var. 1943 yılında Bingazi'nin güneyindeki Ecdebiye kasabasında doğdu. Kaddafi'nin de memleketi olan Sirte kentindeki Fercani kabilesine mensup.

16 yaşında, Bingazi'deki askeri akademide okuduğu sırada, daha sonraki yaşamını doğrudan etkileyecek biri çıktı karşısına.

'MUAMMER KADDAFİ'

Mezuniyetinden sonra Sovyetler Birliği'nde topçu ihtisas eğitimi aldı. Burada ayrıca Harp Akademisini bitirdi. Kurmay olarak ülkesine dönünce, Mısır'da Askeri Ateşe olarak görevlendirildi. 1 Eylül 1969'da Kral İdris Senusi'ye yaptığı darbenin etkin isimlerindendi. Kaddafi tarafından 26 yaşında Albaylığa terfi edilerek, Libya Genelkurmay Başkanlığı ile ödüllendirildi. Kaddafi'nin güvendiği komutanlardan biri olan Hafter, 70 ve 80'li yıllarda komşu Çad ile yapılan savaşta hep ön saflardaydı. Ancak savaş Libya'nın hezimeti ile sonuçlandı. Çad ile Libya arasında Nisan 1987'de gerçekleşen bu savaşta, Fransa Çad'a destek verdi, Libya ordusu büyük bir yenilgi yaşadı. O dönem Fransa'nın desteğini alan Çad'ın Hissene Habre Birlikleri, Libya ordusundan yüzlerce askeri esir aldı. Esir olanlardan biri de Halife Hafter'di.

(Devamı yarın)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.