Hava Durumu

Teke Böceği'nin sardığı ağaçlara müdahale

İstanbul'da özellikle, At Kestanesi ve Akça ağaçlarını tehdit edip çürüten Turunçgil Teke Böceği'nin öldürdüğü bin 300 ağaca İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından müdahale ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2015 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2015 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Teke Böceği'nin sardığı ağaçlara müdahale

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sorumluluk alanı içinde bulunan ve arazi çalışması sırasında tespit edilen bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği ile İBB ekiplerinin mücadelesi devam ediyor.

Başlatılan mücadele kapsamında Zeytinburnu Abdi İpekçi Spor Salonu çevresi, Fatih Karagümrük Stadı ve Çevresi dahil olmak üzere 2 kilometrelik bir alan karantina bölgesine alındı. Erken müdahale ile fazla ağaç tahribatı olmazken, kurtarılması mümkün olmayan ağaçlar ise İBB ekipleri tarafından kesilerek yerine İstanbul iklimine uygun ağaçlar dikiliyor. İlk olarak Zeytinburnu'nda görülen zararlı böcek, ağaç köklerinden ve diplerinden girerek larvalarını bırakıyor. Zararlı olan böceğin ise Uzak Doğu ve Çin'den geldiği tahmin ediliyor.

Zararlı olduğu için kesilecek olan ağaçta incelemeler yaparak konu ile ilgili bilgiler veren İBB Park ve Bahçeler Daire Başkanı İhsan Şimşek, dünyada olduğu gibi İstanbul'da da bir ağaç zararlısı ile karşılaşıldığını ifade ederek, "Yaklaşık 1 yıldır Türkçesi Turunçgil Teke olan bir böcekle mücadele halindeyiz. 2014 yılının geçen yıl Haziran aylarında yani bu ergini uçmaya başladığı dönemlerde bu böceği fark ettik ve o günden beri Tarım Bakanlığı ile birlikte bu böcekle mücadele ediyoruz" dedi.

"BİN 300 AĞAÇ TESPİT EDİLDİ"
Böceğin tespit edildiği alanlarda ilaçlamalar yapıldığını söyleyen Şimşek, "Bu ağaçlarda ilaçlamanın olduğu bölgelerde ilaçlamalar yaptık. Çünkü bu ergin kanatları ufak, kendisi büyük olduğu için çok fazla uzağa uçamıyor. Yaklaşık 400 metrelik bir uçuş mesafesi var. Çıktığı bölge, Abdi İpekçi Spor Salonu'nun oralarda ve Fatih'te görüldü. Bu bölgeleri yaklaşık olarak 1 kilometre çapında bir dairede genişlettik. O bölge içerisinde de ilaçlamalar yaptık" şeklinde konuştu.

Bazı ağaçların zararlı böcekten kurtarılamadığını kaydeden Şimşek, "Özel alanlarda dahil bin 300 ağaç tespit ettik. Bu ağaçlar artık ölmüş vaziyette. Bu ağaçları da karantina altına aldık ve bugün itibari ile artık ve 1 haftadır başladık, kesimlerine devam ediyoruz. Kestiğimiz ağaçların yerine yenilerini ekmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

KESİLEN AĞAÇLARIN YERİNE IHLAMUR AĞACI DİKİLİYOR
Böceğin özellikle Akça Ağaç, At Kestanesi ağaçlarına geldiğini vurgulayan Şimşek, "Tür olarak bu tür ağaçlara en çok geliyor. Biz zarar gören bu ağaçları tamamen zararlı gördüğümüz 2 kilometrelik alandan kaldırıp yerlerine İstanbul iklimine ve bu hastalığa dayanaklı ıhlamur ya da diğer ağaçlardan dikimini yapacağız. Şu anda bu arkada görmüş olduğunuz ağaç içerisinde larvalar var. Bu larvalar ağacı çürütüyor ve Mayıs Haziran ayı gibi ortaya çıkıyorlar. Bunlar larvadan böceğe dönmeden evvel kesip götürmemiz lazım" şeklinde konuştu.
Öte yandan yetkililer vatandaşların Turunçgil Teke böceği olduğunu düşündüğü ağaçları 153 numaralı hatta bildirilmesini istedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.