Hava Durumu

Mirac mucizesi (1)

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2019 07:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2019 07:01

Kur'an ve sünnetle sabit olan Mirac mucizesi, Müslümanlar arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu mucizenin gerçekleştiği gece olan Recep ayının 27. gecesi Mirac Kandili olarak kutlanmaktadır. Mirac Kandili bu sene, 2 Nisan Salı gününü Çarşamba gününe bağlayan geceye denk gelmektedir. Rabbim tüm müminlerin kandilini şimdiden mübarek eylesin. İki bayramı bir arada kutlamayı nasip eylesin. Peki, Mirac Kandili nedir? Hangi hadiseden dolayı bu gece mübarek kılınmıştır? Bu özel gecede hangi ibadetler yapılmalıdır? Bu konu üzerinde durmak istiyorum.

Mirac kandili nedir?

Sene içinde özel af geceleri diyebileceğimiz beş kandil gecesi vardır. Bunlar, bu gecelerde geçen önemli hadiseleri temsil ederler. Bu gecelerin dördü 'kandiller geçidi üç aylar' diye bilinen arabi aylardan Recep, Şaban Ramazan aylarındadır. Peygamberimiz'in doğduğu gece olan "Mevlid Kandili" ise Rebiulevvel ayındadır.  Göğe yükselme anlamına gelen Mirac, Peygamberimiz (sav)'in eşsiz mucizelerindendir. Bu mucize, Kuran-ı Kerim'de gece yolculuğu anlamına gelen İsra suresinde anlatılmaktadır. Mucize bu gecede gerçekleştiği için Recep ayının 27. gecesi Mirac Kandili olarak kutlanmaktadır.

Mirac, Arapça bir kelimedir. Sözlükte "yukarı çıkmak, yükselmek" anlamındaki urûckökünden türemiş bir ism-i âlettir. "Yukarı çıkma vasıtası yani bir manada merdiven" demektir. Terim olarak Hz. Peygamber (sav)'in Kâbe'yi kuşatan mescid olan Mescid-i Haram'dan, Müslümanların ilk kıblesi ve en kutsal üç mescitten biri sayılan Mescid-i Aksa'ya gidişi ve oradan da göklere yükselişini ifade eder.

Kaynaklarımızda bu yolculuğun Cebrail (as) eşliğinde yapıldığı ve Mekke'den Kudüs'e kadar cennetten getirilen ve bu gecede Hz. Peygamber'i taşıdığı rivayet edilen "Burak" adlı bir binitle, oradan göklere ise "Refref" adlı özel bir binitle yükseltildiği anlatılır. Türkçemizdemirac deyince, "İsrâ ve Mirac " kavramları birlikte kastedilir. Ama aslında Mirachadisesi, iki safhada meydana gelmiştir. Resûl-i Ekrem'in bir gece Mescid-i Harâm'danMescid-i Aksâ'ya yaptığı yolculuğa İsrâ, Mescid-i Aksa'dan göklere yükseltilmesine Mirac denilmiştir.

'İsrâ', Kur'an-ı Kerim'de bir sûrenin adıdır. "Allah, kudretinin işaretlerini göstermek için kulunu (Hz. Muhammed'i) Mescid-i Harâm'dan alarak çevresini mübarek kıldığı Mescid-i Aksâ'ya geceleyin bir seyahat yaptırmıştır." (İsrâ 17/1). Hadislerde çokça tekrarlanan "Mirac" kelimesi ise Kur'an'da, "mearic" şeklinde çoğul olarak geçmektedir. Anlamı, "Allah'a "yükselme dereceleri" demektir (Meâric 70/3). Mearic isimli bir de sure vardır. Hadislerde ise mirac kelimesi defalarca geçmektedir. Zira hadis kitaplarında konuyla ilgili pek çok hadis vardır.

Buhârî ve Müslim'de yer alan rivayetlere göre mirac hadisesi şöyle olmuştur:

Bir gece Resûlullah (sav), Kâbe'de Hıcr veya Hatîm denilen yerde uyku ile uyanıklık arası bir halde iken, Cebrâil (as) geldi; Peygamberimizin göğsünü açtı, zemzemle yıkadı, sonra içine iman ve hikmet doldurup kapattı. Burak adlı bir bineğe bindirip Beytülmakdis'e (Kudüs) götürdü. Resûl-i Ekrem Mescid-i Aksâ'da iki rek'at namaz kılıp dışarı çıktığında Cebrâil (as) biri süt, diğeri şarap dolu iki kap getirdi. Resûlullah süt dolu kabı seçince Cebrâil kendisine "fıtratı seçtin" dedi, ardından onu alıp dünya semasına yükseltti. Semaların her birinde sırasıyla Âdem, Îsâ, Yûsuf, İdrîs, Hârûn ve Mûsâ peygamberlerle görüştü; nihayet Beytülma'mûr'un bulunduğu yedinci semada Hz. İbrâhim'le buluştu. Sidretü'l-müntehâ denilen yere vardıklarında yazıcı meleklerin kalem cızırtılarını duydu ve Allah'ın huzuruna çıktı. Burada Cenâb-ı Hak elli vakit namazı farz kıldı. Dönüşte Hz. Mûsâ, elli vakit namazın ümmetine ağır geleceğini söyleyip Allah'tan onu hafifletmesini istemesini tavsiye etti. Namaz beş vakte indirilinceye kadar Hz. Peygamber'in huzûr-i ilâhîye müracaatı ve Mûsâ ile diyalogu devam etti."

Miracın üç hediyesi:

Resûl-i Ekrem Miracdan üç hediye ile dönmüştür. Bunlar, Bakara sûresinin son iki ayeti (Amenerresulü), Allah'a şirk koşmayanların affedileceği müjdesi ve Müslüman olmanın şartlarından biri olan beş vakit namaz.

Namaz, mirac hediyelerinin en mühimlerindendir. "Başın bedendeki yeri ne ise namazın dindeki yeri de odur" buyuran Sevgili Peygamberimiz (sav), "namaz, gözümün nurudur" buyurmuş ve namazın ehemmiyetinin altını çizmiştir. Kabirde ilk sualin namazdan olacağı, bu baraj sorusunu geçenlerin diğer sorularda zorlanmayacağı verilen bilgiler arasındadır. Onun için hiçbir Müslüman, Müslümanlığının gereği olan namazını ihmal etmemelidir. Zira, İslam'ın olmazsa olmazlarından biri olan namazın dindeki yeri, gerek Kur'an-ı Kerim'de, gerekse kavlî ve fiilî sünnette ısrarla vurgulanmıştır. İftitah tekbirinden sonra kulun Allah'a hitabıyla başlayan namaz, müminin Miracıdır. Nitekim hadis-i şerifte de aynen öyle buyurulmuştur: "Namaz dinin direğidir." ve "Namaz, müminin Miracıdır."

Gelecek hafta bu konuya devam edeceğim inşallah.

Cumanız mübarek olsun. Selam ve dua ile...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.