Hava Durumu

İdil hayata son anda tutundu

Doğuştan kalp yetmezliği nedeniyle makinelere bağlı yaşam savaşı veren İdil, kalp nakli olarak hayata yeniden tutundu. İdil'in sağlık durumu hakkında bilgi veren Kalp Damar Cerrahı Atilla Sezgin, "Yoğun bakımdan çıktığı zaman normal aktivitelerine başlayacaktır. Rahatlıkla sohbet edebilir, ihtiyacı olduğunda kalkıp dolaşabilir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2015 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2015 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
İdil hayata son anda tutundu

Doğuştan kalp yetmezliği nedeniyle Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde makinelere bağlı yaşayan ve 1 hafta önce acı çekmemesi için makinelere bağlanan Deha İdil yeni kalbine kavuştu. İdil'in sağlık durumu hakkında bilgi veren Kalp Damar Cerrahı Atilla Sezgin, İdil'de 1 hafta önce ölüm öncesi bir durum söz konusu olduğunu belirterek,

"İdil'e geçici destek cihazı koyduk. 3 aydan bu yana kalp yetmezliği olduğu için fizik gelişimi oldukça geri kalmış. Fizik gelişiminin geri kalması nedeniyle destek cihazı kullanmak oldukça zordu. Biz İdil için acil istek yapmıştık ve bekliyorduk. Ülkemizde verici sayısı çok az, çocuk verici sayısı ise çok çok az. Mutlu haber dün geldi, organını veren Adana'daki çocuğumuz 11 yaşındaki Ferhat Çelik, onun ailesi için çok üzücü bir tabloydu. Dün saat 15.00 sıralarında cerrahi işleme başladık, yaklaşık saat 22.00 sıralarında da işlem bitmişti. Her vericiden her kalbi almayız. Kalp aldığımız zaman taktığımız kişi de performans önemli, bu performansını sağlayabilmesini isteriz. O nedenle de seçmeyi İdil'de hiç düşünmedik. Çünkü artık İdil'in başka şansı yoktu. Ameliyat sonrasında güzel bir performans gösterdi. Verici kilosunun büyük olması önemli bir avantajdı. Geceyi rahat geçirdi" diye konuştu.

Yoğun bakım ünitesinde İdi'in tedavisinin devam ettiğini kaydeden Sezgin, İdil'in hemen ayağa kalkmasının mümkün olmadığını bildirerek, "Transplant hastalarında bunu söylemek çok zor. Nakil yaptıktan sonra bir başkasının kalbini taşıdığı için vücut kalbi dışarıya atmak isteyecektir. Beraberinde bazı sorunları hoş karşılıyoruz. Hiçbir zaman normal bir çocuk kadar uzun yaşamasını beklemiyoruz ama yaşadığı sürece bir sorun olmaz ise normal aktivitesini yapabilir, sporunu yapabilir, okulunu gidebilir, evlenebilir, doğum yapabilir. Yoğun bakımdan sonra servisi çıktığı dönemde kritik dönem ortadan kalmış olabilir. Normal aktivitelerine başlayacaktır. Rahatlıkla sohbet edebilir, ihtiyacı olduğunda kalkıp dolaşabilir" şeklinde konuştu.

12 YAŞINDAKİ ZEYNEP ÖYKÜ DE KALP NAKLİ BEKLİYOR
Öte yandan, hastanede İdil gibi kalp nakli olmayı bekleyen 12 yaşındaki Zeynep Öykü Ertok'un acılı ailesi de Zeynep için yardım beklediklerini ifade ederek, "Haziran ayında stent takılırken kalbi durdu. Uçak ambulansla buraya sevk ettiler. Haziran'dan bu yana buradayız. 1,5 yaşında beri biliyorduk ama ne kadar büyütürsek o kadar iyi diyorduk. Dün İstanbul'dayken kalbi durmuş. Müdahale etmişler, şuanda yoğun bakımda uyandırmaya çalışmışlar ama uyanmamış. Pazartesine kadar uyutup, Pazartesi günü tekrardan bakacaklar. Solunum cihazına bağlı olarak uyuyor şuanda. Tek çocuğumuz, yaşamayan bilmez. İdil'in anne ve babası bize çok büyük destek oluyorlar. Pazartesi günü uyanamayabilir diyorlar" diye konuştu.
Kalp Damar Cerrahı Atilla Sezgin, Zeynep Öykü'nün kalp nakli olması gerektiğini belirterek, "Çocuğumuzu dün destek cihazına koyduk. İdil için yaşadığımız dönemi Zeynep için yaşamaya başladık" ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.