Hava Durumu

112 sağlık ekiplerine büyük görev

İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma sonrası 112 sağlık personeline adli vakalara müdahale etme eğitimi başladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2015 08:46
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2015 08:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
112 sağlık ekiplerine büyük görev

İzmir'de verilen eğitimlerde, il emniyet müdürlüğüne bağlı uzman ekiplerince, 112 sağlık ekiplerine teorik ve pratik eğitim veriliyor. İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, insanların sağlığını korurken, aynı zamanda bunun bir arka planı olan adli soruşturmanın sağlıklı olarak yürütülebilmesi için bu uygulamanın büyük katkı sağlayacağını belirtti.
İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu ise, ''Bizim bir hayatı kurtarırken başka hayatları karartmadan müdahale etmemiz gerekiyor. Biliyoruz ki olay yerindeki bir kağıt parçası bez parçası veya kan izleri maddi delil değeri kazanabiliyorlar'' dedi.

İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan Acil Sağlık Personelinin Adli Vakalarda Maddi Delillere Yaklaşımı Eğitimi Protokolü ile İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünde görevli uzmanlar ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü; İzmir İl Ambulans Servisi Başhekimliği çalışanlarına adli vakalarda maddi delillere yaklaşım ve hukuki sorumluluk konusunda eğitim vermeye başladı.
Türkiye'nin her ilinde verilen eğitim İzmir'de 14-15 Eylül tarihleri arasında, ikinci eğitim 25-27 Ekim'de İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Urla Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezinde düzenlendi. Eğitimde, sahada yaşanan ve yaşanacak adli vakalar da İzmir 112 personelinin, tıbbi müdahalenin yanı sıra hukuki boyutta da doğru yaklaşımı hedefleniyor. Eğitimde olay yeri, olayın özelliği, intihar, cinayet, yangın, trafik kazası, patlama, göçük, terör olayları gibi gelişebilecek tehlikeler, adli deliller, olayın üzerinden geçen zaman açısından değerlendirilmeler ile ilgili bilgi verildi. Olay yerinin doğru ve yeterince değerlendirilmesi, etkin güvenlik önlemlerinin alınması ve olay yerindeki bulguların gözlenip değerlendirilmesi bilgileri katılımcılara görsel olarak anlatıldı.

NELER HEDEFLENİYOR?
Türkiye genelinde verilen eğitim de İzmir' de şuana kadar 250'ye yakın sağlık çalışanına 40-50'şer kişilik gruplar halinde eğitim verildi. Her eğitim grubunun süresi iki gün. Takriben 10-12 saat süreyle bu eğitimler 112 sağlık ekiplerine veriliyor. Görsellerle olaylar birebir anlatılıyor. Bu uygulamada, sağlık ekiplerinin olay yeriyle ilgili, bir olay yeri görevlisi polisi duyarlılığıyla aynı hassasiyeti korumaları, kolluk kuvvetlerine yardımcı olmaları, bir taraftan yaralının kısa sürede müdahalesinin tamamlanıp sağlık kuruluşuna intikalini sağlarken, bir taraftan da delillerin, adli soruşturma sürecinin korunmasını aynı önemde tutan bir yaklaşımı hayata geçirme hedefleniyor. 2016 yılı sonuna kadar bu uygulama devam ettirilecek. İzmir'de bin 200 civarında sağlık çalışanının yarısı, 2016'ya kadar bu eğitimden yararlanmış olacak.

CİNAYET VE İNTİHARDA YAPILACAK UYGULAMALAR UYGULAMALI ANLATILDI
Geçen hafta yapılan eğitimde 112 sağlık ekipleri bir cinayet ve intihar vakalarına müdahale etti. İlk yapılan senaryoda, ofisinde silahla öldürülen bir erkek şahsa, olay yerine ilk gelen 112 acil ekipleri müdahale etti. Sağlık ekipleri, yaralı olan şahsın kucağında bulunan silahı titizlikle alıp yaralı şahsa müdahale etti. Sağlık ekipleri, yaralıya müdahale ederken olayın görgü tanığının olay yerinde merakla dolaşıp olay yerindeki delillere dokunmaması için dışarı çıkarmaya çalıştı. Sağlık ekipleri, yaralıya müdahale edip ambulansla hastaneye kaldırırken olay yerine gelen polise, durumla ilgili olay yeri raporu verdi. Yapılan ilk senaryodan sonra eğitim gören sağlık ekipleri, olaya müdahale eden 112 sağlık ekiplerinin eksikliklerini ve yerinde yaptığı müdahaleleri değerlendiriyor. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünde görevli uzman ekipleri, yapılan doğruları ve yanlışları eğitim gören sağlık görevlilerine anlatıyor. Daha sonra gerçekleştirilen bir uygulamada ormanlık alanda kendini asan bir erkek şahsa, 112 sağlık ekipleri müdahale edip, delilleri koruyacak şekilde olaya müdahale etti.

İL EMNİYET MÜDÜRÜ UZUNKAYA: ''SAĞLIK KORUNURKEN ADLİ SORUŞTURMADA SAĞLIKLI YÜRÜTÜLECEK''
Adli vakalarda olay yerindeki delillerin önemine vurgu yapan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya; şöyle konuştu: ''İl Sağlık Müdürlüğümüzle müştereken, ilk yardım 112 ekiplerinin tamamına olay yerine intikalle ilgili, gerek olay yerinin muhafaza edilmesi, delillerin korunması, gerek eş zamanlı olarak yaralıların müdahalelerinin tamamlanıp hastaneye intikalinin eş zamanlı olarak yürütülebilmesi, uygulamalarımızın temel konusu. Her adli vakada, 112 ekiplerimiz olay yerine intikal ettiğinde olay yeriyle ilgili delillerinin muhafazası, değerlendirilmesi ve daha sonra olayla ilgili yargılama sürecindeki altyapının sağlıklı bir şekilde oluşturulması gerekiyor ve bunun da senkronize olarak yürütülmesi lazım. Bunlardan birisi diğerine tercih edilemez. Bu nedenle olay yerindeki tüm delilleri korurken polisin gösterdiği hassasiyetle, sağlık görevlilerinin de olay yerindeki hiçbir delili, izi bozmadan karartmadan farklılaştırmadan olduğu gibi muhafaza etmesi gerekiyor. Bunun neden önem arz ettiğini 112 ekiplerinin tatbiki olarak görmeleri açısından, sağlık müdürlüğüyle müştereken uzman arkadaşlarımız, asayişin uzman personeli, olay yeri uzman personeli bunların bire bir görsel uygulamalı eğitimlerini arkadaşlarımıza gruplar halinde veriyorlar. İnsanların sağlığını korurken, aynı zamanda bunun bir arka planı olan adli soruşturmanın sağlıklı olarak yürütülebilmesi için bu uygulamanın büyük katkı sağlayacağını belirten İl Emniyet Müdürü Uzunkaya; "Ben gerek eğitim veren arkadaşlarımıza gerek sağlık çalışanlarımıza, vatandaşlarımızın canının korunması ve adli soruşturma sürecinin korunması noktasında, duyarlı ve uzun bir görev süreci geçirmelerini temenni ediyorum. Yararlı bir program oldu'' dedi.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ: ''BİZİM BİR HAYATI KURTARIRKEN BAŞKA HAYATLARI KARARTMADAN MÜDAHALE ETMEMİZ GEREKİYOR''
Verilen eğitimin önemine vurgu yapan İzmir Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, ''Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasındaki bir protokol kapsamında, olay yerindeki delillerin karartılmaması adına yapılan bir eğitim programı. Herhangi bir olayda olay yerine ilk ulaşan ekip 112 ekipleridir onu takiben emniyet ekipleri olay yerine intikal etmektedir. Bizim bir hayatı kurtarırken başka hayatları karartmadan müdahale etmemiz gerekiyor. Biliyoruz ki olay yerinde ki bir kağıt parçası bez parçası veya kan izleri maddi delil değeri kazanabiliyorlar." Delilden suçluya giden bir hukuk sistemine sahip olduğumuzu anlatan İzzettinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu deliller bir kişiyi suçlu duruma da düşürebilir aklayabilir de. Bu kadar önemli bir konu olduğu için arkadaşlarımız ekip halinde iki gün boyunca bu konuda sürekli eğitim alıyor emniyet görevlilerinden. Hedeflenen 500'ün üzerinde personel eğitim alacak ilk eğitimler 14-15 eylül tarihlerinde başladı. Genellikle 50 kişilik sınıflar oluşturuyoruz. Şimdiye kadar 220 kişi eğitim almış oldu. Bu eğitimler 10 aya yayılarak uzun bir sürede tüm ekiplerimizi kapsayacak şekilde verilinceye kadar devam edecektir. Bu eğitim kişilerin hem hak ve özgürlüklerinin korunması adına hem de faillerin bulunması adına oldukça önemlidir.''
Eğitimden sonra İzmir İl Ambulans Servisi Başhekimliği çalışanlarının sertifikalarını; İl Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu, İl Sağlık Müdürü yardımcıları ve İl Emniyet Müdür yardımcıları verdi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.