Hava Durumu

Ceviz çoğu derde deva

Cevizin faydaları konusunda yayınlanan bilimsel makalelerin, gazete haberlerinin ve uzman görüşlerinin ortak noktası cevizin "kötü kolesterolü" düşürmeye yardımcı olmasıdır. Bu sadece "laf" olarak söylenen bir söz değildir. Bilimsel araştırmalar, düzenli olarak ceviz tüketmenin "gerçekten" kötü kolesterolü düşürerek kalp ve özellikle damar sağlığını korumak için etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2015 01:34
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2015 01:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Ceviz çoğu derde deva
Hatta ceviz, sadece kötü kolesterolü düşürerek damarlarda plaka oluşumu riskini azaltmakla kalmaz aynı zamanda damaların esnek kalmasını ve kan akışının normal şekilde (tansiyonu yükseltmeden) devam etmesini sağlar. Cevizin faydaları arasında sayılan tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak için önerilen tüketim miktarı ise; günde 3-4 adet ceviz (derisiyle birlikte) ve haftada toplam 3-4 yemek kaşığı ceviz yağı (salatalarla birlikte olabilir) olarak belirtiliyor.
 
Cevizin Faydaları Nelerdir?
Cevizin faydalarına geçmeden önce ceviz içinde bulunan hangi bileşenlerin faydalı olduğu konusunda kısa bilgi vereyim. Bir omega 3 yağ asidi türü olan alfa-linolenik asit, temel E vitamini türü olan ve pek çok bitki tohumunda bulunan gama-tokoferol, son olarak kolesterol benzeri bir molekül olan ve kolesterol plakalarının damar çeperlerinden temizlenmesini sağlayan fitosteroller cevizin sağlığa bu kadar faydalı bir yemiş olmasını sağlıyor.
 
Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları: Penn State, Tufts Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi'nden araştırmacıların ortak olarak yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak ceviz yemek kolesterolü önemli miktarda düşürüyor. Cevizin bu etkisi iyi kolesterol olarak bilinen "HDL" kolesterol seviyesini yükseltmesinden kaynaklanıyor. HDL kolesterol, damarlarda birikmeye başlayan kötü kolesterol plakalarını temizleyerek vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Aynı araştırmaya göre 1 tatlı kaşığı ceviz yağı tüketmek kolesterolün kısa bir süre içinde düşmesine yardımcı oluyor.
 
Tip 2 Diyabet Hastalarına Faydaları: Tip 2 diyabet hastalarında sorun genel olarak kan şekeri düzeyinin kontrol edilmesi ve insülinin metabolize edilmesi olarak kabul edilirken aslında tip 2 diyabet kalp ve damarlar başta olmak üzere diğer sistemleri de yakından ilginlendirmektedir. Cevizin damarlar üzerindeki olumlu etkisinin Tip 2 diyabet hastalarında damar tıkanıklığı riskini düşürdüğü ve buna bağlı kalp hastalıkları görülme olasığını azalttığı araştırmalarla belirlenmiştir.
 
Kanseri Önleme: Antioksidanlar bakımından oldukça zengin olan cevizin kanseri önlemek için yaygın olarak tüketilmesi aslında pek şaşırtıcı değil. vücutta serbest radikallerin artmasına bağlı olarak oluşan ve kanser gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini yükselten "kronik oksidatif stresi" düzenli ceviz tüketimi ile dengeleyebilirsiniz. Cevizin kanseri önleme etkisi hakkında yapılan araştırmalar genel olarak prostat ve göğüs kanseri üzerine yoğunlaşmış olsa da uzmanlar her tür kansere karşı vücudu güçlendirmek için ceviz tüketilmesini öneriyor.
 
Cevizin Diğer Faydaları
Kemiklere Faydaları: Ceviz, özellikle ilerleyen yaşlarda görülen kemik zayıflamasını ve kemiklerde yaşnan mineral kaybını yavaşlatan yiyecekler arasında yer alıyor.
Kilo Verme: Cevizin yüksek kalorili olduğu ve yüksek oranda yağ içerdiği düşünüldüğünde kilo vermeye yardımcı olması biraz şaşırtıcı gelebilir ancak günde 3-4 adet ceviz yemek tokluk hissini uzatarak, öğün aralarında daha fazla kalorili atıştırmalıkların önünü kesiyor.
Hafıza: Bu konuda yapılan araştırmaların sayısı henüz yetersiz olmakla birlikte mevcut araştırmalar cevizin hafızayı güçlendirdiği ve bilişsel fonksiyona katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
Cevizin Besin Değeri
28 gram, yaklaşık olarak 7 adet dış kabuğu soyulmuş ceviz;
185 kaloridir
Kolesterol içermez
Günlük besin lifi ihtiyacının %8'ini karşılar (2gr)
Günlük kalsiyum ihtiyacının %3'ünü karşılar
Günlük demir ihtiyacının %5'ini karşılar
Günlük tiamin ihtiyacının %6'sını karşılar (0,01mg)
Günlük folat ihtiyacının %7'sini karşılar (27,7mcg)
Günlük magnezyum ihtiyacının %11'ini karşılar (44,6mg)
Günlük fosfor ihtiyacının %10'unu karşılar (97,8mg)
Günlük çinko ihtiyacının %6'sını karşılar (0,9mg)
Günlük bakır ihtiyacının %22'sini karşılar (0,4mg)
Günlük manganez ihtiyacının %48'ini karşılar (1mg)
Günlük selenyum ihtiyacının %2'sini karşılar (1,4mcg)
Aynı miktarda ceviz (7 adet) yaklaşık 2500mg omega 3 ve 11000mg omega 6 yağ asidi içermektedir.
Ceviz Hakkında Diğer Bilgiler
Ceviz Türkiye'nin batısına özgü bir yemiş olmasına karşın tarihte cevizin ticari olarak üretimi ilk olarak Yunanlılar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Günümüzde tüm dünyadaki ceviz üretiminin %60'ı ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yapılmaktadır (300 bin tonun üzerinde).
Ceviz, Ortaçağ İngilteresi ve Antik Yunan'da akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktaydı.
Roma döneminde doğurganlığı ve isteği arttırmak için yaygın olarak kullanılan yemişler arasında ilk sıralarda geliyordu.
Pers cevizi olarak da bilinen "İngiliz cevizi" 1700'lü yıllarda ABD'ye götürülmüştür.
 
Ceviz ağaçta yetişen en eski gıdalardan biridir ve insanlar tarafından tüketilmeye başlaması M.Ö 10.000 yılına kadar dayanmaktadır.
 
Ceviz hasadı yılda bir kez, Eylül ve Kasım ayları arasında yapılır.
Dünya genelinde 30 farklı ceviz türü bulunmaktadır.
 
Riboflavin, niasin, tiamin, pantotenik asit, B6 vitamini ve folat içeren ceviz B kompleks vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
 
Sonuç olarak; ceviz özellikle kolesterolü kontrol altında tutmak ve damar tıkanıklığını önlemek için tavsiye ediler yiyecekler arasında gösterilmektedir. Uzmanların önerisi günde 2-3 adet dış zarı soyulmamış ceviz tüketilmesi ve haftada 2-3 kez salatalarda 1'er yemek kaşığı ceviz yağı kullanılması şeklinde. Tabii cevizin yüksek kalorili bir yemiş olduğunu unutmadan (100 gramı yaklaşık 650 kalori) ceviz tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.