Hava Durumu

Hac hikmetlerle dolu bir ibadettir

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2019 07:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2019 07:29

Hac, sembollerle yapılan hikmetlerle dolu bir ibadettir. İslâm'ın beş temel esasından biridir. Hem malî hem de bedenî bir ibadettir. Allah'a yönelme, günahlardan arınma, meşakkatleri göğüsleme ve dinin özüyle temasa geçmedir hac. "Dinin kemale ermesi ve teslimiyetin tamamlanması için "Hz. Peygamber'in izini sürerek Allah'a ulaşmaktır hac".  "Gönül dünyasını imar ve inşa için ihramlı olarak Arafat'ta vakfe yapmak, Beytullah'ı tavaf etmek ve şeytanın kalbe musallat olmasına engel olmak için Minâ'da şeytan taşlamak suretiyle yapılan kutlu bir ibadet'tir hac.

Efendimiz (sav) buyurmuş: "Hacılar, Allah'ın komşularıdır; Allah'ın misafirleridir. Allah'a gönderilen elçilerdir." Yani içinde bulundukları toplumun temsilcileri olarak giderler hacca; O aşkla ulaşırlar Allah'ın evi Kâbe'ye. Allah'ın emrini yerine getirmekti gayeleri. Dolaysıyla hacı adayı kime, nereye ve niçin misafir gittiğinin farkında olmalıdır. Ömürde bir defa yakaladığı bu altın fırsatı iyi değerlendirmelidir.

Hac, dünyanın dört bir tarafından Mekke'ye akın eden milyonlarca Müslüman'ı bir araya getirir. Müminler arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirir. Fiili bir eşitlik ve kardeşlik eğitimi verir. Arap olanla olmayanın, beyazla siyahın takva dışında bir üstünlüğü olmadığı gerçeğini gönüllere yerleştirir.

Hac, Müslümanların ırk, renk, dil, ülke ve mezhep farkı gözetmeden birbiriyle tanışıp, görüşmelerine, birbirlerinin dertleriyle dertleşmelerine, her bakımdan kaynaşıp yardımlaşmalarına, zemin hazırlar.

Hac, insan hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Ön hazırlığını iyi yapmış ve usulünce hac yapmış olanların yaşayış ve düşüncelerinde önemli değişiklikler meydana getirir; insanları birbirine düşman eden ırkçılık gibi olumsuz fikirleri törpüler.

Hac, İslam dünyası için en büyük pazardır. Hangi Müslüman ülkenin neyi ürettiğinin, hangi ülkelerin neleri tükettiğinin öğrenilmesine, ticari ve sınâî, alış-verişe vesiledir.

Hac, zaman tünelinde asr-ı saadete, oradan da Hz. İbrahim dönemine bir yolculuktur. Hz. Âdem'den beri Peygamberlerin uğrak yeri olan kutsal toprakları görmek, müminlerin dini duygularını güçlendirir. Vahyin indiği, Hz. Peygamber ve ashabının dini yaymak için mücadeleler verdiği yerleri ziyaret etmek, hacıların İslam'a bağlılıklarını artırır.

Hac, İnsanda ömür boyu silinmeyecek derin hatıralar bırakır. Bu hatıralar; hacının hacdan sonraki hayatını istikamet üzere yaşamasında etkili olur. Arafat'ta el açıp Allah'a yalvaran ve günahlarından sıyrılıp çıkan şuurlu bir hacı, yeniden eski haline dönmek istemez. İstememelidir de. Bu yönüyle hac, bir temizlenme, bir arınmadır. Sohbetlerinde bulunma mutluluğuna erdiğimiz merhum Ali Ulvi Kurucu hocamız, "haccı, hac niyetiyle eda eden hacı, yıkanıp ütülenmiş, bohçaya konmuş tertemiz çamaşır gibidir. Yeter ki, bu temizlenen gönlünü memlekete dönünce tekrar kirletmesin" derdi.

İhrama girmekle kendisine bazı şeyleri geçici olarak yasaklayan hacı adayı irade eğitiminin en yükseğine talip olmaktadır. Bu tavrıyla helal ve meşru olan şeylere bile Allah için tenezzül etmediğini; tercihini Allah'ın rızasından yana yaptığını; Allah'tan gayri ne varsa elinin tersiyle arkaya attığını ifade etmiş olur. Bu yönüyle hac, bir irade eğitimidir. Hatta irade eğitiminde zirvedir. Bu öyle bir irade eğitimidir ki, yeşil ota, dikili ağaca, insana, hayvana ve can taşıyan her şeye iyi davranmayı telkin eder.

Hac, Müslümanların hayata bakış tarzlarını etkiler. Hacıların sabır, tahammül, sıkıntılara katlanma, güçlüklere göğüs gerebilme, yardımlaşma ve dayanışma gibi ahlâki özelliklerini geliştirir. Rabbimiz, hacda şehvet yok, öfke yok, kötülük yok, haklı da olsan tartışma yok buyurur.

Hac, dünyalık neyimiz varsa hepsinin emanet olduğunu, maddi yapımızın bir gün yok olacağını hatırlatır. Hac sayesinde Müslüman, yüce Allah'ın kendisine lütfettiği sağlık, yetenek, mal mülk gibi dünyevi nimetlerin şükrünü edâ eder.

Hac, sembollerle gerçekleştirilen bir ibadetler manzumesidir. İhram, telbiye, tavaf, sa'y, Arafat'ta vakfe, şeytan taşlama, kurban kesme ve tıraş olma gibi bir takım sembollerle yapılan geniş kapsamlı bir kulluk hareketidir; hatta kullukta zirvedir. Bembeyaz ihramlarla mahşeri hatırlatan hac, Allah'a teslimiyeti temsil eder.

Hac, bir tevhid eğitimidir. Kâbe ve çevresinde ümmet çapında gerçekleştirilen hac, iman birliğinin en üst seviyede bir göstergesidir. Hacı olmanın ve hacdan maddi-manevi istifade etmenin yolunu gösteren Hz. Mevlâna; Kâbe'yi ziyaretten çok, Kâbe'nin sahibini ziyaret edebilecek bir gönle ermenin önemine dikkat çeker ve derki:

"Kâbe'yi bulup Harem'e varanlar, tavaf ederek sûretâ hacı olurlar. Ancak, hacı olmanın ve hacdan gerçek anlamda istifade etmenin yolu Kâbe'nin sahibine varmaktır. Nasıl ki oruç, sadece yemek-içmek ve şehevi arzulardan uzak kalmaktan ibaret bir ibadet değilse; özünde ve temelinde takvâ varsa, hac da Mekke Medine'yi ziyaretten ibaret bir ibadet değildir" der. Hacda elde edilen güzel hasletleri kaybetmemek, daima Allah'ın kontrolünde olduğumuzu aklımızdan çıkarmadan yaşamak yegâne hedefimiz olmalıdır.

Hac, kulun Allah ile sözleşmesidir, hatta bir manada sözleşme yenilemesidir. Hacda, Yüce Allah ile yapılan bu sözleşmenin farkında olmalı, ömrümüzün kalan kısmını ona göre şekillendirmeliyiz. O zaman hac, imanımıza şahit olacaktır inşallah!

Netice olarak Müslümanların temsilcileri olarak Arafat'a gelen hacılar, haccın ruhunu kavramış ve emrediliş gayesine uygun hac yapmış olsalardı, İslam'ı hayata hâkim kılmak için Allah'a söz verselerdi, Ümmet-i Muhammed'i bir kaşık suda boğmak isteyen emperyalist güçlere karşı işbirliği yapsalardı; haccın hikmetlerini anlamış gereğince çalışmış olurlardı, sömürgeci devletler onları köleleştiremez, İslam âlemi perişan duruma düşmez, yeryüzünde oluk oluk Müslüman kanı akmazdı.

Rabbimizden dileğimiz odur ki hac, Müslümanların tekrar dirilmelerine, yeniden İslam'a dönerek birbirleriyle İslam kardeşliği çerçevesinde dayanışma içine girmelerine, her türlü düşmanlarına karşı yekvücut olmalarına vesile olsun.

Arafat listesinde ismi yazılanların haccı şimdiden mebrûr olsun.

Cumanız mübarek olsun.

Sağlıcakla kalınız.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.