Hava Durumu

At binmenin faydalarını biliyor musunuz?

Sör Winston Churchill boşuna dememiş; "Atın dışında insanın içine iyi gelen bir şey var.'' diye. Sırf bu laf bile atların insanlara ne kadar iyi geldiğinin bir özeti.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2015 01:17
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2015 01:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
At binmenin faydalarını biliyor musunuz?
Son zamanlarda git gide popülerleşen bu dış alan sporu son derece faydalı ve aynı zamanda eğlenceli bir spordur. Genel yanılgının aksine at binmek, pasif bir aktivite olmaktan son derece uzaktır. Bu spor, kişinin, hem kalp damar, hem kassal iyileşimini sağlar ve binicinin hayatının pek çok evresinde ona yardımcı olur. Üstelik her yaştaki insanın rahatça yapabileceği bir spordur.
 
At binmenin (biniciliğin) fiziksel faydaları
 
Bir spor çeşidi olan binicilik, kan dolaşımı ve solunum sistemini iyileştirir. Aynı zamanda kişinin duruşunu düzeltir çünkü binici, atın üzerinde olduğu süre içinde dik ve doğru bir şekilde oturmalıdır. Bunlara ek olarak binicilik, denge ve koordinasyonunuzu geliştirir.
 
Atın ritmik yürüme biçimi binicinin bu yürüyüşe sürekli uyum sağlamasını gerektirir. Böylece değişik kas grupları, özellikle de pelvik kaslar ve duruş kasları, çalışır. At hızlandıkça binicinin farklı kas grupları da (kuadriseps ve diz ardı kirişi gibi) yoğun bir şekilde çalışmaya başlar.
 
Atın doğal yürüyüşüne sağlanan uyum ve doğru biniş oturuşu bir araya geldiği zaman kişinin omurgası, eklem hareketliliği ve birçok kas grubunun durumu güçlenir.
 
Düzenli şekilde binicilik sporunu yapan bir kişi çevresine karşı farkındalığını da geliştirir, uyanık olur ve acil durumlarla çok daha iyi bir şekilde baş eder.
 
Biniciliğin zihinsel faydaları
 
Biniciliğin herkesin bildiği faydalarının dışında zihinsel faydaları da vardır ve bunlar en az fiziksel faydaları kadar önemlidir. Binicilik yapan herkes size aynı şeyi söyleyecektir; atın üzerinde olmak ve özgürce koşmak insana tarif edilemez bir mutluluk verir. Binicilik eğitimi alan küçük çocuklar bile (3 yaşından itibaren binicilik eğitimi alınabilmektedir) derslerinin olduğu günü heyecanla beklerler.
 
Biniciliğin eğlenceli ve tatmin edici yönlerinin yanı sıra dışarıda olmanın ve temiz hava alabilmenin avantajını da kişi rahatça hisseder. Üstelik temiz havada olmak kişinin, modern yaşamda sık sık etkisi altında olduğu stresini alır ve bu kişiyi daha pozitif, neşeli ve optimistik biri haline getirir.
 
Amatör bir binici, her gün yeni şeyler öğrenir. Biniciliğin terimlerini, koordinasyonu, dengeyi, atı tımarlamayı... vb. Bu öğrenme durumu asla sona ermez ve bu nedenle zihin de asla bu spordan kopmaz. Bu zihinsel egzersizler kişinin hafızasını da uyanık tuttuğu için ileride hafıza kaybı yaşamasını önler. Bunu araştırmalar da kanıtlamıştır.
 
Düzenli bir binici ise atına karşı bir güven hissi büyütür ve bu da etrafındaki insanlara da güvenmeyi öğrenmesini sağlar.
 
Biniciliğin psikolojik faydaları
 
At, büyük bir hayvandır. Bir ata doğru şekilde binebilmek için binici kontrol yeteneğini kullanmalı ve bu konuda uzmanlaşmalıdır. Bu yetenekler, atınızın sizi dinlemesini sağlayacaktır. Bu kadar büyük bir hayvanın üzerinde kontrol yeteneğinizin olması, özgüveninizi büyük ölçüde güçlendirir ve günlük hayattaki zorluklara karşı da daha iyi mücadele etmenizi sağlar. Kontrol ve başarı hissi, biniciye zor durumlarla daha iyi idare etmeyi öğretir çünkü her binici, her tür zorluğun üstesinden gelinebileceğini bilir.
 
Bir ata doğru şekilde binmeyi öğrenmek kolay değildir ve sabırlı olmayı bilmek gerekir. Bu kadar büyük bir hayvanla baş edebilmeye çalışmak aynı zamanda riskli bir iştir. Bu yüzden kişinin risk alabilme yeteneği de güçlenir.
 
Bütün bunların dışında, binicilik sporuyla ilgilenen kişiler dış ortamlara karşı da ilgi duyarlar. Bu da günümüzün karışık hayatından ve işlerimizin stresinden kurtulmamızı sağlar.
 
Diğer faydalar
 
Atların bir diğer faydası ise engelli kişiler üzerindedir. Pek çok zihinsel ya da fiziksel engelli kişi atlarla terapi görerek çok daha kaliteli yaşam koşullarına sahip olmaktadırlar. Ülkemizde kendini atlı terapiye adamış pek çok kişi ve tesis bulunmaktadır. Pek çok çocuğun at sayesinde yürümeye başladığına ve iletişim kurmayı öğrendiğine şahit olmak mümkündür. Üstelik sırf çocuklar değil, yetişkin engellilerimiz de bu tedavilerden faydalanabilmektedirler.
 
Ayrıca zihinsel ya da fiziksel engelli vatandaşlarımızın dışında, hiperaktif kişiler de biniciliğin faydalarından yararlanabilmektedirler.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.