Hava Durumu

Domuz gribi hakkında bunları biliyor muydunuz?

Soğuk hava giderek artarken grip vakaları da yaygınlaşıyor. Türkiye'de domuz gribi herkesin korkulu rüyası haline gelmeye başladı. Herkes aşı olmaya teşvik ediliyor. Domuz gribi normal bir grip virüsü mü değil mi? Bazı hastalarda ölümle sonuçlanırken bazıları hafif atlatıyor neden? Gibi tartışmalar kafaları karıştırmaya devam ediyor. Kimse ne yapacağına karar veremiyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2016 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2016 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Domuz gribi hakkında bunları biliyor muydunuz?

Emel DEMİR
Bursa Tabipler Odası'ndan Doç. Dr. Emel Mercan İrgil, ile gribin ve domuz gribinin ne olduğunu, ondan nasıl ve ne kadar sakınılması gerektiğini konuştuk:


Türkiye'de bu yıl grip hastalığı yaygın mı?
Ülkemizde her yıl olduğu gibi bu yıl da grip hastalığı Aralık 2015 tarihinden itibaren görülmeye başladı. Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri ile karşılaştırdığımızda tüm ülkelerde hasta sayısının arttığı görülmektedir.

Türkiye'de 'Domuz gribi' var mı?
Bütün dünya ülkelerinde görüldüğü gibi ülkemizde de "Domuz Gribi" denilen grip türü mevcuttur.

Dünya ya da ülkemiz domuz gribinden kurtulamayacak mı?
Domuz gribi denilen grip mikrobu (İnfluenza A H1N1) 2009 yılında dünyada salgına neden oldu. 2009  yılından sonra artık her mevsim gördüğümüz grip türleri arasına yerleşti ve mevsimsel grip olarak kabul edilmektedir. Yani her yıl grip mevsimi başladığında dünyada dolaşan grip mikrobu türlerinden biri de domuz gribidir. Uzun yıllar daha dünyada görülmeye devam edeceği düşünülmektedir.

Domuz gribi bazı kişilerde hafif seyrederken bazı kişilerde ölümle sonuçlanabiliyor. Bunun nedeni ne olabilir?
Domuz gribi bugün için bir grip mikrobu türüdür. Grip mikropları insan için ne kadar tehlikeli ise domuz gribi de aynı ölçüde tehlikelidir. Bu yüzden grip hastalığının tehlikeleri domuz gribi için de geçerlidir. 2009 yılında görülen domuz gribi dünyada yeni ortaya çıktığı için salgın yaptı.  6-7 yıldır her yıl grip mevsiminde görüldüğü için artık salgın olarak kabul edilmemektedir.  Tüm ülkelerde görülen vaka sayısına göre; artmış grip hastalığı, artmış grip hastalığından hastaneye yatma, artmış grip hastalığına bağlı ölüm olarak takip edilmekte ve raporlandırılmaktadır.
Hastalıktan korunmanın en iyi yolu grip aşısı olmaktır. Ayrıca sağlıklı beslenme, ellerin sık sık sabunla yıkanması, kalabalık ortamlardan ve hastalardan uzak durulması da korunmada alınması gereken önlemler arasındadır. Sabunun grip mikrobu için yok edici bir etkiye sahip olduğu akılda tutulmalıdır.

Portakal, greyfurt gibi turunçgillerin hastalıktan korunmada ya da tedavide faydası nedir?
Her gün yenilen portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerin grip hastalığına karşı özel bir koruyuculuğu yoktur. Bu meyvelerin tüm virüslerin yaptığı hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sistemine yaptığı katkılar vardır.

Grip hastalığına yakalanırsak ne yapmalı?
Grip hastalığı olan bir kişi yatarak istirahat etmeli, ateşi olursa ateş düşürücü almalıdır. Ayrıca bol bol su ve sıvı içecekler (çorba, portakal, mandalina gibi) almalıdır. Durumu kötüleşirse muhakkak hekime başvurmalıdır. Çevresindekilere bulaşmayı önlemek için öksürürken, hapşırırken ağzını-burnunu kapamalı, maske takmalı(evde mevcutsa), sık sık elllerini yıkamalıdır.

Grip hastalığında antibiyotiklerin faydası var mıdır?
Hiçbir faydası yoktur. Çünkü grip hastalığına yol açan mikrop virus olduğu için antibiyotikler işe yaramaz hatta zararlı bile olabilirler. Antibiyotikler bakteri adını verdiğimiz mikroplara karşı etkilidir.

BURSA ÖZELİNDE 
Domuz gribi özelinde, diğer grip suşlarından ne kadar korkuyorsak H1N1 suşundan da o kadar korkmalıyız.  Tüm grip olgularında grip suşu analizi yapılmadığından Bursa için H1N1 olgularının oranını vermek olası değildir. Bu konuda da Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgiler doğrultusunda (analiz yapılan olguların) % 16'sının H1N1 suşu olduğunu söyleyebiliriz. 
 
UNUTMAMALI!
Grip; zatüre, bronşit ve daha ölümcül hastalıklara neden olabilir. Soğuk algınlığı ise genellikle sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi daha basit komplikasyonlara neden olur. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.