Hava Durumu

Çocuğunuz spora yatkın mı?

Uzm. Dr. Oral, "Son yıllarda kullanılan spor genetik testleri sayesinde, yetenekli sporcuların erken yaşlarda saptanabilmesi artık mümkün olabilmektedir. Yetenekli sporcuların erken yaşlarda belirlenmesi, şu an dünyada en yaygın kullanılan klinik yöntem, steril bir eküvyon çubuğunu (pamuk uçlu, plastik çubuk ) test yapılacak bireyin ağzında yaklaşık 15 saniye boyunca yanağın içine sürterek yanak içi yüzeyinden alınacak olan sürüntü materyalinden yapılan genetik test yöntemidir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2015 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2015 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Çocuğunuz spora yatkın mı?

Uzm. Dr. Oral, "Yetenek kavramını, etki alanına özgü kısmen doğuştan gelen ve gelişimini erken aşamada tamamlayabilen sıra dışı performans yetisi olarak tanımlayabiliriz. Spor alanında yetenek  ise, kalıtımsal ya da sonradan kazanılmış davranış koşulları nedeniyle özel ya da üst düzeyde yatkınlığa sahip olduğu düşünülen bireylerin farklı branşlarda elde ettikleri yüksek performans olarak bilinmektedir. Sporda yetenek seçiminin amacı, seçilen spor branşının özelliklerine en uygun olan sporcuları belirlemektir. Sporda, yüksek performansa ulaşmak için, yetenekli sporcuların zamanında ve doğru seçilerek, uzun süreli, sistematik olarak planlanmış antrenmanlara dahil edilmeleri gerekmektedir.  Genel anlamıyla sportif aktivasyonlara katılan bireylerde performans kavramından çok, sağlıklı yaşam düşüncesi ön planda olduğundan, yetenek kavramı önem taşımamaktadır. Günümüzde spora ve sporcuya yapılacak yatırımların ciddi boyutlara ulaştığı düşünüldüğünde, sporcuların seçilmiş ve üst düzey yetenekler arasından seçilebilmesinin gerekliliği, konunun öneminin anlaşılması açısından önem taşımaktadır" dedi.

BAŞARI GENLERDE SAKLI

Sporda yetenek seçiminde genetik yöntemlerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Oral,  "Uzun süreden beri ekip arkadaşlarımla birlikte bu konuda yoğun olarak çalışmalar planlarken, bu alanda hazırladığımız bilimsel yayın ve araştırma sonuçlarımızı katılmış olduğumuz çeşitli kongre ve sempozyumlarda bilim dünyasıyla paylaşmaya özen gösteriyoruz. Geçtiğimiz aylarda Estonya ve Letonya'da  davetli olduğum bir araştırma projesi sayesinde de, sporda yetenek seçiminde kullanılan genetik incelemeler konusunda Avrupa'daki en son gelişmeleri izleme şansına ulaştım. Özellikle son 10 yıl içinde, amatör ve profesyonel sporcuların  performans sınırlarının bilimsel  analizine verilen  önem sporda bireysel ve ulusal başarının en temel faktörü olarak göze çarpmaktadır. Bu analizlerde göze çarpan ilk özellik, başarıya ulaşmak için, çocukların ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yapılacak  genetik yetenek  seçimi  ve ardından fiziksel yetenek seçimleri sonra antrene edilmeleri gerçeği yatmaktadır. Yetenekli çocukların erken yaşlarda ve en gelişmiş bilimsel yöntemlerle seçilmeleri, uzun süreli yüksek sportif performans için büyük önem taşıdığı bilinmektedir.Bu nedenle, yetenekli sporcuları  genetik yöntemlerle seçilmesi yönteminin,  ulusal ve uluslarası alanda  ülkemiz sporcularının başarılarını arttırmaya yönelik bir uygulama olması gerektiği özellikle  vurgulamak isterim" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.