Hava Durumu

Sultanahmet saldırısının arkasında Putin mi var?

Suriyeli DAEŞ teröristi, Sultanahmet'te Alman turistlerin arasına karışıp kendini patlattı; 10 turist öldü, 15'i yaralandı. Saldırı, Esad ve İran'la ittifak yapıp, örgütleri destekleyen Rusya'nın tehditlerini akıllara getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2016 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2016 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Sultanahmet saldırısının arkasında Putin mi var?

Türkiye güne, İstanbul'un tarihi ve turistik semti Sultanahmet'ten gelen canlı bomba haberiyle başladı. Suriye uyruklu canlı bombanın üzerindeki patlayıcıları turist grubunun içinde infilak ettirmesi sonucu, 10 turist yaşamını yitirdi, 15 kişi de yaralandı. Canlı bomba terörist ise parçalanarak öldü. Saldırı Esad ve İran'la ittifak yapıp, PKK ve DAEŞ'i açıkça destekleyen Rusya'nın Türkiye'ye yönelik tehditlerini akıllara getirdi.

İlk tespitlere göre, Alman Çeşmesi ile Dikilitaş arasında yürürken polisle karşılaşan canlı bomba, hızla en yakın turist kafilesinin arasına dalıp üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdi. Tarihi meydanı kana bulayan hain saldırıda 8'i Alman 10 turist hayatını kaybetti. 6'sı Alman, 1'i Norveç, 1'i Peru vatandaşı olduğu öğrenilen 15 yaralı çevredeki hastanelere kaldırıldı. Tedaviye alınan 10 yaralıdan 2'sinin durumunun ciddi olduğu belirtildi.

8 SAVCI İNCELEME YAPTI

Patlama sonrası polis Sultanahmet'te geniş güvenlik önlemi aldı. Sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Olay Yeri İnceleme ve Bomba İmha Şubesi ekipleri bölgede çalışmalara başladı. Polis helikopteri de çalışmalara havadan destek verdi. Polis, saldırganın kimliğini belirlemek için Sultanahmet'i ve meydana çıkan yolları gören güvenlik kameralarından elde edilen binlerce dakikalık görüntüyü incelemeye aldı. Bölgede ayrıca 2'si başsavcı vekili, 8 savcı incelemelerde bulundu. Teröristin parçalanmış vücudundan alınan doku örneği ve parmak izi de Kriminal'e gönderildi.

KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Titizlikle yürütülen çalışmalarda canlı bombanın 1988 Suudi Arabistan doğumlu, Suriye uyruklu Nabil Fadlı olduğu belirlendi. Fadlı'nın bağlantılarını ortaya çıkarmaya yönelik çalışma başlatıldı. Suruç ve Ankara'daki kanlı saldırılarının ardından 6'sı kadın 21 canlı bombanın Türkiye'ye giriş yaparak farklı bölgelere dağıldığı bilgisine ulaşılmıştı. Öte yandan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, canlı bombanın güvenlik güçlerinin takip listesinde olmadığını, Suriye'den yeni geldiğinin anlaşıldığını söyledi. 

RUS CANLI BOMBA ADANA'DA YAKALANDI

DAEŞ'e yönelik Ankara, Kilis, Şanlıurfa, Mersin ve Adana'da düzenlenen operasyonlarda 59 zanlı gözaltına alındı. Adana'da yakalanan Rus uyruklu G.R. adlı kadının Suriye'de canlı bomba eğitimi aldıktan sonra Türkiye'ye dönüp eylem yapacağı öğrenildi. Adliyeye sevk edilen G.R. tutuklandı.

TÜRKİYE'DEN İNTİKAM EMRİ Mİ?

Rus lider Putin'in, jet krizi sonrası Türkiye'ye yönelik tehditleri ve 'intikamı alınacak' yönündeki açıklaması, hain saldırıda "Rusya'nın parmağı mı var?" şüphesini doğurdu. Suriye'de DAEŞ, PKK ve DHKP-C gibi örgütleri açıkça destekleyen Rusya, gemiden füzeli tacizde de namluyu Sultanahmet'e doğrultarak mesaj vermişti. Reyhanlı, Suruç ve Ankara saldırılarında da yine bu taşeron örgütler kullanılmıştı.  PKK'nın son zamanlarda verdiği ağır kayıplardan sonra turizmin kalbi olan Sultanahmet'in hedef olarak seçilmesi birçok soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Sultanahmet bir yıl arayla ikinci canlı bomba saldırısına uğradı. 6 Ocak 2015'te de Sultanahmet'teki Turizm Polisi Şube Müdürlüğü önündeki nöbetçi kulübesine canlı bomba saldırısı düzenlenmişti. Saldırıda Polis Memuru Kenan Kumaş şehit olmuştu. Hain saldırıyı düzenleyen DAEŞ'li canlı bomba Rus uyruklu Diana Ramazanova da parçalanarak ölmüştü.

DÜNYA KINADI PUTİN SESSİZ

Dünyadan taziye ve kınama mesajları gelirken Rusya geç de olsa kısa bir açıklama yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, uluslararası kamuoyundan terörle mücadelede ortak bir cephe oluşturması istenirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırıyla ilgili sessizliği dikkat çekti.

- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez'' diye konuştu.

- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı güçlü şekilde kınadıklarını bildirdi.

- İngiltere Başbakanı David Cameron, saldırıyı kınarken "Türkiye'nin DAEŞ'i Suriye'den defetmeye yönelik yeterli mücadeleyi vermediğini iddia etmek haksızlıktır" dedi.

- Fransa Başbakanı Hollande, "Terör saldırılarına hedef olan bütün ülkeler dayanışma içinde olmalı" ifadesini kullandı. 

- İtalya Başbakanı Matteo Renzi,   İtalyan hükümeti ve İtalya halkının Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi.

- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırıyı kınayarak Türkiye ve Almanya'ya taziye dileklerini sundu.

- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn, ortak açıklamalarında saldırıyı kınayarak, Türkiye ile dayanışma mesajı verdi.

- İspanya Hükümeti, "Sorumlularının en kısa zamanda yakalanıp yargı önüne çıkarılacağına güveniyoruz" açıklamasını yaptı.

- İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) saldırıyı kınadı, Türk hükümeti ve türk halkına taziye dileklerinde bulundu. 

- Katar, sivilleri hedef alan saldırının bütün ahlaki ve insani değerlere ters düştüğünü ifade ederek, saldırıyı kınandı.

- Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rışk, Türk hükümeti, halkına ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini, yaralılara acil şifa dilekleri sunduklarını dile getirdi.  

- Mısır Sultanahmet'te yaşanan bombalı saldırıyı "terör eylemi" olarak nitelendirerek, söz konusu saldırıyı kınadığı duyurdu. 

- İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari de "Dost ve kardeş ülke Türkiye ve milletine baş sağlığı diliyoruz" dedi.

- Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, "Türk halkına dayanışmamızı, taziyelerimizi sunuyoruz" açıklaması yapıldı.

- Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal Türkiye'ye taziyelerini iletti.

BATI BASINI TERÖRE FRANSIZ İSTANBUL'A GEZİ'Cİ

İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki canlı bomba saldırısı Batı basını ile Türkiye'deki sözde muhaliflerin gerçek yüzünü ortaya koydu. Batı basını, Paris'e gösterdiği vahşeti izletmeme özenini İstanbul'da korku filmi gibi görüntülerle bozdu. 

Gezi olayları sırasında bir güne varan canlı yayınlarla olayları an be an göstererek canlı yayın sürelerinde rekor kıran CNN, BBC gibi Batı medyası yine iki yüzlülük yaptı. Paris'te yaşanan terör saldırısında tek bir ölü ve yaralı görüntüsünü ekrana vermeyerek, kentin imajını koruyan, teröre de pirim yaptırmayan yayın organları, söz konusu İstanbul olunca korku filmi gibi kareler yayınladı. 

DAVUTOĞLU'NDAN TERÖRE KARŞI BiRLiK ÇAĞRISI

Saldırının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında Çankaya Köşkü'nde Güvenlik Zirvesi yapıldı. Ardından Alevi derneklerini kabul eden Davutoğlu, yaptığı konuşmada "Terör insanlığa savaş ilan etmiş durumda.  Bu alçakça saldırılar, bazen Paris, Londra, Suruç ve Ankara'da, İstanbul'da olabiliyor. Saldırının failinin yabancı uyruklu bir DEAŞ mensubu olduğunu şu anda biliyoruz" dedi. 

Almanya Başbakanı Merkel'le telefonda görüşerek, taziyelerini ilettiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bütün insanlığa çağrıda bulunmak istiyorum; küresel bir dayanışma içinde olmak durumundayız. Paris'te yapılan saldırıda nasıl omuz omuza durmuşsak İstanbul ve Ankara'da yapılmış olan saldırılara karşı da hep beraber omuz omuza duralım. Hiçbir şekilde terörü şu veya bu dinle, mezheple irtibatlandırmadan bütün terör örgütlerinin insanlık düşmanı olduğu gerçeğini hep birlikte haykıralım. Uluslararası terörizme karşı birlikte mücadele edelim. Atılacak her adımda Türkiye destekçi olacaktır."

MERKEL: CANAVAR YÜZÜNÜ GÖSTERDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, teröristleri tüm özgür insanların düşmanı olarak nitelendirerek, "İstanbul'daki saldırıda ölenlerimiz için üzüntülüyüz" dedi. Uluslararası terörün bugün İstanbul'da daha önce Paris, Tunus ve Ankara'da insan onurunu hiçe sayan canavar yüzünü gösterdiğine işaret eden Merkel, terörizme karşı birlikte durmanın zorunluluğunun burada tekrar ortaya çıktığını dile getirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de saldırıyı sert dille kınadı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.