Hava Durumu

Deşifre

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2020 06:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2020 06:50

Ortadoğu'da dengelere yeni bir ayar vermek için piyonları kronolojik bir tarihle ortadan kaldırmaya başlayan A.B.D, Bağdadi'den sonra İran Özel Kuvvetler Komutanı Kasım Süleymani'yi de ortadan kaldırdı.

Öldürülen Kasım Süleymani sıradan bir isim değildi. Zamanında, yatak odasına astığı Humeyni posterlerine bakmadan uyuyamayan İran Şiiliğinin en gözde adamıydı.

İlkokul mezuniyeti ve 45 günlük askeri eğitimine rağmen 'Ortadoğu bu adamın parmağında dönüyor' dedirtecek kadar askeri bir kabiliyete sahip Acem milliyetçisiydi.

Suikast'in hemen sonrası İran yönetimi 13 balistik füzeyle silik bir karşılık versede belli olan şudur ki; söz konusu restleşme Irak üzerinden yürüyecek.

Vekâlet savaşları adı verilen ve genellikle devlet altı yapılarla sürdürülen harekâtların karakteristiği de değişti. Üçüncü bir ülkenin sınırları içinde (Irak) birbirine hasım iki devlet (A.B.D ve İran) açıktan savaşa tutuştu. 

İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani doğrudan dini lider Ayetullah Hamaney'e bağlıydı. Hatta Hamaney'in manevi oğluydu. Ondan bu toleransı koparma sebebi ise Afganistan'ı ve Afgan rejimi hakkında alabildiğine bilgili ve oradaki çevresini etkin kullanabiliyor olmasıydı.

Yani, İran düzenli askeri ordusunun dışında kalan özel kuvvetler olarak adlandırılan Proxy paralı güçlerine ait bir yapının lideriydi. İlginç bir biyografik geçmişi ile askeriye tabanlı olmayan bir adamdı.

Fakat zaman içinde Devrim Muhafızlarının en önemli aktörü olarak Ortadoğu'da İran'ın vekâlet savaşlarının yürüten beyin takımının lideri konumuna ulaştı. İran'da, Irak'ta, Lübnan'da, Suriye'de, Yemen'de, Gazze'deve Afganistan'da Süleymani'nin sözü geçiyordu.

Bağdat Büyükelçiliği duvarlarına yazılan yazılarda 'Kasım Süleymani komutanımızdır. O buradan geçti' şeklinde kışkırtıcı ifadeler yer alıyordu.  Bu yazılar bir anlamda 'cürmü meşhud' yaptı. Karşı siyasetin arkasında bilfiil onun durduğu bilgisini ifşa etti. Neticede suikast için kapı aralanmış oldu.

Suriye'nin başkenti Şam'dan uçak ile gelen Süleymani'nin yerel saatle 11:00 gibi Bağdat'a ineceği haberi, söz konusu istihbaratın Irak'lı bazı taraflarınca A.B.D'lilere sızdırıldı.

Haşdi Şabi (Proxy Örgütü) Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi  el -Muhandis'in ise Süleymani'yi karşılamak üzere havaalanına gittiği söyleniyor.

Süleymani ve HaşdiŞabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el- Muhandis'in de aralarında bulunduğu 15 kişi, Bağdat Uluslararası Havaalanı yolunda araçlarını hedef alan bir füze saldırısı sonucu öldürüldüler. Saldırıda ölenlere DNA testi yapılacağı belirtilse de, cesedi paramparça olduğu belirtilen Süleymani'nin öldüğüne dair sunulan tek kanıt şimdilik kendisine ait olduğu bilinen bir yüzükten ibaret.

Aslına bakarsanız bir devletin, başka bir devlete ait üst makamlardaki bir görevlisini, ister sivil ister asker olsun suikast ile katletmesi bir suç.

Bu, hem uluslararası kurallara ve kanunlara göre suç. Hem de A.B.D'nin kendi kurallarına göre suç. A.B.D bu anlamda kendi içinde de bir ikileme sürüklenmiş durumda.

Adalet mekanizmasının daha çok muhalif tarafın tekelinde olduğu Birleşik Devletler'de bu konunun üstüne gidilirse işin sonu Trump'un görevden alınmasına kadar uzayabilir. 

Süleymani'nin öldürülmesiyle yerine yardımcısı Tuğgeneral İsmail Kaani atandı.

Kaani, İran-Irak Savaşında Nasr-5 ve İmam Rıza 21 Tugaylarının Komutanlığını yapmıştı. Fakat Süleymani kalibresinde biri olmadığı gelen kesin bir bilgidir.

Bazen, yazılarımı takip eden okurlarımız Ortadoğu ve son olay Süleymani hakkında ekstra bilgiler talep ediyorlar. Özellikle Türkiye ve Süleymani ilişkileri içerikli. Unutulmamalıdır ki; dış siyaset buz pisti gibi kaygan bir zemindir. Menfaatler konuşulur.

Süleymani'nin 15 Temmuz kalkışmasında Türkiye'ye destek verdiği söylentisi de var. PKK ile işbirliği yaptığı da. Bu konudaki net bilgiler tabi ki Türk İstihbarat birimlerinde. Yalnız şunu belirtmekte fayda var. Süleymani'nin Melkonyan ile çekilen fotoğrafı kesinlikle sahtedir. Melkonyan 1993'de öldü. Süleymani 27 yıl önce genç bir insandı ama o fotoğraftaki kişi ak saçlı bir benzeri. Yani iki tarafa da menfaatleri dahilinde hizmet etmiş olabilir. Bu tür durumlara karşı bizlerde bakış açımızı geniş tutmalı ve güncellemeliyiz.

Alın size örnek:

Süleymani yıllar önce Bağdat hava limanında 8 yıl süren İran-Irak savaşının intikamını A.B.D'li yoldaşlarıyla omuz omuza verip Irak halkından almıştı. Ölümü ise Irak'ı birlikte yok ettiği eski A.B.D'li dostlarının elinden oldu. Hibrit savaşların yaşandığı çağımızda çarklar böyle işlemeye devam edecek.

Emperyalistlerin desteğiyle bölgeyi dizayn etmeye çalışanlar görevleri bittiğinde yine efendileri tarafından yok edilirler. Bu tarihin değişmeyecek bir kuralıdır.

Peki, Kasım Süleymani gibi ortada olan birinin ipinin çekilmesi için neden bu kadar beklendi?

A.B.D uzun zamandır İran'ı paralı Proxy güçleri nedeniyle uyarıyordu çünkü.

Bu suikast sadece bir ihbar neticesinde mi tasarlandı?

Tabi ki hayır, kesinlikle değil.

Süleymani bugüne kadar yapılmayanın hayâlini kurmuş ve bu hayâlin peşine düşmüştü.

Nedir bu hayâl?

Elbette ki hazırladığı 'Yeni bir plân'.

Yenikimliklerle, farklı bir Proxy grubu tasarladı.

A.B.D'nin aşina olmadığı, düşük profilli yeni bir paramiliter güç oluşturulması gerektiğinin hesaplarına kafa yormaya başlamıştı.

Kasım Süleymani denilen bu ölüm makinası, Irak'taki askeri Amerikan üslerine yapılacak olan saldırıların yanı sıra, Birleşik Devletler de görev yapacak özel bir ölüm TİM'inin de temelini oluşturmuş, görev alacak isimleri de belirlemişti.

Hayata geçirilmesi plânlanan bu kan dondurucu plân, üslerde görevli bilhassa öldürülen askerlerin ailelerine yönelik amaçlanan orta vadeli, vur kaç tipi suikast girişimlerinden ibaretti.

Belli aralıklarla ailelerden de canlar gidecek. Böylece Amerikan toplumu ayaklandırılarak kurulan baskı sonucu A.B.D yönetimi masaya çekilmeye zorlanacak ve öncelikle de ambargoların kaldırılması sağlanacaktı.

Ama Amerikan yönetiminin İran içindeki derin devletince deşifre edilen plân, General Kasım Süleymani'nin de sonu oldu.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.