Hava Durumu

Her şeyi o tepeyi ele geçirmek için yapıyorlar

Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin karşısında Bayır ve Bucak bölgelerinde yaşayan 15 bin dolayındaki Türkmen'e karşı yoğun saldırılar sürerken, bu sabahtan itibaren Türkmen birlikleri ile rejim askerleri şu an kontrolsüz bulunan Burç Kasap Tepesini ele geçirmek için savaşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2015 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2015 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Her şeyi o tepeyi ele geçirmek  için yapıyorlar
Bu tepeyi hangi güçler alırsa, Bayır Bucak Bölgesi'ne hakimiyet noktasında avantaj ele geçirmiş olacağı belirtiliyor. Ancak Türkmen birliklerinin özellikle Rusya silahları geldikten sonra kendi silah güçlerinin yeterli olmadığı bildiriliyor.
 
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, Rusya'nın havadan uçak ve helikopterlerle, denizden de füzelerle verdiği destekle Türkmenlerin yaşadığı bölgeye yönelik saldırılarındaki çatışma ve top sesleri Yayladağı İlçesi'nden de duyuluyor.
 
Lazkiye'nin kırsalında Türkmenlerin yaşadığı Bayır ve Bucak olmak üzere 2 ayrı alanda daha çok gençlerin kaldığı, yaşlı ve çocukların Türkiye sınırına doğru kaydığı, evlerini terketmek istemedikleri için de Türkiye'ye geçmedikleri görülüyor. Dağlık bir alan olan Bayır'dan çok sahil bölgesi olan Bucak çevresindeki yerleşim yerlerinin kontrolü ara ara Suriye rejimi ve Türkmen cephesi arasında el değiştiriyor. Bölge bugün itibariyle Türkmen 2'inci Sahil Tümeni tarafından kontrol altında tutuluyor. Son bir haftalık sürede hava saldırısı sonrası Bucak'ın bir bölümünden Türkmenler geri çekilmek zorunda kalmıştı. Türkmen 2'inci Sahil Tümeni'nin kontrol ettiği alan, Ğimem'den başlayıp Acısu Bölgesine kadar olan 40 kilometrelik bir alanı kapsıyor.
 
TÜRKMEN DAĞI'NIN YARISI REJİMDE YARISI TÜRKMENLERDE
 
Bayır Bucak Bölgesi'ne hakim 3 tepeden biri olan ve Türkmenler için stratejik öneme sahip Kızıldağ 3 gündür rejimin kontrolünde. Burada rejime ait 2 tank ve 130'luk bir top var. Top ve tanklar Türkmen köylerini aralıklı olarak ateş altında tutuyor. Ayrıca, 45 Nolu tepe de rejimin elinde. 3'üncü tepe olan Burç Kasap Tepesi'nde ise rejim askerleri ve Türkmen birlikleri hakimiyet sağlamak için yoğun bir çatışma içerisinde. Bu noktayı alanın tamamen Bayır Bucak'a hakim olacağı belirtiliyor. Arkası İdlib olan Kürt Dağı ise Arap 1'inci Sahil Tümeni'nin kontrolü altında. Daha önce rejimin eline geçtiği iddia edilen ancak Türkmen komutanları tarafından yalanlanan Türkmen Dağı'nın yarısının Türkmenlerin, diğer yarısının ise rejim askerlerinin elinde olduğu belirtiliyor. Şu anda Ğimem, Avanlı, 46 Nolu tepe, Fırınlı, Acısu ve Kızıldağ bölgesinde yoğun çatışmalar devam ediyor.
 
KARA SALDIRISI DEĞİL HAVA SALDIRISI ZORLUYOR
 
Bölgedeki son durum hakkında bilgi veren bir Türkmen Birliği yetkilisi, şunları söyledi:"Biz şu an karadan herhangi bir saldırıdan korkmuyoruz. Ancak hava saldırısı bizi çok zorluyor. Elimizde 23 kalibrelik doçkalar var onların da sayısı fala değil, menzilleri de 4 kilometre kadar. Ancak Rus uçakları yüksekten uçup Türkmen köylerindeki sivillerin üzerine bomba yağdırıyor. Şu anda mücahitler direniyor. 2'nci Sahil Tümeni'nin şu anda en büyük çabası sivilleri Yamadı bölgesine taşımaya çalışıyorlar."
 
SAHRA HASTANESİ YARALILARI TEDAVİ EDİYOR
 
Türkmenlerin saldırılardan kaçarak geldikleri sınırın sıfır noktasındaki Yamadı Köyü'nün 20 haneli bir köy olduğu ancak son günlerde bu köyde yaşayanların sayısının binlere ulaştığı belirtildi. Köyde oluşturulan Arfalı İnsani Yardım Bölgesi'nde Türkiye tarafından kurulan sahra hastanesinin ise faaliyete geçti. Hastaneye bugün yaralı 2 Türkmen'in getirildiği ve tedavi altına alındığı bildirildi.
 
REJİM, HERKESİ CEPHEYE GÖNDERİYOR
 
Öte yandan rejim, kontrolündeki Lazkiye'de 'Memur alacağız' diye duyurular yapıyor. Daha sonra memuriyet için başvuranlar özellikle Sünni olanlar toplanıp hemen kamyonlara bindirilip cepheye götürülerek Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) karşı savaştırılmak isteniyor. Lazkiye'de ayrıca 15-45 yaş arasındaki herkes silah altına alınarak rejim tarafından cepheye gönderiliyor.
 
SAMİR HAFEZ: YÜZDE 90'I TÜRKİYE'YE GEÇMEK İSTEMİYOR
 
Suriye Türkmen Birliği Başkanı Samir Hafez, bölgedeki gelişmeleri ve Türkiye'den beklentilerini CNN Türk'ün canlı yayınında anlattı. Hafez, Türkmenlerin yüzde 90'ının kendi köylerinde kalıp evlerini terk etmek istemediğini, ancak Rusya'nın hava araçları gelince zor durumda kaldıklarını belirterek, "Elimizdeki silahlar demoda, neredeyse Rusya'ya karşı sapanla savaşıyoruz" diye konuştu. "Doğruyu söylemek gerekirse çekildik. Çatışmayı kaybettik ama savaşı kaybetmiş değiliz" diye sözlerini sürdüren Türkmen Birliği Başkanı, bölgedeki durumun çok açık olmadığını, askeri durumda iyi olmadıklarını, son günlerdeki hücumların bir masaya oturulduğunda pazarlık için malzeme olacağını düşündüğünü de belirtti. Türkmen ve Kürt Dağı'nın 3 kez alıp, 3 kez de kaybettiklerini bildiren Hafez, misket bombasının ağır zayiatlar verdiğini, Suriye askerlerinden de ölenler olduğunu söyledi. DAİŞ'in olmadığı yerlere Rus uçaklarının bomba atmasını anlayamadığını da belirten Hafez, bol miktarda gıda ve barınma yardımı aldıklarını, ancak ileri teknolojiye sahip silah iytiyaçları olduğunu kaydetti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.