Hava Durumu

Çilingirler artık her kapıyı açmayacak

Açtıkları kapının kimin olduğuna emin olamayan çilingirler, yasal düzenlemeyle kendilerinin güvence altına alınmasını istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2016 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2016 12:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Çilingirler artık her kapıyı açmayacak

Kapı kilidi ve anahtarlar üzerine demircilik işleri yapan çilingirler, her kapıyı açmak istemiyor. Zaman zaman bu konuda sorunlar yaşayan çilingirler, açtıkları kapının kime ait olduğuna emin olamadıkları için kendilerini koruyacak yasal düzenlemenin getirilmesini istiyor. Bu konuda Emniyet'ten de yardım bekleyen çilingirler, kendilerine özel bir tutanağın hazırlanması halinde, mesleklerini yerine getirirken kendilerini daha güvende hissedeceklerini belirtti. Manisa Madeni Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Çilingirci Ali Arıca, mesleki sıkıntılarını anlattı. Kendilerine göre içlerindeki şüpheleri giderecek tedbirler geliştirdiklerini söyleyen Arıca, bazı kişilerin bu tedbirleri aşabildiğini ve bu durumun kendilerinde mağduriyete sebep olduğunu söyledi. Arıca, "Bizim de bazı sorunlarımız oluyor. Kapı açma konusunda yasal düzenleme istiyoruz. Anahtar yapmakta bir sıkıntı yok. Ama kapı açmaya gelince, kendi kapısını açtırıyor mu açtırmıyor mu? Şüpheler her zaman var içimizde. Başkasının kapısını açtırabiliyor. Başımızdan da bu olaylar geçebiliyor. Bazı tedbirlerimiz var kendimize göre ama bu tedbirleri de aşan insanlar olabiliyor. Haliyle mahkemelik durumlar yaşıyoruz. Şu an için yaşadığım bir mahkemem var. Bunun önlemleri için bazı adımlar attık. Birlik başkanımıza gittim. Başkanımızdan bu konuyla ilgili bizi koruyucu yasal düzenlemeler yapılabilir mi yapılamaz mı? Ya da emniyetle bir diyalog içinde olunabilir mi şeklinde bir çalışma içerisindeyiz. Neticesini bizim lehimize dönecek şeklinde bekliyoruz. Yasal düzenleme olursa bizi koruyan bir madde olursa daha iyi olur. En azından hem kapısı açılan kişi yönünden hem de kendi açımızdan daha iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"80-90 DESİBEL GÜRÜLTÜ ÇIKARDIK BİR ALLAH'IN KULU ÇIKMADI"
Kapı açarken kendilerine göre yöntemler geliştirdiklerini söyleyen Arıca, bu yöntemlerden bazılarının apartman için gürültü çıkararak komşuların dikkatini üzerlerine çekmeye çalıştıklarını ancak bu durumun bazen işe yaramadığını söyledi. Başından geçen bir olayı anlatan Çilingir Arıca, "Tanımadığım biri kapı açtıracağını söyledi. Kapısının çelik kapı olduğunu söyledi. Çelik kapıysa kilitler zarar görür kilitlerin değişmesi gerekeceğini söyledi. Fiyatımızı söyledik. O kadar parası olmadığını söyledi. Gittik kapısını açtık. Yine orada bir tedbirimiz var. Gürültü olayımız var bizim. Gürültü çıkarırız. Apartman içinde 80-90 desibel gürültü çıkardık bir Allah'ın kulu çıkmadı. Burada komşuların duyarlılığı bizi kurtarması gerekiyordu. Açtık biz kapıyı. Ücretini eksik de olsa yine ödedi. Açtıktan bir iki saat sonra kapının önünce bir genç bana o adreste kapı açıp açmadığımı sordu. O açtığımız kapı başka birininmiş. Sıkıntı yaşadık hala daha mahkemelik durumdayız" dedi.

"SAHTE ÇİLİNGİRLERE İTİBAR ETMEYİN"
Meslekte sahte çilingirlerin de bulunduğunu ve bu durumun vatandaşlarda mağduriyet yaşattığını sözlerine ekleyen Arıca, "Sahte çilingirler var. Bunları da vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Her tarafta etiket vardır. Etiketi ve adres olayına önem versinler. Bir de anahtarcıların Madeni Sanatkarlar Odası üyesi olması gerekiyor. Buraya üye değilse bu kayıt dışı bir çilingirdir. İtibar etmesinler" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.